FOTO: MN Press
FOTO: MN Press

Ugovor života "Late bloomer" gorostasa, tandem pirejskih tornjeva ostaje na okupu

Vreme čitanja: 2min | pet. 15.03.24. | 17:55

Iako je zašao u ozbiljne igračke godine, francuski centar potpisao najunosniji sporazum u karijeri, odbijeni nasrtaji konkurencije

Ako onaj čuveni američki izraz "Late bloomer" dobro opisuje nekog aktuelnog evroligaškog igrača, onda bi to bio Mustafa Fal. Sve do 29. godine, gorostas senegalskog porekla, ali značajno poželjnijeg francuskog pasoša, nije zaigrao na najvišem - evroligaškom nivou. Od kada je 2020. godine debitovao u najjačem kontinentalnom takmičenju u dresu Asvela, stekao je status jednog od najdominantnijih centara u Evroligi. Samo zahvaljujući volšebnom vampirenju Real Madrida u finalnoj utakmici, ostao je Olimpijakos bez titule evropskog šampiona u Kaunasu prethodnog maja, ali će već ove sezone s ubitačnim tandemom Fal - Nikola Milutinov pokušati da pojuri ono što nije osvojio prošle godine.

Za odlične partije i sve ono što Fal radi na parketu, a što nije ni blizu oličeno samo u košgeterskom učinku, Olimpijakos je nagradio 218 centimetara visokog 32-godišnjaka. Rođeni Parižanin član je Olimpijakosa od leta 2021, a prema novom ugovoru, adut atinskih crveno-belih ostaće do 2027. godine. U naredne tri sezone, Fal će ukupno inkasirati 5.100.000 evra, iliti 1.700.000 godišnje. To znači da će potpuno zasluženo ući u najviši platni razred Olimpijakosa, zajedno sa Ajzeom Kenanom, Najdželom Vilijams Gosom i Nikolom Milutinovim, čije se zarade takođe kređu u rasponu od 1.700.000 do 2.200.000 evra po sezoni. Prethodnih meseci Fal je figurarao kao velika želja nekolicine platežno najsposobnijih klubova Evrope, ali je sada Oli odbio sve potencijalne udvarače.

Izabrane vesti

Francuski centar se jutro nakon trijumfa protiv Panatinaikosa (71:65) sastao sa vlasnicima kluba, braćom Panajotisom i Jorgosom Angelopulos, a sa magnatima iz sfere transporta nafte i čelika dogovorio je detalje obnove saradnje uz značajno povećanje zarade. To je samo jedan od poteza kojim čelni ljudi trostrukog evropskog prvaka pokušavaju da zadrže osovinu tima.

Fal je u poslednje tri sezone u proseku davao 7,7 poena po utakmici, uz pet skokova, dve asistencije i jednu blokadu, za oko 23 minuta na parketu, a na sve to treba nadovezati statistički teško izmeriv doprinos u odbrani sopstvenog koša.

Sve do 26. godine Mustafa je nastupao isključivo u francuskoj ligi - za Poatje, Monako, Antib i Šalon, dok je internacional postao 2017, kada se otisnuo u tursku Sakariju. Od tada su njegove partije isključivo u uzlaznoj putanji, pošto je konstantno prelazio u klubove višeg renomea. Posle Lokomotiv Kubanj, Turk Telekoma i Asvela, zablistao je u Olimpijakosu.


tagovi

Mustafa FalEvroligaKK Olimpijakos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara