Šejn Larkin i Skoti Vilbekin u dresu Turske (©fiba.basketball)
Šejn Larkin i Skoti Vilbekin u dresu Turske (©fiba.basketball)

Turci ogorčeni posle poraza od Hrvatske, udarili po Larkinu i Vilbekinu

Vreme čitanja: 2min | sub. 26.08.23. | 22:34

Amerikanci sa turskim pasošem odbili da se odazovu pozivu reprezentacije ovog leta, pa su zato kažnjeni

Turska reprezentacija je bila veliki favorit na pretkvalifikacionom turniru za Olimpijske igre, čiji je bila i domaćin (Istanbul). Ipak, nakon ubedljive grupne faze i plasmana u finale, poklekla je na poslednjem koraku i doživela bolan poraz od Hrvatske (71:84) koji ju je ostavio bez mesta na Igrama narednog leta u Parizu. Usledila je i reakcija Saveza.

Naime, doneta je odluka da se kazne naturalizovani košarkaši Šejn Larkin i Skoti Vilbekin, jer su odbili da se odazovu na poziv reprezentacije preko leta. Plejmejker Anadolu Efesa je prvi bio pozvan da pomogne državnom timu u pretkvalifikacijama, potom je "zazvonio telefon" i košarkašu Fenerbahčea, ali se niko se izgleda nije javio.

Izabrane vesti

U početku su iz Saveza tvrdili da oni jednostavno nisu bili u mogućnost da se stave na raspolaganje selektoru Erginu Atamanu, ali potom je pokrenuta istraga, posle koje je doneta odluka da se tandem američkih bekova kazni zabranom igranja na pet utakmica u turskoj Super ligi, kao i sa po 3.000 evra.

Na kraju suštinski najviše ispaštaju njihovi klubovi, u ovom slučaju posebno Fenerbahče, koji je drugog dana Mundobasketa ostao i bez Raula Neta zbog teške povrede kolena. Brazilac bi mogao da propusti veći deo naredne sezone, ako ne i kompletnu, zbog kidanja ligamenta.

Larkin je prethodno branio boje Turske na Evrobasketu, kao i tokom kvalifikacija za kontinentalnu, ali i planetarnu smotru. U Efesu je od 2018. godine, a osvojio je i dve titule u Evroligi sa Pivarima.

Vilbekin je još pre njega zauzimao mesto naturalizovanog igrača u Turskoj, a bio je deo tima i na minulom Svetskom prvenstvu u Kini. Dugo već igra za turske klubove, pošto je od 2015. do 2018. branio boje Darušafake, dok se prošlog leta vratio i potpisao ugovor sa Fenerbahčeom.


tagovi

Šejn LarkinSkoti Vilbekinkošarkaška reprezentacija TurskeKK FenerbahčeAnadolu Efes

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara