Ronen Ginzburg na tajm-autu Prometeja (FIBA)
Ronen Ginzburg na tajm-autu Prometeja (FIBA)

Ukrajinski debitant u Evrokupu priključuje se letonsko - estonskom šampionatu

Vreme čitanja: 1min | pet. 17.06.22. | 15:24

Prometej dobio dozvolu da igra LIBL, a na čekanju još nekoliko ekipa iz Ukrajine

Upravni odbor Letonsko - estonske košarkaške lige (LIBL) podržao je zahtev ukrajinskog Prometeja da se prikljkuči ovom takmičenju naredne sezone, saopštio je Košatkaški savez Letonije.

Klub je potvrdio spremnost da ispuni sve finansijske obaveze prema igračima i ligi. Očekuje se da će biti (privremeno) smešten u Rigi gde će dočekivati rivale i u Evrokupu u kom će debitovati od jeseni. Prema pisanjima letonskih medija, moguće je da će još neki ukrajinski klub podneti molbu za igranje u LIBL, jer zbog ratong stanja u Ukrajini do daljeg nema nacionalnog šampionata.

Izabrane vesti

Zbog Prometeja će biti izmenena određena pravila LIBL, odnosno ukrajinski košarkaši u tom klubu smatraće se domaćim, ali će se igrači drugih zemalja, čak ako su Letonci ili Estonci tretirati kao stranci u dresu kluba iz Ukrajine. Liga je propisala da svaki klub može da ima maksimalno četiri internacionalca, ali može da doplati za dodatne kvote.

Prometej koji je osnovan 2018. godine već sledeće sezone je stekao pravo nastupa u ukrajinskoj Superligi. U 2020. godini je s trenerom Karlisom Muižnieksom stigao do trećeg mesta u šampionatu koji je prekinut zbog pandemije kovida. Prošle godine je osvojio titulu, dok je do prekida lige ove sezone bio lider Superlige.

U sezoni na izmaku tim koji predvodi izraelski stručnjak Ronen Ginzburg debitovao je u FIBA Ligi šampiona. Od kvalifikacija je stigao do Top 16 faze koju je morao da napusti krajem februara zbog rata.


tagovi

PrometejEvrokup

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara