Nemanja Nedović protiv Mornara (Foto: ABA League/Mornar/Media Pro)
Nemanja Nedović protiv Mornara (Foto: ABA League/Mornar/Media Pro)

U Minhenu osam, a u Baru 25 asistencija: Zvezda sa 11 strelaca preslišala Mornar

Vreme čitanja: 4min | ned. 03.03.24. | 22:43

Lider ABA lige siguran protiv fenjeraša, pala i "stotka"

Malo šta je polazilo za rukom košarkašima Crvene zvezde pre nekoliko dana u Minhenu. Bajern je potpuno neutralisao igru crveno-belih u napadu, sveo ih na osam asistencija. Naravno, nisu tako mogli do pobede i prekida neslavne tradicije u Bavarskoj. Zato je Mornar došao kao poručen. Iako je u poslednje vreme podigao nivo igre, nije ipak kadar da se nosi sa liderom ABA lige i srpskim evroligašem. Držao se u prvom poluvremenu, a onda pukao pod pritiskom kvalitetnijeg protivnika. Kada je slomila rivala, Zvezda nije umela da stane, pa je do vrha zatrpala koš domaćina u Topolici i slavila sa 66:102.

Zvezda je tako došla do 18. pobede u 21. kolu regionalnog takmičenja i učvrstila se na vrhu tabele, dok je Mornar pretrpeo 17. poraz i poslednji je na tabeli. Čeka ga težak posao u poslednjih pet kola, s ozbirom da ima i slabiji učinak u međusobnim okršajima sa Krkom koja ima identičan bilans 4-17.

Izabrane vesti

Za razliku od susreta u Nemačkoj, ekipa sa Malog Kalemegdana je večeras ubeležila 25 asistencija. Naravno, zadatak je bio daleko lakši, ali mogla bi ova partija da pomogne ekipi na polju samopouzdanja, ali i da nastavi da se uigrava bez Miloša Teodosića, za kojeg još nije poznata kada će nazad na teren.

Na kraju su se svi sem kapitena Branka Lazića upisali u listu strelaca, a prendjačio je Džavonte Smart sa 16 poena. Ipak, šutirao je 1/8 za tri i najveći deo koševa postigao kada je sve bilo gotovo. Čeka ga još mnogo posla. Igrač utakmice je bio Luka Mitrović sa 14 poena i osam skokova, bez promašaja (6/6 za dva i 2/2 penali) za indeks korisnosti 26. Odličan i Dejan Davidovac sa 13 poena, uz osam uhvaćenih lopti i samo jedna promašaj iz igre (4/5), dok je na pragu dabl-dabla bio Majk Tobi sa 11 poena i devet skokova.

U Mornaru je prednjačio iskusni Antabija Voler sa 14 poena, dok je Travijan Dan Martin brojao do 13. MVP ABA lige iz februara, Markus Veders, dodao je 11 poena, uz šest skokova.

-----------------------------

MORNAR - CRVENA ZVEZDA 66:102

(23:21, 13:26, 14:31, 16:24)

Dvorana: Topolica (Bar)

Sudije: Tomislav Hordov, Nermin Nikšić, Ernad Karović

Mornar: Bulatović, Veders 11, Dan Martin 13, Luis 5, Luković, Bursać, Voler 14, Komnenović 4, Gavrilović 9, Vranješ 3, Mari 7, Radetić

Crvena zvezda: Smart 16, Lazarević 9, Hanga 7, Davidovac 13 (8 sk), Mitrović 14 (8 sk), Lazić, Tobi 11 (9 sk), Bolomboj 6, Nedović 8, Giedraitis 9, Dos Santos 7 (7 as)

-------------------------------

Povela je Zvezda 10:7 posle nekoliko dobrih poteza Mitrovića, ali je onda Mornar pokazao zube. Veders je povukao sa pet vezanih poena i preokrenuo rezultat, a domaćin je u nastavku kvartala čuvao prednost šutevima sa distance. Uhvatili su Barani odbranu crveno-belih nekoliko puta na spavanju, ali polako su košarkaši Zvezde podizali broj obrtaja, pa su sprečili raspoloženog domaćina da se odvoji, te je posle 10 minuta na semaforu stajalo 23:21 u korist Pavićevićeve ekipe.

Dobro je poslednjeplasirani tim regionalnog takmičenja parirao lideru i u drugoj četvrtini, ali je Sferopulosova četa ipak vratila prednost serijom 7:0, koju je trojkom krunisao Smart. Uhvatila je Zvezda tako željeni ritam, pa je ubrzo stekla i 12 poena viška. Povela je i 33:47 na ulasku u poslednja dva minuta, ali je Mari trojkom zaustavio krvarenje Mornara. Imao je domaćin priliku da svede minus i na jednocifren broj poena, ipak, kapiten Lazić je odigrao odličnu odbranu na Mariju u poslednjim trenucima, pa se na odmor otišlo sa 36:47 u korist srpskog šampiona.

Otpor crnogorskog sastava trajao je još svega nekoliko minuta. Giedraitis i Mitrović su pokrenuli novu seriju Crvene zvezde, koja je već sredinom treće četvrtine povela 42:59. A onda je Mornar prosto nestao sa parketa Topolice i usledila je revija koševa i atraktivnih poteza crveno-belih. Lep prodor Nedovića, pa trojka Davidovca iz ugla nakon što se lopta sjajno kretala u napadu. Hanga je trojkom uvećao prednost na 47:74, a onda je Smart prodao fintu rivalu u kontri, da bi tačku na ubedljivu deonicu Sferopulosovog tima stavio efektnim zakucavanjem Bolomboj, posle alej-up dodavanja Davidovca - 50:78 posle 30 minuta košarke u Baru. Sve je bilo prilično jasno.

Otvorio je Mornar odlučujući kvartal sa 7:3, što se Sferopulosu nije svidelo, pa je pozvao tajm-aut da podseti igrače da je do kraja ostalo još skoro osam minuta. Trgli su se momentalno. Smart je povukao, usledila je serija 10:4 i crveno-beli su na nešto više od četiri minuta do kraja poveli sa plus 30. Domaćin je digao ruke, pa je i Fredi Gilespi uspeo da se upiše u listu strelaca, te su tako svi igrači iz protokola sem kapitena Lazića došli do poena. Pukla je i stotka posle polaganja Lazarevića u poslednjem minut, Zvezda je slavila, a nije se pošteno ni oznojila.

Crveno-bele sada u četvrtak čeka gostovanje u Monaku, u okviru 28. kola Evrolige (19.00), dok će u narednoj rundi ABA lige dočekati Krku (nedelja, 10. mart, 19.00).

ABA LIGA – 21. kolo

Petak:

Zadar – Split 77:61

/Mazalin 21 – Tišma 12/

Subota:

FMP - Borac Mozzart 86:72

/Kuzmić 16 - Čarapić, Segu 17/

Nedelja:

Krka - Mega 91:106

/Stergar 21 - Plavšić 32/

Partizan Mozzart Bet - Cedevita Olimpija 110:102

/Anđušić 23 - Dragić 22/

Mornar - Crvena zvezda 66:102

/Voler 14 - Smart 16/

Ponedeljak:

19.00: Budućnost – Igokea

Utorak:

19.00: Cibona – Studentski Centar

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaMornar BarLuka MitrovićDejan DavidovacMajk TobiJanis Sferopulos

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara