Stef Kari (©AFP)
Stef Kari (©AFP)

Vanzemaljac, šoumen, najbolji igrač na svetu... To je umetnost, to su MVP stvari

Vreme čitanja: 5min | sre. 17.11.21. | 16:17

Jednostavno - Stef Kari

Poznati američki sajt Ringer je u nedavnoj stručnoj analizi procenio da Nikola Jokić ima ozbiljne šanse da postane deo probranog društva košarkaških velikana sa “back-to-back“ iliti uzastopnim MVP priznanjima, uprkos tome što u prvim predviđanjima uoči povratka najjače košarke na svetu nije bio u najužem krugu kandidata. Ispred srpskog centra našli su se Kevin Durant, Janis Adetokunbo, Luka Dončić i Stef Kari.

Posle mesec dana od starta ligaškog dela Nikola Jokić ne samo da je zapušio usta kritičarima koji neopravdano gaze po njegovom imenu, liku i delu, već je statistički najboljim ulaskom u sezonu pokazao da tek ulazi u zenit karijere koja bi komotno mogla da traje još deset godina. Sve ono što momak iz Sombora radi jeste vredno ozbiljne pažnje, ali ni njegov jedinstven spoj inteligencije i elegancije ne može da nadmaši ono što u ovih desetak utakmica pravi košarkaški vanzemaljac – Stef Kari.

Izabrane vesti

Najbolji šuter svih vremena svojim bravurama ostavlja bez daha i više ne postoje epiteti kojim bi moglo dovoljno jasno da se opiše to što radi prva violina Golden Stejta. Sinoćna predstava u kući nekadašnjeg saigrača Kevina Duranta, prihvatanje izazova cele dvorane da šutira i zatrpava koš dok mrežice ne popucaj dovoljan su dokaz Karijeve veličine, a pre svega čiste moći u odnosu na ostatak NBA lige.

“Nikad nije postojao igrač kao on u istoriji. On je napadački sistem, sam po sebi. Način na koji može da utiče na igru bez lopte u rukama, način na koji odvuče svog čuvara što dalje od koša je neviđen. To omogućava i olakšava kreiranje igračima kao što su Drejmond (Grin) i Andre (Iguodala). Ne postoji igrač u ligi koji je toliko moćan sa loptom i bez nje, a ako mene pitate mislim da nikad nije ni postojao“, izjavio je Stiv Ker posle utakmice u Bruklinu.

Voriorsi trenutno imaju najbolji skor u ligi (12-2) i na dobrom su putu da upišu 69 recki, šest sezona posle rekordnih 73. Sa vrtoglavim usponom Karijeve forme Golden Stejt je pronašao šampionski ritam, niko ne postiže toliki broj poena kao franšiza iz San Franciska i na dobrom je putu da osvoji četvrti prsten. Sve počinje sa Karijevom elitnom statistikom od koje prosto zaboli glava. najopasniji je strelac u ligi, istovremeno i jedan od najboljih plejmejkera. Računajući sve kreatore koji su podelili bar 100 asistencija ove sezone, nijedan nije stvorio više poena iz istih od Karija. Voriorsi imaju prosek od 1,34 poena po šutu iz Karijevih dodavanja, što je podatak vredan divljenja! Iz njegovih proigravanja najviše su profitirali Drejmond Grin, Nemanja Bjelica, Oto Porter Džunior i Geri Pejton II, a zanimljivo je da svi oni imaju bolji procenat šuta iz igre od njega.

04.00: (1,35) Finiks (14,0) Dalas (3,70)

Dok pedantni statističari gotovo iz dana u dan izvlače statističke podatke kakvi su čak i za moderne košarkaške pojmove krajnje impresivni, na društvenim mrežama se polako odomaćio pojam “Scary hours“ (u bukvalnom prevodu: Zastrašujući sati) kojim se ukratko opisuje ono što Stef Kari radi i praktično najavljuje sezona koja ima sve izglede da prođe u znaku Ratnika sa brojem “trideset tri“ na leđima.

Derbi lige u Bruklinu završio je sa 37 poena i čak devet trojki za samo 29 minuta na parketu! Dovoljno da mu cela hala skandira: "MVP, MVP, MVP". Dodatno je popravio učinak u kategoriji koja će najverovatnje večno ostati samo njegova, pošto je ubeležio rekordnu 37. partiju sa bar devet dalekometnih hitaca. Ove sezone to mu je već treća utakmica sa 9+ trojki. Iza njega su Demijan Lilard i Džejms Harden sa po devet takvih izdanja u dosadašnjim karijerama... Kari je od pojavljivanja u NBA ligi do danas skupio već pet utakmica sa bar 35 poena za manje od 30 minuta, što je takođe jedinstven poduhvat kakav nije zabeležen u poslednje četiri decenije. Sve su to, ukratko, samo argumenti da danas gledamo najboljeg šutera svih vremena, pogotovo ako uzmemo u obzir da je nadomak toga da pretekne Reja Alena na vrhu liste igrača sa najviše pogođenih trojki u rukama. Uoči početka sezone falila su mu 142 hica, posle 14 utakmica već je ubacio 76!

Čak ni svi ti statistički parametri ne opisuju na najbolji način Karijevu superiornost. Zahvaljujući njemu izvršena poslednja košarkaška revolucija i malo je igrača koji su imali takav uticaj na igru kakav ima Stef Kari poslednjih godina. Mnogi koji tvrde da je Kari u Golden Stejtu imao supertim uz Kevina Duranta, Kleja Tompsona i Drejmonda Grina apsolutno je u pravu, ali mora da se sagleda šira slika. Kari je i pre Duranta vodio Golden Stejt do dva uzastopna NBA finala i uzeo jedan prsten. I posle Duranta i bez Kleja koji je tek juče dobio zvanično dozvolu da se uključi u kontakt igru, Kari je doveo Golden Stejt do najboljeg skora u ligi, uz odlične izglede da po šesti put ligašku fazu završi ispred konkurencije. Stef Kari je razlog zašto su Voriorsi izgradili dinastiju, Stef Kari je razlog zašto NBA publika širom SAD i planete nestrpljivo čeka svaku narednu utakmicu kako bi gledala čistu šutersku simfoniju, Stef Kari je neuhvatljiva, nezaustavljiva šuterska mašina za koju je jedini lek da on sam ustane na levu nogu i uđe u seriju promašaja.

Sa 33 godine Kari igra najbolju košarku života i deluje kao da nema nameru da stane. Sa prosekom od 28,1 poena, 6,7 asistencija i 6,2 skoka hvata ozbiljan zalet ka svojoj trećoj MVP tituli. Zasad se stiče utisak da će mu Nikola Jokić biti najveća konkurencija, ali ako Stef Kari nastavi da igra na bar sličnom nivou i dalje pomera granice, teško da će i somborski as moći da mu stane na put.

Teško će Kari opet postati jednoglasni MVP što je, opet, samo njemu uspelo, ali posle izazova spikera iz Atlante i navijača u Bruklinu, spreman je da prihvati najveći izazov od svih i Golden Stejt odvede do trona.



tagovi

Golden Stejt VoriorsNBA ligaStef Kari

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara