Izan Almansa (©FIBA)
Izan Almansa (©FIBA)

MVP kao upozorenje Evropi: Viralni klipovi, projekat Overtajm Elit i 100.000 dolara koji menjaju košarku

Vreme čitanja: 4min | pon. 03.07.23. | 16:00

Izan Almansa je sigurno jedan od najtalentovanijih igrača Evrope, ali je pobegao Realu da bi otišao u – nepoznato

Trostruki MVP. Bio je najbolji na U17 i U18 evropskim prvenstvima, pa opet na Svetskom U20 turniru. Izan Almansa, 208 centimetara visoki 18-godišnjak iz Mursije, svakako je jedan od najtalentovanijih košarkaša planete. Istovremeno je i veliko upozorenje Evropi. Jer Izan Almansa je izabrao čudan put kojim bi mladi igrači sve češće mogli da koračaju.

Almansa je, naime, bio veliki talenat madridskog Reala, ali je još pre dve godine odlučio da napusti Kraljevski klub kako bi igrao za - Overtajm Elit (Overtime Elite). Nije uopšte klub u pitanju, već projekat koji bi mogao da u potpunosti promeni košarku. Nismo sigurni da će imati baš pozitivne posledice.

Izabrane vesti

O čemu se radi? Overtajm Elit je u najkraćem profesionalna košarkaška liga koju igraju momci stari od 16 do 20 godina u Atlanti. Osnovali su je Den Porter i Zek Vajner, internet preduzetnici. I možda vam sve ovo zvuči smešno, ali i nije baš toliko kada znamo da su uspeli da u svoj tabor privole supertalenta kakav je Almansa.

Kako su u tome uspeli? Overtajm se pojavio kao konkurencija NCAA ligi koja i dalje insistira na amaterskom statusu koledž igrača koji za to nisu plaćeni. Mada od skora mogu bar nešto da prihoduju na osnovu marketinga, ali plate ne primaju. Često to bude problem, posebno igrači iz siromašnih crnih zajednica teško istrpe koledž godine. Ako izaberu Overtajm imaju dve opcije, jedna je da se odreknu mogućnosti da igraju NCAA košarku, ali zato dobijaju godišnju platu od 100.000 dolara.

Šta dalje? Igraju Overtajm Elit ligu. Šest timova, svi u jednoj dvorani. Izgrađena za tu svrhu može da primi svega 1.300 gledalaca. Imena vam ništa ne znače. Siti Ripersi, YNG Drimerzi, Houli Ramsi, Kold Hartsi, Bruinsi i Falkonsi. Almansa je igrao za YNG Drimerze.

E sad, zašto bi neko izabrao ligu koju može da gleda samo 1.300 ljudi ispred Reala? Zato što su osnivači ovog projekta, podsetimo, internet preduzetnici. Oni su se i proslavili tako što su mladim igračima pravili klipove najboljih poteza i zakucavanja koji bi ih kasnije učinili popularnim po društvenim mrežama. Predstavljaju se kao sportska platforma namenjena „Zed generaciji“ u koju ubrajaju one rođene krajem 90-ih godina prošlog veka, pa sve do sredine prve decenije 21. veka. Kada momci izaberu Overtajm Elit suštinski žive jedan veliki rijaliti program. Dobiju neko školovanje, ali svuda ih prate kamere. Ne emituje se sve uživo, ali se velika pažnja posvećuje viralnim klipovima i podizanju popularnosti samih igrača.

Overtajm Elit je već potpisao i nekoliko velikih sponzorskih ugovora. U SAD kultna kompanija Tops im dizajnira sličice, Getorejd i Stejt Farm su partneri, imaju i dogovor sa Metom Marka Zukergerga da prave sadržaj za Fejsbuk i Instagram. U Upravnom odboru su i neka zvučna imena poput Pau Gasola i Karmela Entonija... U celu priču investirali su i Lebron Džejms, Kevin Durant, poznati reper Drejk...

Zvuči lepo, mada niko ne zna kako će se završiti. Ali svakako preti Evropi, jer mladi igrači na Starom kontinentu ne mogu da dobiju ugovore od 100.000 dolara sa 16 godina. Voljni su zato da riziku. Neko prođe dobro. Izan Almansa je potpisao ugovor za Ignajt u razvojnoj Dži ligi, blizance Amena i Ausara Tompson su Hjuston Rokitsi i Detroit Pistonsi izabrali kao četvrtog i petog pika na ovogodišnjem NBA draftu.

Sa druge strane, Aleksandre Sar, još jedan nekadašnji Realov talenat i član U19 selekcije Francuske koja je izgubila finale od Španije, iz Overtajma je otišao u australijski Pert Vajldkets. Sa ove distance izgleda da je bilo pametnije ostati u Madridu.

No, posle slučajeva Almanse – pretpostalja se da će sledeće sezone biti među prvih 15 pikova na draftu – i braće Tompson jasno je da će i drugi za njima što je poslednje što je trebalo Evropi koja svakako gubi najveće zvezde zbog NBA lige, a pride joj i NCAA uzima talente. Sada samo imaju još jednu opciju da zbrišu. Pa i da to urade u još mlađem uzrastu.

Igra mi se mnogo popravila u SAD. Šut, fizika... Odlučio sam da nastavim razvoj u SAD zato što je to zemlja u kojoj želim da igram narednih godina i mislim da će mi boravak u tom okružeju pomoći“, obrazložio je Almansa svoju odluku.

U finalu U19 Mundobasketa sa Francuskom ubacio je 14 poena, imao pet skokova, asistenciju, četiri ukradene i blokadu. Ukupno na turniru prosek od 16,9 poena uz 7,1 skoka, 1,8 asistencija, 1,7 ukradenih i 1,1 blokada. Bio je najbolji Španaca kada govorimo o poenima, skokovima i blokadama.

A, došao je iz takmičenja za koje mnogi verovatno još nisu ni čuli... Bolje bi nam bilo da ga ozbiljno shvatimo, jer nova doba nose nove izazove.


tagovi

Overtajm ElitIzan AlmansaKK Real Madrid

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara