Aleksa Avramović i Majk Tobi (© FIBA)
Aleksa Avramović i Majk Tobi (© FIBA)

Večiti se nadaju istim partijama: Avramović sa ukusom Manile, Tobija probudili Slovenci

Vreme čitanja: 3min | sre. 28.02.24. | 10:16

Aleksa Avramović zablistao u dresu Srbije na kvalifikacijama za Evrobasket 2025. Isto uradio i Majk Tobi sa Slovencima

Reprezentativna košarkaška pauza je gotova i ponovo se pali evroligaška mašina posle 20 dana pauze. Partizan Mozzart Bet i Crvena zvezda se i dalje bore za mesto koje vodi u plej-in, posebno je ovo slučaj sa crno-belima. Počele su već prepreme za ključan meč, a ono što raduje je forma koja je prikazana od strane Alekse Avramovića, odnosno Majka Tobija.

Njih dvojica su bili lideri u svojim nacionalnim timovima, a sada se Željko Obradović i Janis Sferopulos nadaju da bi isto mogli da prikažu i na klupskom nivou, i to već u četvrtak kada Partizan u najbitnijem meču sezone dočekuje Efes, odnosno u petak kada Crvena zvezda bude gostovala Bajernu.

Izabrane vesti

Partizan je iz svojih redova imao čak osam reprezentativaca. Zek Ledej, Mateuš Ponitka, Bruno Kaboklo i Džejlin Smit su odigrali svi po jedan meč pre nego što su se vratili u Beograd, čime je ispoštova dogovor sa klubom. Posebno se istakao Zek Ledej, koji sada igra za nacionalni tim Azerbejdžana. Srpski reprezentativci u sastavu Ognjen Jaramaz i Balša Koprivica (Uroš Trifunović bio na spisku, ali nije igrao zbog povrede) pomogli su Svetislavu Pešiću da se upišu dve vrlo bitne pobede, ali ponovo je pokretačka snaga bio Aleksa Avramović.

Podsetio je srčani Čačanin šta je radio u dresu Srbije u Manili kada je bio jedan od lidera u pohodu na medalju. Ipak, u Partizanu su ga ponovo sasekle povrede ove sezone. Prvo prelom nosa, a onda i zgloba. Zbog toga je Avramović često oscilirao o čemu je i sam govorio, a čini se da mu je bila potrebna ova pauza da u nacionalnom dresu vrati oni formu koja bi sada mogla da bude od kljčnog značaja za crno-bele kojima sledi najbitniji deo sezone posle serije neuspeha.

Statistika kaže da je Aleksa Avramović bio najbolji igrač Srbije na ova dva meča. U pobedama protiv Finske i Gruzije u proseku je igrao 23 minuta i postizao 15 poena, uz tri skoka i 3,5 asistencija.

"Aleksa mora da bude zdrav pre svega. On je igrač koji, kada je potpuno zdrav, posebno noge, ima ogromne mogućnosti. Imao je povrede, teške. To puno remeti njegovo sampouzdanje. Ima veliko poverenje kod Željka, on ga je, uostalom, i stavio na poziciju jedan, to puno znači", rekao je Svetislav Pešić.

Odličan u dve pobede Srbije bio je i novi kapiten Luka Mitrović. Igrao je nešto manje od 25 minuta u proseku i postizao je 13,5 poena uz 5,5 skokova. Doduše Mitrović veći deo ove sezone igra odlično u dresu Crvene zvezde, ono što možda u ovom momentu više raduje trenera Sferopulosa, ali i navijače Zvezde jeste izdanje Majka Tobija u dresu Slovenije.

Naturalizovani Amerikanac do sada na Malom Kalemegdanu nije uspeo da pokaže partije koje ga krase kada obuče dres Slovenije. Često je bio i potpuno van rotacije, ali to ga sada nije sprečilo da zablista protiv Izraela i Ukrajine. Protiv Izreaelaca je bio posebno dominantan kada je imao 20 poena i 12 skokova za 27 minuta. Odličan je bio i protiv Ukrajine sa 11 poena i devet skokova. Ovakve brojke nema u Zvezdi, pre svega na mečevima Evrolige.

Zvezda je pored Mitrovića i Tobija imala Dejana Davidovca koji je takođe pokazao znakove pređašnje forme zbog koje je bio deo ekipe u Manili, tu su još Adam Hanga, Rokas Geidraitis i Jago Dos Santos koji je vodio Brazil do ubedljivih pobeda.


tagovi

Aleksa AvramovićMajk TobiKK PartizanKK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

KK Partizan
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara