Centri Zvezde protiv Krke (©Krka/Drago Perko/kosarka.si)
Centri Zvezde protiv Krke (©Krka/Drago Perko/kosarka.si)

Uigravanje centarske linije za napad na Efes: Pod obručima Zvezdina šansa

Vreme čitanja: 3min | uto. 28.11.23. | 13:36

Crvena zvezda nastavila sa pobedama u ABA ligi i tako napravila dobru uvertiru za važan meč protiv turskog šampiona

Aspirin je učinio da glava prestane da zveči, mada pobeda nad Krkom, pa nek je i sa 23 razlike, može samo da ublaži bol posle teškog poraza od Olimpije. Za potpuni oporavak potreban je evroligaški skalp, a bar bi tu ovaj meč sa Krkom mogao da ukaže ako ništa drugo, a ono na smer u kome bi Crvena zvezda mogla da razmišlja uoči okršaja sa Anadolu Efesom u petak.

Jer ako je nešto bilo dobro protiv Krke - a ima i nečega što je bilo veoma loše, čitaj: Šabaza Nejpira - to je onda Zvezdina centarska linija. Konačno je, protiv istina nedoraslog rivala, dobila priliku da se razmaše, mada još jednom: daleko je ova provera od evoligaškog nivoa. No, valja notirati da je Majk Tobi odigrao 24,40 minuta, da su Luka Mitrović i Džoel Bolomboj bili među najzaslužnijima za stečenu komfornu prednost, a i Marko Simonović je dobio solidnu minutažu.

Izabrane vesti

Štaviše, utisak je da se i insistiralo na igri za visoke igrače, pa su Bolomboj, Tobi, Mitrović i Marko Simonović skupa postigli 50 poena i podelili 10 asistencija. Dakle, učestvovali su u više od dve trećine poena. Luka se praktično poigravao sa rivalima u reketu, ali nije bilo preke potrebe da se umara, pa je stao na devet poena, ali je ubeležio i čak sedam asistencija. Mahom za Bolomboja, koji je najviše poena sakupio na startu treće deonice (ukupno 13). Njih dvojica već imaju dobru hemiju, zasada su se pokazali kao najbolje Zvezdine opcije u reketu, pa će im sigurno i lagana pobeda nad Krkom značiti na učvršćivanju konekcije i održavanju visokog nivoa - sve to bez prevelike potrošnje.

Ipak, u ovom trenutku su daleko značajnije bile partije Tobija i Simonovića, jer njih dvojica još nisu pokazali pravo lice na Malom Kalemegdanu. Amerikanac je znao da blesne, kao protiv Budućnosti (23 poena), ali uglavnom to nije uspevao da prenese na najveću evropsku pozornicu. Zato će mu nastupi kao ovaj protiv Krke poslužiti da podigne samopouzdanje i stekne sigurnost. Njegov šut sa distance je bar na Jadranu opasno oružje, pošto je u ABA ligi na 52,5 odsto uspešnosti sa distance i to na sasvim solidnom uzorku (12/23).

Ali opet, ABA liga nije Evroliga u kojoj prosek pada na skromnih 17,6 odsto i to već govori koliki je jaz između onoga što se od Tobija očekuje i onoga što on pruža na velikoj pozornici,

Što se tiče Marka Simonovića, crnogorski reprezentativac je imao dva peha otkako je počela sezone i to ga je sprečavalo da stekne kontinuitet i nametne se treneru Sferopulosu. Sada je konačno vezao nekoliko utakmica i pružio dve dobre partije u regionalnom takmičenju. Posle 13 poena i sedam skokova u prvom meču po povratku na parket iz povrede protiv Mornara, u dvorani "Leon Štukelj" je ubacio 12 poena, uz šest skokova i dve asistencije. Pogodio je i dve trojke iz tri pokušaja. Sasvim solidno izdanje, dobro iskorišćena minutaža (16:29) i nema sumnje da je grčki stručnjak bio zadovoljan Markovim nastupom. Videćemo da li će ga nagraditi novom šansom na evro-sceni.

Jer čini se da bi baš protiv Anadolu Efesa centarska linija Zvezde mogla najviše da pogura. Ne zbog nedostatka kvaliteta u rosteru Erdema Džana, već zbog činjenice da su mu povrede ozbiljno smanjile opcije u unutrašnjoj liniji. Tibor Plajs još nije počeo da trenira sa timom, a povredio se i Ante Žižić na mesec dana. Prilično je izvesno da ni Nemac neće igrati u petak u Beogradu, što Džana ostavlja sa Tajrikom Džonsom i Erdžanom Osmanijem na centarskim pozicijama. Čak se i Derek Vilis povredio na oko mesec i po dana tokom meča sa Partizanom, pa neće moći da pomogne ni na mestu krilnog centra. Uz dužno poštovanje Džonsu, koji je prošle sezone bio MVP turskog prvenstva, Zvezda će u 11. kolu Evrolige imati prednost u reketu. I to mora da iskoristi.

O Nejpiru i njegovoj užasnoj partiji (bez poena, uz šest izgubljenih lopti) nekom drugom prilikom, jer on je ipak tema za sebe. Bez najplaćenijeg igrača i čoveka projektovanog da nosi ekipu teško će Zvezda ostvariti zacrtane ciljeve.


tagovi

KK Crvena zvezdaLuka MitrovićDžoel BolombojMarko SimonovićMajk TobiAnadolu EfesJanis Sferopulos

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara