Adaj Mara (Foto: fiba.basketball)
Adaj Mara (Foto: fiba.basketball)

U Nišu dominira još jedno špansko čudo koje gleda ka Americi: Zapamtite ime - Adaj Mara (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 25.07.23. | 20:52

Želi na koledž, ali mu Saragosa pravi problem

Španija ne mora da brina za budućnost u košarci. Izan Almansa je pokupio MVP priznanja na U17 i U18 Evropskim prvenstvima, pa nedavno izdominirao i na U19 Svetskom prvenstvu. Momak koji se kalio u Overtajm Elit košarkaškoj ligi, rešio je ovog leta da se preseli u Dži ligu pri NBA, kako bi se što bolje spremio za draft. Sličan put, po svemu sudeći, čeka još jedno špansko čudo koje svoj talenat pokazuje Evropi na U18 kontinentalnoj smotri u Nišu - Adaja Maru.

Ponikao je u Saragosi, u oktobru prošle godine debitovao i u ACB ligi, a talenat prikazao je i na kampu Košarke bez granica održanom u Juti minulog februara. Iako je tek u aprilu napunio 18 godina, već ima 22 nastupa u elitnom rangu španske košarke, pa mu je nesumnjivo i to iskustvo značilo, što se pokazuje i na Evropskom prvenstvu u Srbiji.

Izabrane vesti

Vodio je Mara selekciju Španije do tri rutinske pobede nad Grčkom, Itlaijom i Danskom, bio najzaslužniji što sa maksimalnim učinkom čeka osminu finala i duel sa najslabije plasiranim timom Grupe C, Češkom.

Zasad je najkorisniji igrač turnira sa prosečnim indeksom 26,7 i ukupno više indeksnih poena (80) od odigranih minuta (73), kao i fascinantnim +/- rejtingom +59. Drugi je strelac EP sa 18,7 poena, drugi skakač sa 9,3 uhvaćene lopte u proseku, drugi bloker sa 3,3 rampe. Sve to uz neverovatnih 69 odsto preciznosti iz igre.

Najbliži od srpskih igrača mu je Bogoljub Marković (trenutno četvrti najkorisniji) sa prosečnim indeksom 20,3 i 17,3 poena po meču, što ukazuje i da mladi košarkaš Mege igra zaista odličan turnir.

Mara na pravi način koristi fizičke predispozicije i činjenicu da ima 220 centimetara. Dominira pod obručima, nezaustavljiv je u napadu, nepremostiva prepreka u odbrani. Da je provodio i više vremena na parketu, verovatno bi brojke bila još impresivnije, ali ga je španski selektor štedeo koliko je mogao, kako bi ga sačuvao za eliminacione mečeve.

Svesni su i saigrači koliko samo prisustvo mladog centra Saragose znači na parketu.

"Kada imate momka od 220 centimetara, to ima mnogo prednosti. Pogotovu jer su svi reflektori usmereni ka njemu i otvara prostor nama ostalima da napadamo i stvaramo prednost. Sa tim fokusom se dobro nosi, kao i mi", rekao je Konrad Martinez.

Dakle, Španija ima još jednog izuzetno talentovanog igrača posle Almanse, ali poput momka koji će naredne sezone igrati u Razvojnoj ligi i Mara želi u SAD. Samo tradicionalnijim putem. Almansa je igrao u Overtajm Elit ligi i tako se spremao za iskorak, dok 18-godišnji centar Saragose želi na koledž i navodno već ima dogovor sa UCLA Bruinsima (Univerzite Kalifornija, Los Anđeles), gde bi od ubuduće trebalo da se takmiči u NCAA.

Problem mu ipak pravi Saragosa, klub sa kojim ima potpisan ugovor. Začkoljica je što bi ga španski klub pustio, ali samo ako neko plati izlaznu klauzulu od 600.000 evra, što Mara pokušava da izbegne. Jasno je da mu je želja NBA, pa otuda i insistiranje na koledž košarci. Prema određenim procenama mogao bi da provede samo jednu godinu tamo, pošto mu se predviđa prva runda na narednom NBA draftu, a pojedini mediji poput Sports Illustrated-a veruju da može da bude i među 10 prvih pikova.



tagovi

Adaj MaraU18 Evropsko prvenstvo u Nišukošarkaška reprezentacija Španije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara