Momenat kada Jović pogađa trojku uz zvuk sirene
Momenat kada Jović pogađa trojku uz zvuk sirene

Valensija deklasirala Žalgiris u Kaunasu! Jović trojkom sa pola terena ulepšao pobedu

Vreme čitanja: 3min | pet. 27.10.23. | 20:50

Odavno neko nije ovako razbio litvanskog velikana na njegovom terenu

Bedem Žalgirio arene je konačno popustio i Žalgiris je deklasiran pred svojim navijačima! Valensija kao verovatno najprijatnije iznenađenje u ovih pet kola Evrolige stigao je do četvrte pobede i to na dominantan način! Ekipa Aleksa Mumbrua vodila je sve vreme u Kaunasu i imala prednost od čak 29 poena u jednom trenutku, čime je poslala jasnu poruku konkurenciji da ove godine neće biti samo puki učesnik elitnog takmičenja, nego i zasad ozbiljan kandidat za četvrtfinale - 87:72 (20:12, 32:18, 20:23, 15:19).

Konačni rezultat bio je dosta prihvatljiviji za domaćina, ali ne može se reći da je Žalgiris odigrao naročito dobro ni u minutima kada se distanca gotovo prepolovila. Više je bilo do odluke Aleksa Mumbrua da razdeli minutažu svojim igračima i tako ih rastereti prevelikog opterećenja s obzirom da u nedelju stiže Barselona na veliki derbi.

Izabrane vesti

Utakmicu je pored ubedljive igre i gotovo nestvarnog vođstva gostiju obeležio Stefan Jović majstorskim potezom na kraju prvog poluvremena. Srpski plejmejker zablistao je pošto je uz zvuk sirene pogodio trojku sa gotovo pola terena čime je zaokružio dominantno poluvreme Valensije. Sjajnom Nišliji je to bio jedini šut na utakmici, ujedno i jedini poeni...

Žalgiris je odigrao jednu od najlošijih utakmica na svom parketu u Evroligi. Dugo nije neko ovako razbio litvanskog velikana na njegovom terenu, kao što je to Valensija uradila večeras! Jednu od retkih ovakvih pobeda odneo je Efes pre deset meseci kada je na semaforu stajalo 86:60. Večeras je Valensija delovala kao kaznena ekspedicija i odbranom je razbila svaku taktičku postavku ekipe Kazisa Maksvitisa. Domaćin dugo ništa nije mogao da pogodi i poluvreme je završio sa manje od 30 odsto realizacije iz igre. Granicu od 20 poena prešla je tek na tri minuta pre kraja prvog poluvremena trojkom Kinana Evansa, ali su gosti već tada vodili sa 20 razlike! Do poluvremena bilo je i 22 poena više za Valensiju, a u momentu kada je distanca bila najveća, na semaforu je stajalo 61:32! Tada se samo čekao konačni rezultat, jer je bilo jasno da će Žalgiris pretrpeti ozbiljan udarac.

Istina, Maksvitisova ekipa ostala je verna svojim postulatima i borila se do kraja. Od momenta kada je Valensija otišla na pomenutih 61:32, usledila je serija 12:2 čime je razlika značajno umanjena, a u poslednjoj četvrtini učinjeni su maksimalni napori da poraz bude daleko prihvatljiviji...

U pobedi Valensije četvorica igrača bili su dvocifreni. Najefikasniji je bio Kris Džons sa 16 poena (6/9 iz igre, 2/2 za tri) i četiri asistencije, Džared Harper je ubacio 13 poena i takođe dve trojke, dok su Nejtan Rivers i Brendon Dejvis dodali po 11 poena. Jović je uz tri poena podelio šest asistencija, uz dva skoka.

U Žalgirisu daleko najraspoloženiji bio je Kinan Evans sa 18 poena (7/11 iz igre, 1/4 za tri), uz četiri asistencije, po tri skoka i ukradene lopte za indeks 27. Dvocifreni su bili još Rolands Šmic sa 11 i Kevarijus Hejs sa 10 poena.

Valensija sada staje rame uz rame sa Barselonom koja takođe ima 4-1. Real Madrid ostaje jedini je neporaženi tim u Evroligi.

EVROLIGA - 5. kolo

Četvrtak:

Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda 88:86

/Avramović 14 - Bolomboj 16/

Alba Berlin - Olimpija Milano 85:82

/Timan 22 - Mirotić 30/

Real Madrid - Barselona 65:64

/Dek 20 - Ernangomes 13/

Monako - Makabi Tel Aviv 107:79

/Džejms 24 – Braun 14/

Olimpijakos - Anadolu Efes 75:57

/Papanikolau 14 – Brajant 10/

Petak:

Žalgiris - Valensija 72:87

/Evans 18 - Džons 16/

Asvel - Virtus Bolonja 84:87

/Fal 16 - Kordinije 20/

Panatinaikos - Baskonija 95:81

/Lesor 23 – Hauard 22/

Bajern Minhen - Fenerbahče 67:76

/Fransisko 11 – Vilbekin 17/



tagovi

KK ValensijaEvroligaŽalgiris

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara