Rafael Nadal (©AFP)
Rafael Nadal (©AFP)

Nadal i treću nedelju na terenu: Danas mi je svaki meč težak, ali nedostaju mi mastersi u pet setova

Vreme čitanja: 3min | sre. 08.05.24. | 17:03

Ali je spreman za Rim, nada se da će biti i za Rolan Garos

Sezona je šljake i svaki meč i svaki trofej na talonu, sve je podređeno samo jednom – Rolan Garosu. I do pre koju godinu sve bi to mogli da podvedemo pod: pripremu za Rafaela Nadala. Ali “kralj šljake” odavno više nije onaj stari i sada ga srećnim čini i sama činjenica da može da igra. U Rimu se sprema za Belgijanca Zizua Bergsa, ali svi znaju da je pariski grend slem konačan cilj.

Sam Nadal ipak tvrdi da ne razmišlja toliko unaped. Fokus je isključivo na svakodnevnim obavezama i prvom sledećem meču.

Izabrane vesti

Posle Madrida, uzeo sam nekoliko slobodnih dana i u Rim stigao u subotu. Mogao sam, manje ili više, da korektno treniram ovih par dana. Uzbuđen sam što ću da igram u Rimu, turniru koji mi je doneo nezaboravne uspomene. Videćemo. Dan po dan. Ulazim u treću uzastopnu nedelju na turu. To mi se dugo nije desilo. I to su dobre vesti. Videćemo. Srećan sam kako se danas osećam”, optimista je Nadal.

Sva pitanja o Rolan Garosu pokušava da izbegne. Jer ni sam nije siguran da li će uopšte moći da zaigra na turniru na kome je rekordnih 14 puta bio šampion.

Prvo želim da igram u Rimu. Ne razmišljam o onome što sledi. Ako i posle Rima budem osećao da sam spreman da igram za Rolan Garosu videćemo kako ću se osećati. Samo žeim da uživam svakog dana. Kada sam govorio o penziji, to nije zato što više nisam srećan dok igram tenis ili zato što mislim da više ne mogu. Nije to. Više je to što moje telo nije moglo da izdrži sve te nedelje, nije moglo da mi dozvoli da na dnevnoj bazi uživam u treninzima. I tako dođe trenutak u kome više ništa nema smisla. Ako ne možeš da na dnevnoj bazi radiš stvari kako treba, ako zbog bolova i povreda ne uživaš, onda je skoro nemoguće nastaviti”.

Okolnosti su sada nešto povoljnije

Ovo sada je moja treća nedelja na turu. Lepa vremena. Čak i ako rezultati nisu onakvi kakvi bi hteo da budu. Ali popravljam nivo igre. Pa da vidimo… Raspoloženje se menja svakog dana. Nije uvek uspravna linija. Ima uspona i padova. Posle Barselone (u drugom kolu ga eliminisao Aleks de Minor, prim.aut) bilo mi je teško u Madridu. Čak i ovde, prvog dana. Ali uopšteno govoreći, ide na bolje, bez sumnje. Pre mesec dana nisam mogao ni da zamislim da ću da igram u Barseloni, pa u Madridu, sada i u Rimu. Sve polako leže na svoje mesto… U Madridu sam imao dobar test, igrao dva dana uzastope, mečeve od po tri sata. Bolje se sada osećam. Ali danas su mi svi mečevi teški. Teži nego ranije, i nepredvidivi. Moram to da prihvatim, da mogu da igram koliko mi telo dozvoli”.

Uostalom, šljaka je Nadalovo prirodno okruženje. I Rim naravno.

Ovde sam igrao neverovatna finala u prva dva nastupa. Protiv Giljerma Korije i Rodžera Federera, u pet setova. Većina najvećih trenutaka u istoriji tenisa se desila u mečevima na pet setova. Tada su mečevi emotivniji, dramatičniji, ljudi se više uključe. Na neki način, nedostaju mi dani kada smo na mastersima igrali na tri dobijena seta. To je deo istorije ovog sporta. Deset puta sam trijumfovao u Rimu, ali sećanja na ta dva prva, protiv Korije i Federera na tri dobijena seta, ona su prisutnija nego ostala. Mislim da sam protiv Korije igrao pet sati i 14 minuta, gubio 0:3 u petom setu? Ta podrška publike, atmosfera, to je bilo neverovatno”, završio je Nadal.


tagovi

Rafael Nadalatp rim

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara