Detalj iz prve utakmice (©MN Press)
Detalj iz prve utakmice (©MN Press)

Utakmica u koju staje cela sezona

Vreme čitanja: 5min | pon. 23.05.22. | 09:51

Crvena zvezda ili Cedevita Olimpija - odlučiće majstorica

Poraz nije kraj sveta, ali srpski takmičarski gen ne prihvata ga kao opciju. Zbog toga u utakmici koja može da odluči celu sezonu (TV Arenasport, 19.00) za Crvenu zvezdu poraz nije opcija. Nije, ali sa istim stavom je u Beograd stigla i Cedevita Olimpija, čiji je trener Jurica Golemac poručio da "očekuje da prođe u finale".

Zbog toga je večerašnja majstorica polufinala označena kao "meč sezone". Prvi u nizu, jer u slučaju prolaza dalje svaka naredna utakmica nosiće istu etiketu. Crvena zvezda peti susret sa Zmajčekima dočekuje u poziciji kakvu je želela - braniće domaći teren na kojem nikada dosad nije poražena u regionalnim majstoricama. Ulog je veliki jer finale ne donosi samo mogućnost da se osvoji titule, već i zaigra Evroliga naredne jeseni. U vremenu kada je status ruskih klubova nikad lošiji čak ni moskovski CSKA kao jedan od suvlasnika Evrolige nema popust, a kako su sve nacionalne selekcije i klubovi izbačeni iz međunarodnih takmičenja, teško je očekivati da će osmostruki šampion Evrope biti među 18 učesnika. To i dalje ostavlja prostor da ABA liga dobije drugog učesnika bar za narednu sezonu, iako je odlazeći direktor Đordi Bertomeu dao nekoliko verzija odgovora na pitanje hoće li Srbija i region dobiti drugu specijalnu pozivnicu... Šampion će sigurno biti deo elite, sada ostaje da se vidi ko će da se sudari sa Partizanom za ulaznicu u klub najboljih.

Izabrane vesti

19.00: (1,30) Crvena zvezda (16,0) Cedevita Olimpija (3,90)

Sedam dana prošlo je od utakmice u Stožicama i velika je dilema kome je pauza više prijala. Crvena zvezda je taman kroz dve utakmice polufinala počela da hvata zalet i onda je zbog Fajnal fora u Beogradu raspored morao da se tumba, a događaji pomeraju za dane nakon proglašenja novog šampiona Evrope. Cedevita Olimpija je posle šoka u četvrtfinalu Evrokupa sa Bursom reagovala jako, razbila Igokeu i zatim pokazala da može da izađe na kraj sa Zvezdinom igrom u reketu koja je bila presudni faktor prve utakmice. Završnica sa primesom holivudskih filmova u Ljubljani probudila je inat kod Ljubljančana koji u Beogradu ne žele da imaju sporednu ulogu, već da promene istoriju i nanesu Crvenoj zvezdi prvi poraz u odlučujućim okršajima plej-ofa.

Dobra vest za Dejana Radonjića i njegov stručni štab je što povrede ne kroje sastav i na raspolaganju su praktično svi igrači. Dodatno vreme za pripremu je možda najviše trebalo Branku Laziću i Ognjenu Dobriću koji su se mučili sa povredama, kapiten crveno-belih posebno jer skoro dva meseca nije bio na parketu. Obojica su bili na raspolaganju u dosadašnjoj seriji, a večeras bi njihove partije mogle da igraju veliku ulogu.

"Ekipa Cedevita Olimpije je odigrala u Ljubljani, u drugoj utakmici, jako čvrsto svih 40 minuta, a naša reakcija na tu igru nije bila dobra, i zato očekujem da će naš odgovor u ponedeljak biti bolji, čime bi došli do rezultata koji priželjkujemo. Moramo biti skoncentrisani da odigramo u određenim segmentima puno bolje nego na drugoj utakmici u Ljubljani, kao i da intervali naše dobre igre budu duži nego što je to bilo u oba meča koja smo do sada odigrali u ovoj seriji. Čitave sezone borili smo se za prvo mesto, imali smo samo dva poraza u regularnom delu sezone i borili se za to da u odlučujućim mečevima možemo da branimo prednost domaćeg terena, time i mogućnosti da dođemo do rezultata koji svi želimo", rekao je trener crveno belih.

Dejan Radonjić (©ABA LIGA – Ivica Veselinov)Dejan Radonjić (©ABA LIGA – Ivica Veselinov)

Nije zadovoljan bio Dejan Radonjić posle drame u produžetku, ponovo je tema bila nedovoljan kvalitet odbrane iz tranzicije koju je Cedevita Olimpija dovela gotovo do savršenstva, mada je pre svega pričao o broju slobodnih bacanja domaćina (42) za šta veruje da nije realan odraz onoga što se dešavalo na parketu. Branilac titule je taj susret odigrao van svojih prepoznatljivih okvira u napadu. Dobar šuterski početak sa šest uzastopnih trojki povukao je crveno-bele da se orijentiše maksimalno na pokušaje van linije 6,75 metara, čemu je delimično uzrok bio i taktička priprema Cedevite Olimpije sa idejom da protivnika izbaci iz reketa, pa su tako ispaljene 42 lopte, koliko i domaćin sa penala, a dve više od broja pokušaja unutar pokukruga!

Poređenja radi, Zvezda je prvu utakmicu završila sa 50 od 93 poena iz zone najbliže košu, dok ih je u drugoj imala "samo" 28. Zato je beogradskom sastavu potrebno da vrati težište svoje igre u protivnički reket, jer ma koliko da današnja košarka vuče ka maksimalnoj eksploataciji šuta za tri, Zvezda svoje rivale lomi dobrom odbranom i poenima na obruču iako nema spora da je bilo i dana kada je preciznost sa distance bila presudna...

Cedevita Olimpija u duel ulazi sa idejom da neće ništa izgubiti, već da može mnogo da dobije. Prolaz u finale došao bi kao potvrda kvaliteta i dobrog rada, a pre svega vere u Juricu Golemca čiji je slučaj u modernom sportu retkost jer je uprava stala na njegovu stranu i izabrala da menja igrače, a ne trenera. Ipak, fuzija nekadašnje Olimpije i Cedevite nikada nije dobila Crvenu zvezdu u Beogradu, čak ni dva kluba odvojeno dugo nisu imala pozitivan rezultat u glavnom gradu Srbije protiv prošlogodišnjeg šampiona, zbog čega Zvezda drži rasplet ove serije u svojim rukama.

"Čeka nas puna dvorana u Beogradu. Moramo da uđemo u meč sa mnogo energije. Ako budemo igrali odbranu kao u drugoj utakmici, imamo dobru šansu da pobedimo. Ključ uspeha je u defanzivnom skoku", poručio je Jogi Ferel koji je obe utakmice odigrao ispod svih očekivanja i trojke je dosad šutirao 1/11, dok trener Golemac dodaje:

"Znamo se dobro, oba tima znaju šta treba da se uradi da bi se došlo do finala. Želimo da pariramo Crvenoj zvezdi, pre svega dobrom odbranom. Moramo da igramo pametno, da ne gubimo loptu i imamo kontrolu na skoku. Cilj je da trčimo što više i damo sve od sebe, jer Zvezda je jedan od najboljih defanzivnih sastava u Evropi. Ako uđemo snažno u meč, to će biti velika stvar za nas, kao i momenat inspiracije pojedinaca. Ako se ti ciljevi ispune, očekujem nas u finalu".

Crvena zvezda je putem zvaničnih kanala pozvala navijače da ispune dvoranu Aleksandar Nikolić do poslednjeg mesta. Iz kluba poručuju da je interesovanje veliko, što garantuje krcate tribine za utakmicu u koju staje svih osam takmičarskih meseci. Da, poraz ne bi bio kraj sveta, ali sa istim bi se sigurno izgubilo mesto na tronu i Evroliga. A to nije ono što Crvena zvezda želi. Zato je pobeda danas sve.

ABA LIGA – MAJSTORICE POLUFINALA

Nedelja

Partizan – Budućnost 101:77

/Panter 30 – Sili 20/

Ponedeljak

19.00: (1,30) Crvena zvezda (16,0) Cedevita Olimpija (3,90)

ZVEZDINE MAJSTORICE U ABA LIGI

Sezona 2016/2017 - polufinale

Crvena zvezda - Budućnost 82:59 (2:1 u seriji)

Sezona 2017/2018 - polufinale

Crvena zvezda - Mornar 88:69 (2:1 u seriji)

Sezona 2018/2019 - polufinale

Crvena zvezda - Partizan 84:63 (2:1 u seriji)

Sezona 2018/2019 - finale

Crvena zvezda - Budućnost 97:54 (3:2 u seriji)

Sezona 2020/2021 - polufinale

Crvena zvezda - Igokea 76:53 (2:1 u seriji)

Sezona 2020/2021 - finale

Crvena zvezda - Budućnost 67:60 (3:2 u seriji)


tagovi

KK Crvena zvezdaABA ligaCedevita Olimpijaplej-of ABA ligeDejan RadonjićJurica GolemacNikola KalinićJaka Blažič

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara