Viktor Vembanjama (©AFP)
Viktor Vembanjama (©AFP)

Vanzemaljac programiran da vlada: NBA liga je ovo čekala od Lebrona Džejmsa

Vreme čitanja: 6min | uto. 24.10.23. | 10:33

Ima 224 centimetra i raspon ruku od 244. I sve to na manje od 100 kilograma?! A može da čuva sve od jedinice do četvorke...

Bio je Lebron Džejms i sa njim je oživela priča o najboljem svih vremena, jer mlađi se baš i ne sećaju Majkla Džordana, pa često dižu ruke za Kralja. Onda se pojavio i Zajon Vilijamson sa silom od 129 kilograma na 198 centimetara, ali povrede su ga upropastile i tek ćemo da vidimo može li njegovo telo da se nosi sa takvim opterećenjem na način da potraje i postane jedan od dominantnijih igrača lige.

Međutim, čini se je NBA liga ovo čekala pune dve decenije. Jer još od Džejmsa i drafta iz 2003. godine nijedan igrač nije izazvao toliki „hajp“ kao Viktor Vembanjama, Francuz koji ne liči toliko na košarkaša koliko na eksperiment iz laboratorije.

Izabrane vesti

Sa visinom od 224 centimetra i rasponom ruku od 244 možda bi neko mogao da pomislimo da opet pričamo o momku koji treba da dominira pod obručima, ali to je samo delimično tačno. Jer, sasvim suprotno Vilijamsonu, on sve to nosi na telu od svega 95 kilograma. I naravno da uveliko kolaju priče da će se on u duelima sa atletama iz najjače lige sveta slomiti kao prut na grani.

Samo što ni to nije baš tačno, jer popularni Vembi nije tip igrača koji će nadmoć da pokaže u duelu. On i ne mora da ulazi u kontakt. Vembanjama rampe lupa sa druge strane prostrane dnevne sobe. Dovoljno je samo videti kako su se Dalas Maveriksi Luke Dončića i Kajrija Irvinga pripremali za premijerni meč sezone sa San Antonio Sparsima. Pomoćni trener Gad Šemgad je na ruke zakačio neku vrstu proteza kako bi simulirao Vembanjaminu „dužinu“. Tek da Dončić i Irving shvate šta ih čeka. A kada to njima morate da objašnjavate, jasno je da ovako nešto nije viđeno do sada.

I saigrači iz Sparsa su šokirani.

Zaista je teško uraditi bilo šta pored njega“, rekao je Žulijan Šampejn, dok je Blej Vesli dodao.

Nikada nisam igrao protiv nekoga kao što je on“.

Apsolutno tačno. Jer ne samo da Vembanjama pojavom podseća na vanzemaljca – a ima tih fotografija, kada lupa bananu na četiri metra, pa klipova sa treninga, kada čuva nekoga sa tri metra distance, dok mu se ruke maltene vuku po parketuVembanjama na sve to šutira i trči kao bek.

Tokom priprema jasno se videlo koliko može. Primera radi, protiv Majamija 23 poena za 21 minut na parketu.

Igra kao da je preko puta njega moj petogodišnji sin“, dodao je Majamijev trener Erik Spelstra, a čak je i NBA liga na Jutjub profilu objavila 14-minutnu kompilaciju o svim potezima jednog rukija, tokom priprema?

To se ranije nije dešavalo.

Američki mediji pišu da večeras počinje “era nečoveka“, mada na engleskom nema takva teza taj pežorativan prizvuk. Prosto se misli na to da Vembanjama nije građen kao obično ljudsko biće. Francuzi su davno pisali: “Programiran da vlada“. Najbolji igrač Golden Stejt Voriorsa Stef Kari potpuno je saglasan.

On je 2K igrač“, rekao je Kari, misleći na to da je Vembanjama zvezda druge generacije.

Kontroverzni Kendrik Perkins, nije baš najdosledniji sagovornik, ali i te kako utiče na trendove u NBA ligi, kategorički je prorekao: “Viktor Vembanjama će u roku od tri godine biti najbolji igrač NBA lige na obe strane parketa“.

Preterano ambiziono i ne samo zbog Vembanjame. Prosto, Sparsi su daleko od slavnih generacija, prošle sezone su upisali samo 22 pobeda, uz 60 poraza, tačno je i da će svaki Vembijev potez biti upoređivan sa legendama igre kakve su Tim Dankan i Dejvid Robinson, ali sve to baš i nije tačno, jer Vembanjama je – ponovimo još jednom – nešto sasvim neviđeno. Čudo prirode. I samo je pitanje da li će takav jedinstven preživeti najžešći filter na svetu.

Napravili smo jedinstven program po kome će da radi kako se ne bi povredio. Tri godine smo ga spremali“, odgovara njegov menadžer Buna Endiaje.

Viktor Vembanjama (©AFP)Viktor Vembanjama (©AFP)

Tim Martin, individualni trener koji sa Vembanjamom radi još od korone – preko Zoom aplikacije doduše, jer je Martin i tada živeo u SAD – tvrdi da nikada nije video tinejdžera koji sve nove vežbe i zadatke savršeno izvršava iz prve. Martinu, koji je radio i sa Tre Jangom, Rudijem Goberom i Nikom Klekstonom, kasnije se u sali pridružio i bek Filadelfije Tajriz Maksi. On sam ima jednu zanimljivu anegdotu.

Niko nikada nije rekao: ’Hej, čoveče, hajde da igramo jedan na jedan, ali ja ću sve vreme da igram odbranu. To nikada u životu nisam čuo. I svaki put kad bih ja dao koš, on je tražio da ponovimo kako bi se privikao da čuva beka. Onda sam shvatio: Okej, ovaj dečko je nešto sasvim drugačije“.

Oni koji ga znaju još iz Francuske kažu da je retko inteligentan momak i da je uvek bio zreliji od saigrača. Godinama su već svi znali da je on zakucan kao prvi pik na draftu, da je on budućnost NBA lige, da je „game changer“ što se kaže. Ne menja on utakmicu, da se razumemo. On menja košarku.

------

Igraj Prognozzer i pojuri 100.000 dinara BEZ ULOGA

------

Vembanjama je čak stigao i da “posvađa“ dva iskusna trenerska vuka. Selektor SAD Stiv Ker možda se preterano opustio kada je za Viktorovog trenera u San Antoniju Grega Popovića rekao...

Pop sada skače po zidovima, zaista je uzbuđen“, rekao je Ker uz opasku da je dolazak generacijskog talenta podmladio 74-godišnjeg Popovića.

Bilo je jasno da je šala, ali Greg mu je zamerio. Čini se, ne toliko zbog sebe, već zato što bi sva ova pompa zaista mogla da pomuti mozak ipak jednom 19-godišnjaku. Čuveni Yahoo ima čak i lajv

Kako sam se to podmladio? Jesam li bio u nekoj zdravstvenoj instituciji? Jesam li bio depresivan, sklupčan u spavaćoj sobi?“, ironički je zapitao Popovič, mada je svima bilo jasno da je to samo zaštitnički stav prema Vembanjami.

Viktor Vembanjama (©AFP)Viktor Vembanjama (©AFP)

U eri društvenih mreža i svuda prisutnog interneta neće moći da pobegne od komentara najrazličitijih vrsta. Neki će o njemu pričati kao o bogu, drugi će čekati svaku njegovu grešku, a treći će ga vređati samo zbog te neobične građe. I svaki će iskusniji vuk NBA lige želeti da ga postavi na svoje mesto. Jer svi znaju da ako Vembanjama izdrži te prve ugrize – poješće konkurenciju.

Mnogo je bilo ’jednoroga’ poslednjih godina (metafora za generacijske talente u SAD, prim.aut), ali Vembanjama je više kao vanzemaljac. Niko nikada nije video nekog tako visokog sa tako tečnom i gracioznom igrom“, rekao je sam Lebron Džejms.

Kevin Durant još otvoreniji.

Liga će biti u problemu kada dođe“.

Janis Adetokunbo, koga su i samog nazivali čudom zbog fizičkih karakteristika, ovako je to objasnio Seržu Ibaki u njegovom kulinarskom programu.

Prijatelju, spremi se. Nikada to u životu nisam video. Viši je od Rudija Gobera. Blokira kao Rudi. A, šutira kao Kevin Durant. Brate, to je ludo. A još je dobar u glavi. Ako ostane zdrav, biće baš, baš dobar“.

Zato samo jedna želja za Vembija ove sezone. Da ostane zdrav.

NBA

01.30: (1,60) Denver (hen -4,5) LA Lejkers (2,60)

04.00: (2,15) Golden Stejt (hen 0,5) Finiks (1,85)

KO ĆE BITI ŠAMPION NBA LIGE?

4,50: Milvoki Baksi

5,00: Boston Seltiksi

5,50: Denver Nagetsi

7,00: Finiks Sansi

13,0: Golden Stejt Voriorsi, LA Lejkersi

17,0: LA Klipersi

20,0: Dalas Maveriksi, Majami Hit

KO ĆE BITI MVP?

6,00: Nikola Jokić

7,00: Luka Dončić, Janis Adetokunbo

10,0: Džoel Embid, Džejson Tejtum

15,0: Stef Kari, Kevin Durant

17,0: Šej Gildžes Aleksander

20,0: Devin Buker

25,0: Demijan Lilard

30,0: Dearon Foks, Donovan Mičel


tagovi

Viktor VembanjamaSan Antonio Spars

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara