Pešić i Jokić (FIBA)
Pešić i Jokić (FIBA)

Večni rekorder Pešić: Nova država - stare navike

Vreme čitanja: 1min | uto. 06.09.22. | 00:14

Trijumf nad Finskom najubedljiviji u istoriji Srbije na kontinentalnim šampionatima

Reprezentativci Finske zakoračili su u istoriju srpske nacionalne košarke. Naravno, ne kao glavni junaci, već sporedni učesnici najubedljivije pobede naše selekcije (100:70) ne samo na ovom Evrobasketu, već od 2007. godine otkad se Srbija takmiči samostalno na kontinentalnim šampionatima. Prethodno, Srbija je izvojevala trijumf s najvećom razlikom na Evropskom prvenstvu gotovo sedam godina ranije, 6. septembra 2015. Tada je četa Aleksandra Đorđevića, takođe u grupnoj fazi, pobedila Island 93:64.

Da sadašnjoj generaciji Finaca bude bar toplije, ako je to uopšte moguće posle "smrzavanja" na -30, nije pretrpela najubeljiviji poraz od naše selekcije na Evrobasketima u eri Svetislava Pešića.

Izabrane vesti

Naime, reprezentacija ondašnje Savezne Republike Jugoslavije, za koju je nastupao i sadašnji direktor nacionalnog tima Dragan Tarlać, 1. septembra 2001. godine je u grupnoj fazi kontinentalnog prvenstva deklasirala Estoniju 113:58, što je posmatrajući razliku u poenima, najveća pobeda naše selekcije na evropskim smotrama od raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Dakle, selektor Srbije Svetislav Pešić, uz dva zlata s našom seniorskom reprezentacijom, evropsko (2001) i svetsko (2002), može s pravom da se pohvali da je vlasnik i dva 'nacionalna rekorda' na samitima najboljih selekcija u Evropi.



tagovi

Svetislav PešićDragan TarlaćEvrobasket 2022Evrobasket

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara