Viktor Vembanjama (Foto: AFP)
Viktor Vembanjama (Foto: AFP)

Vembanjama blistao u noći koja bi mogla da mu odredi sudbinu

Vreme čitanja: 2min | sre. 17.05.23. | 00:26

Francuski vunderkind vodio Metropolitan do pobede i drugog mesta u poslednjem kolu francuskog šampiona, nekoliko sati pred početak NBA Draft lutrije

Kompletiran je ligaški deo sezone u Francuskoj, a drugo mesto na tabeli pripalo je Metropolitanu. Najzaslužniji za visok plasman ekipe Vensana Kolea svakako je fenomenalni Viktor Vembanjama, koji je i u poslednjem kolu briljirao, doneo svom timu 23. pobedu i sprečio ambiciozni Pariz da se domogne plej-ofa, 93-85.

Vembanjama je susret 34. kola okončao sa 22 poena i devet skokova, a sedam poena postigao je u poslednja dva minuta i tako trasirao svom timu put ka trijumfu u pariskom derbiju. Nije ga omelo ni to što će mu večeras biti određena sudbina, s ozirom da je dva sata posle ponoći na programu NBA draft lutrija.

Izabrane vesti

Očekuje se da 19-godišnji košarkaš bude izabran sa prvog mesta na Draftu, a lutrija će odrediti kojim redosledom će klubovi koji se nisu domogli plej-ofa imati pravo da biraju.

Iz bubnja će biti izvučena prva četiri tima, a preostalih 10 će biti poređani tako da oni sa najslabijim učinkom iz ligaškog dela sezone u NBA, dobiju najbolje pozicije.

Najbolje šanse za dobiju pravo da prvi biraju imaju Detroit Pistonsi, Hjuston Roketsi i San Antonio Sparsi (po 14 odsto). Dosad se najveće iznenađenje dogodilo na lutriji 1993. godine, kada je Orlando sa samo 1,5 odsto šansi dobio prvog pika.

Dakle, Vembanjama će uskoro najverovatnije saznati koji klub će ga sa prvog mesta izabrati, jer su šanse da ne bude biran na početku Drafta veoma male, a teško je poverovati da bi iko mogao da trejduje prava da prvi bira (i ne izabere mladog Francuza).

Kako bilo, mladom asu ostaje da sa Metropolitanom odigra plej-of francuskog prvenstva, a u četvrtfinalu njegovu ekipu čeka okršaj sa Šoleom. Monako, koji je pre nekoliko rundi obezbedio prvo mesto u i poslednjoj igrao sa samo dva prvotimca, te izgubio od ekipe Ada Bloa 102:76, sastaće se u prvoj rundi doigravanja sa Strazburom.

Branilac trona, Asvel, dobio je u poslednjem kolu Burg na strani 82-85, a kao trećeplasirani će na megdan Le Manu na startu plej-ofa. Poslednji četvrtfinalni par čine četvrtoplasirani Dižon i petoplasirani Burg.




tagovi

LNB Pro AViktor VembanjamaMetropolitanNBA draftlutrija

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara