Upoznajte Fajea, košarkaša sa srcem

Vreme čitanja: 3min | pon. 20.08.18. | 16:09

Rođen u čuvenom Dakaru, transfer u Crvenu zvezdu mu najveći u karijeri, peto je dete po redu u porodici i imao je suspenziju iz košarke na šest meseci zbog kanabisa

U Crvenu zvezdu je ovoga leta stiglo dosta igrača, promenjena je slika tima, a jedna od najvećih nepoznanica mnogima je svakako Muhamed Faje. Senegalac koji ima 32 godine i ovoga leta je napravio najveći transfer u karijeri.

I zato pitanje - ko je u stvari Muhamed Faje?

Izabrane vesti

Krenimo od samog početka. Faje je rođen u Dakaru, glavnom i najvećem gradu Senegala. Nama naravno poznatom po tome što je od 1978. do 2007. godine bio tačka finiša čuvenog relija. Faje je rođen kao najmlađe od petoro dece, a njegov najstariji brat takođe se bavio košarkom.

Od malih nogu pa do Zvezde promenio je mnogo klubova, a u Beograd je stigao iz grčkog Promiteasa iz Patre. Igraće naredne sezone za 130.000 evra. I ako gledamo odakle je stigao, izvesno je da je Faje bio želja i ideja Milana Tomića koji odlično poznaje tržište u Grčkoj.

Da bismo dobili informacije iz prve ruke, kontaktirali smo kolege u Grčkoj. Kažu da se radi o odličnom igraču koji na terenu radi sve.  Bio je najbolji igrač svog tima prošle sezone i trener Makis Gijatras je više puta isticao da je Faje bio igrač koji je mogao da radi sve i svašta na terenu.

Čak smo dobili informaciju da je prošle godine bio blizu prelaska u Panatinaikos. Ali, navijači su tražili neko zvučnije ime i zato Faje nije otišao u tim iz OAKA Arene. Zato je u dresu Promiteasa namučio Tomićev Olimpijakos u polufinalu plej-ofa. Njegove suze posle poraza od tima iz Pireja su sve rekle.

Zvezda je dobila košarkaša koji igra srcem. Mogao bi da postane zbog toga miljenik navijača crveno-belih.

Kada se pogleda njegova karijera, vidimo da je Faje igrao i u Italiji gde je nosio dres Varezea. Zato smo potražili informacije od izvora iz te zemlje i dobili sledeći odgovor: "Odličan igrač, skakač. Voleli smo ga ovde jer je strašno boren. Uvek igra čvrsto i do daske".

Dakle, uklapa se u onu sliku i sa rečima koje smo čuli iz Grčke.

Inače, Faje je u Italiji 2016. napravio korak unazad u karijeri jer je bio suspendovan iz košarke na šest meseci zbog dopinga. Tačnije - zbog korišćenja kanabisa. Ipak, to ga nije obeshrabrilo, a sa 32 godine je stigao do Zvezde.

Faje je juče stigao među crveno-bele nakon pravog putešestvija iz Dakara preko Maroka do Beograda, ali nije krio zadovoljstvo što je konačno u Crvenoj zvezdi.
Konačno sam tu, i ne želim puno da pričam, sada mi je glavni cilj da što pre uđem u pripreme, uigram se sa timom i pokažem ono zbog čega me je Crvena zvezda i dovela. Vrlo sam srećan i uzbuđen zbog ovog novog poglavlja u karijeri", rekao je po dolasku u Beograd Faje.

Zvezda će ovoga leta gotovo izvesno ostati bez usluga Stefana Jankovića, tako da će uloga Fajea zbog toga biti još veća nego što se predviđalo. Faje će u ovoj konstalaciji snaga biti prvi krilni centar ekipe i od njega će mnogo zavisiti. Bilo da mu Zvezda dovede “bekapa”, bilo da mu pomoćnik na četvorci bude Boriša Simanić.

Zvezda ima veoma snažnu centarsku trojku, gledajući poziciju pet, i to je odlično po crveno-bele jer Faje neće previše igrati unutra leđima košu. Više voli da se izvuče i šutne, ili rešava prodorom, te u kontranapadima gde je jako opasan. Ima dugačke ruke i odličan je skakač. Tu su njegove najveće vrline na koje u Zvezdi mogu da računaju.

Od Fajea će mnogo zavisiti. Ali, samo neka pokaže srce, neka ga odnese na dlanu na parket i pokaže navijačima kako je to već radio u karijeri.

I neće biti problema.

Foto: Printskrin, Fiba basketball, KK Crvena zvezda


tagovi

Mohamed Faje

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara