Foto: Printskrin
Foto: Printskrin

Ugovor stoleća - kako su dva brata opelješila NBA ligu za 800 miliona dolara

Vreme čitanja: 4min | ned. 24.04.22. | 11:26

Priča počinje 1974. kada su Ozi i Danijel, tada uspešni vlasnici firme koja se bavila proizvodnjom tekstila u Nju Džersiju, kupili ABA tim – Karolina Kuguars za tačno milion dolara...

Ljubiteljima košarke imena Ozi i Danijel Silna verovatno ne znače mnogo. Oni nikada nisu bili košarkaši, nisu bili ni treneri, ali njihova imena će ostati upisana zlatnim slovima u istorijskim knjigama biznisa i NBA lige. Sinovi migranata koji su iz Letonije preko Palestine stigli u Sjedinjene Američke Države tokom tridesetih godina prošlog veka su „opelješili“ NBA ligu za neverovatnih 800 miliona dolara bez dana radnog staža u organizaciji u ligi ili nekom od NBA timova. Sve je bilo genijalno i legalno.

Priča počinje 1974. kada su Ozi i Danijel, tada uspešni vlasnici firme koja se bavila proizvodnjom tekstila u Nju Džersiju, kupili ABA tim – Karolina Kuguars za tačno milion dolara. Za one koji možda ne znaju, ABA liga je trajala svega 10 godina i bila je direktan konkurent NBA ligi od 1967. do 1976. pre nego što se dve organizacije spojile. O tome, malo kasnije...

Izabrane vesti

Vraćamo se na '74. godinu i kupovinu Kuguarsa. Prvi potez braće Silna bio je da presele tim u Sent Luis, tada najveći grad na tržištu bez košarkaškog kluba. Ubrzo su promenili ime tima u Sent Luis Spirits. Najveće zvezde ekipe bili su Marvin Barns, igrač koji je ostao upamćen po incidentima van terena, a tu je bio i Mozes Meloun, legendarni centar.

Ipak, velika promena se dešava već 1976. Kao što smo naglasili, tog leta NBA liga je odlučila da ne želi da ima konkurenta i dešava se fuzija. Tada je ABA liga imala svega sedam timova. Čelnici ABA lige i NBA lige su doneli odluku na sastanku da četiri od sedam timova pređu u NBA ligu. To su bili Denver Nagetsi, Indijana Pejsers, San Antonio Sparsi i Njujork Netsi (kasnije Nju Džersi Netsi). Jedan od preostalih timova, Virdžinija Skvajersi su baknrotirali pre sastanka, a preostali su Kentaki Kolonels i Spirits u vlasništvu braće Silna. Oba kluba su dobila identičnu ponudu, tri miliona dolara da rasformiraju tim. Vlasnik Kolonelsa, Džon Braun je prihvatio ponudu, a kasnije je postao i guverner Kentakija. Sa druge strane, Ozi i Danijel su odbili ponudu od tri miliona. Umesto toga, iskoristili su činjenicu da su ostali poslednji za pregovaračkim stolom i osmislili novi dogovor, onaj koji će ući u istoriju biznisa i sporta.

Naime, prvo je dogovoreno da ukoliko neki igrač Spiritsa bude draftovan od strane NBA timova, Danijel i Ozi bi dobili procenat. Na osnovu te stavke su dobili oko 2,2 miliona dolara. Ipak, to nije ono što je ostalo upamćeno. Braća Silna su imali dovoljno pameti ili sreće da izdejstvuju dobijanje jedne sedmine ukupnog novca od TV prava od četiri tima koja su prešla iz ABA u NBA?! Da stvar bude još neverovatnija, ugovor je imao trajanje do daljeg?! Drugim rečima, dok traje NBA liga i dok su pomenuti timovi deo iste, deo novca od TV prava ide na bankovni račun braće Silna.

Prve tri godine godine ugovora nisu dobili niti jedan dolar, ali to se promenilo 1979. Dolari su krenuli da pristižu, oko 200.000 godišnje. Međutim, to je bio samo početak.

Kada je popularnost NBA lige eksplodirala tokom osamdesetih i devedesetih godina, pre svega zahvaljujući Medžiku Džonsonu, Leriju Birdu, a kasnije posebno Majklu Džordanu, vrednost TV prava je drastično skočila. NBA liga je dogovorila sa TV mrežom NBC ugovor oko TV prava vredan 2,6 milijardi dolara, a potom je 2002. godine dogovoren sa ESPN-om za 4,6 milijardi.

Do 2007. godine, braća Silna su zaradili neverovatnih 180 miliona dolara od TV prava. Iz godine u godine, cifra se povećavala, a braća nisu morala da mrdnu prstom. Čitav ugovor koji je u tom momentu bio star preko 30 godina bio je legalan i važeći. Samo 2014. godine zaradili su 20 miliona dolara.

Kada se podvuče crta, od 1976. do 2014. godine inkasirali su 300 miliona dolara. Te 2014. godine je NBA liga odlučila da više nema nameru da plaća braći, ponovo su seli za pregovarači sto. Konačan rezultat - NBA liga je odlučila da plati 500 miliona dolara samo da raskine ugovor iz 1976. godine?!

Ovoga puta Ozi i Danijel su prihvatili...


tagovi

NBA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara