Tarp blokira šut Brazdiekisa (FIBA)
Tarp blokira šut Brazdiekisa (FIBA)

Ušao u reprezentaciju niotkuda i srušio Litvaniju: Za ovo sam radio čitav život

Vreme čitanja: 2min | sub. 03.09.22. | 22:05

Furnije i selektor Kole priznali da na početku priprema nisu verovali da će se krilo Le Mana naći na konačnom spisku Francuza za Evrobasket

Stavio je Evan Furnije 27 poena Litvancima, ali Francuska slavi Terensa Tarpija Trećeg. Momak čije je ime na konačnom spisku Trikolora bilo iznenađenje među ljubiteljima košarke u njegovoj rodnoj zemlji, dok su se gotovo svi van Francuske, kad su čuli da je i on u 12, zapitali o kome se radi, maestralno se transformisao iz epizodiste u jednog od junaka.

Upisao je osam poena (2-2 za tri) po četiri skoka četiri ukradene lopte i jednu blokadu. Većinu toga u periodu kada se lomio meč, što je izazvalo oduševljenje u Francuskoj.

Izabrane vesti

"Za neke dolazim niotkuda. Ali mogu da vam kažem da sam za ovo radio ceo život. Veoma sam srećan što sam večeras vratio ovu energiju, trebalo je timu. To je moj stil. Ja sam ovakav. Mislim da Francuska počinje da ceni šta mogu da donesem sa ili bez lopte u ruci. Trener mi kaže da budem svoj. Znam da mogu da postignem otvorene šuteve, mogu da branim, mogu da pomognem timu", blistao je Teri posle meča koji je vratio olimpijske vicešampione na pobednički put posle poraza od Nemačke.

"Sve se promenilo u poređenju sa tim duelom. Igrali smo više fizički, pogodili važne šuteve. Svi su podigli igru, nije nas zaboleo taj poraz u četvrtak, već način na koji smo igrali. Ali, sada smo uzvratili, ja sam bio bolji, sve zahvaljujući saigračima. Prihvataju me kao jednog od njih, a ja imam energiju i želju da im uzvratim", blistao je Tarpi od sreće posle trijumfa.

U vreme dok je Francuska vodila veliku bitku sa Litvanijom, njegov klub Le Man je igrao prijateljski meč na kojem je do pre koju nedelju i sam Teri misli da će biti. Ipak, selektor Vensan Kole je imao drugačije planove, mada je priznao da nije ozbiljnije računao na njega na početku priprema.

"Kada smo se okupili, teško da bi ko pomislio da će Tarpi biti deo tima. Ali ono što je pokazao na pripremama pokazalo nam je da može da bude važan član igrajući svoju ulogu. Teri je jedan od onih momaka koji su našli svoju ulogu. I večeras je to odigrao na najbolji mogući način", objasnio je Kole.

Oduševljenje nije krio ni Furnije.

"Da budem iskren, kada nas je bilo 17 kandidata za nacionalni tim, rekao sam sebi 'ovaj momak neće biti među 12, to je sigurno', prisetio se Furnije, "Ali njegovo srce je zaista veliko. Daje sve na terenu. Ovo veče je bilo njegovo, počeo je u startnoj petorcu. I odigrao je najbolji meč u reprezentaciji. On je savršen primer kako morate da igrate bez lopte da biste pobedili u košarkaškoj utakmici. Uz to, večeras je ubacio i neke važne šuteve. Bio je izuzetan", rekao je Furnije.



tagovi

Evrobasket 2022košarkaška reprezentacija Francuskekošarkaška reprezentacija Litvanije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara