Šejn Larkin protiv Crne Gore (Foto: fiba.basketball)
Šejn Larkin protiv Crne Gore (Foto: fiba.basketball)

Turci slomili Crnogorce u poslednjim sekundama, ofanzivni faul obeležio ludu završnicu

Vreme čitanja: 4min | čet. 01.09.22. | 17:55

Prekršaj Marka Simonovića koštao četu Boška Radovića pobede

Sjajna partija Crne Gore na startu Evrobasketa. Imala je pobedu u rukama, ali se sve srušilo kao kula od karata u poslednjem minutu. Furkan Korkmaz je preokrenuo rezultat na 24 sekunde do kraja i doneo Turskoj pola koša prednosti. U narednom napadu su Crnogorci imali dve prilike, činilo se da je Marko Simonović uspeo da se izbori za slobodna bacanja posle ofanzivnog skoka, ali mu je dosuđen faul u napadu na 4,5 sekunde do kraja. Puleni Boška Radovića se nisu snašli da naprave prekršaj, pa im je sudbinu zapečatio Korkmaz trojkom sa pola terena uz zvuk sirene - 72:68.

Interesantno je da u direktnom prenosu nije bilo ponovljenog snimka sumnjive situacije. Kamere su snimale reakciju klupe Crne Gore, odmah potom je usledio napad Turske i trojka košarkaša Filadelfije sa centra. Sudije su odlučile da pogledaju snimak, kako bi procenile da je Korkmaz izbacio loptu na vreme - iako je pitanje pobednika već bilo rešeno. Sve je bilo regularno, pa je odlični šuter utrljao so na ranu Crnogorcima.

Izabrane vesti

Odličan meč u Tbilisiju. Šteta što tribine nisu bile punije. Vodila se velika borba na terenu, igralo u serijama na obe strane. Ekipe su se smenjivale u vođstvu, u finišu se stekao utisak da je Crna Gora zahvaljujući sjajnom Bojanu Dubljeviću uspostavila kontrolu, ali se Turci nisu predavali. Došli su do pobede, ali i shvatili da ih čekaju ozbiljni izazovi već u grupnoj fazi. Sigurno im nije lako kada pogledaju da su bili na ivici ambisa protiv Crne Gore, a da je Španije pregazila Bugarsku uz 114 postignutih poena.

Prilično izjednačen početak susreta, ali je Radovićeva četa u finišu prvog kvartala uspela da se odlepi. Čuvala je prednost sve do sredine kvartala, kada se probudio Šejn Larkin. Serijom trojki je preokreno rezultat, pa je Turska serijom 12:2 stekla dvocifren deficit pred veliki odmor.

Usledio je sjajan odgovor Crne Gore posle odmora. Preko šest minuta Atamanovi izabranici nisu uspeli da postignu više od tri poena. Dubljević je preuzeo stvari u svoje ruke, Crnogorci su serijom 14:3 stigli do totalnog preokreta. Nastupila je rezultatska klackalica, a kada se činilo da je iskusni centar Valensije sa dve trojke slomio rivala u finišu, Mahmatoglu i Korkmaz su vratili Tursku u život. U dramatičnoj završnici je Crna Gora imala dva šuta za pobedu - nije ih iskoristila.

Bojan Dubljević (fiba.basketball)Bojan Dubljević (fiba.basketball)

Velika šteta za Crnogorce koji su ostavili sjajan utisak. Pokazali su ipak da imaju ozbiljan kvalitet, da su vrlo dobro uigrani i da nesumnjivo imaju snage za plasman u osminu finala.

Larkin je odmah pokazao zašto ga je Turska raširenih ruku dočekala u reprezentaciji. Meč je završio sa 18 poena i sedam asistencija. Pogodio je pet od šest šuteva sa distance (indeks 23). Ispratio ga je Džedi Osman sa 15 poena, dok je 12, uz šest skokova dodao talentovani Alperen Šengun. Korkmaz nije uspevao da pronađe šuterski ritam, ali je na kraju bio čovek odluke. Za 23 i po minut ubacio je devet poena.

U selekciji Crne Gore su se istakli centri. Bivši košarkaš Mege Marko Simonović je bio odličan u prvom poluvremenu, a susret je okončao sa 13 poena i sedam skokova. U drugom je odgovornost preuzeo Dubljević i svih 18 poena ubacio tokom trećeg i četvrtog perioda. Nedostajao je doprinos Vladimira Mihailovića koji je ubacio svega šest poena, dok se pošteno ispromašivao i Kendrik Peri (4/11 iz igre).

TURSKA - CRNA GORA 72:68 (14:18, 27:13, 12:20, 19:17)

Turska: Larkin 18, Hazer 4, Sajbir 1, Bitim, Osman 15, Mahmutoglu 9, Kabadža, Šanli 4, Tundžer, Korkmaz 9, Šengun 12, Osmani

Crna Gora: Vučeljić 4, Ilić, Mihailović 6, Pavlićević, Radončić 4, Simonović 13, Radović 8, Dubljević 18, Nikolić, Drobnjak, Popović 7, Peri 8

EVROBASKET DANAS

Španija - Bugarska 114:87

BiH - Mađarska 95:85

Turska - Crna Gora 72:68

Slovenija - Litvanija 92:85

19.00: (2,55) Belgija (14,5) Gruzija (1,60)

20.30: (1,45) Francuska (15,0) Nemačka (3,05)



tagovi

Evrobasket 2022košarkaška reprezentacija Crne Gorekošarkaška reprezentacija TurskeBojan DubljevićŠejn Larkin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara