Velika drama, pa fešta u Morači - Crna Gora ide na Mundobasket

Vreme čitanja: 2min | pon. 25.02.19. | 20:56

Letonija slavila, ali s nedovoljnih šest razlike, Bertans u poslednjoj sekundi promašio šut za ključnih plus devet...

Crna Gora slavi istorijski uspeh - plasman na Mundobasket! Prvi u istoriji. Poraz od Letonije u Morači, ali uz prihvatljivih šest razlike - 74:80, Letoncima bilo potrebno plus devet - i veliko slavlje u Morači moglo je da počne.

Crna Gora trenutno je najmanja država koja je obezbedila plasman na Svetski kup u Kinu.  

Izabrane vesti

Iako su bili otpisani posle tri poraza u prva četiri kola (dva od Španije i jedan od Slovenije), Đetići su ustali iz pepela, iznenadili sve i sa šest pobeda u poslednjih sedam utakmica stigli na korak do sna. Ali daleko od toga da je to bio mali korak. Crnogorci jesu tukli istog rivala u Rigi, i to dosta lako (74:65), međutim za okršaj odluke Letonci su "angažovali" Janisa Strelnijeksa i Janisa Timu iz Olimpijakosa, Dairisa Bertansa iz milanske Olimpije, te Žanisa Pejnersa iz Darušafake i Rolandsa Šmitsa iz Barselone. 

Svi oni opravdali su epitet velikih pojačanja i Letonija je vodila čitav meč. Gotovo 40 minuta bila na toj klackalici od sedam, osam ili devet razlike. U samom finišu, ipak, Crnogorci staloženiji, mirnije ruke, pa i srećniji.

U poslednjem minutu utakmice viđena je prava drama. Ali pre toga jedan od ključnih koševa, sasvim sigurno, dao je Bojan Dubljević na šest minuta pre kraja, kada je ubacio trojku o tablu. Tada su Crnogorci prišli najbliže Letoncima - 60:63. Morača je bila proključala i samopouzdanje poraslo... Otišli su gosti ponovo na onu granicu pd osam, igralo se koš za koš jedno vreme, da bi 50 sekundi pre kraja posle jednog promašaja - Todorović iz odbitka pogodio i smanjio na 68:75. Možda i ključni detalj sledi. Tima kreće u akciju i pravi faul u napadu. A onda Aleksa Popović pogađa najvažniju trojku na utakmici - 71:75. 

Ušlo se u penal završnicu, Letonci su se još jednom vratili, čak je Dairis Bertans imao šut za tri koji bi njegovu selekciju odveo na Mundobasket, ali nije pogodio. Ostalo je 74:80.  

Od petorice startera u crnogorskom timu četvorica su bili dvocifreni. Derek Nidam ubacio je 22 poena, Marko Todorović 13, Dubljević i Aleksa Popović po 11. Na drugoj strani Martins Mejers 12 i Janis Tima 11 koševa od startera. Janis Strelnijeks počeo je sa klupe, ali bio daleko najbolji - 25 poena. 

Foto: MN Press


tagovi

Mundobasket 2019Crna Gora

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara