Viktor Vembanjama (Foto: AFP)
Viktor Vembanjama (Foto: AFP)

Vembanjama pokupio sve individualne nagrade, sada bi i titulu: Protiv Obradovićevog Monaka za francusku krunu (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | ned. 04.06.23. | 23:46

Asvel eliminisan u polufinalu plej-ofa, Metropolitan će se boriti za titulu sa Monakom

Čudo je Viktor Vembanjama. Pred očima čitavog sveta, pošto su i Amerikanci kupili prava na prenos utakmica francuskog prvenstva samo zbog njega, dominirao je u ligaškom delu sezone i pokupio sva individualna odličja, a sada hoće da osvoji i najveće timsko u domovini. Metropolitan je predvođen momkom koji će izvesno biti prvi pik na predstojećem NBA draftu savladao branioca trona Asvel u četvrtoj utakmici polufinale serije 71:69 i sa 3-1 izborio finale francuskog plej-ofa i za titulu će se boriti protiv Monaka.

Po svemu sudeći budući košarkaš San Antonio Sparsa (biraju prvi na Draftu), susret je okončao sa 15 poena, sedam skokova i čak pet blokada, za ukupan indeks korisnosti 18. Doduše, opustio je ruku, pa je iz igre gađao 6/15.

Izabrane vesti

Momak kojem se predviđa da će postati najbolji igrač sveta zbog neverovatnih fizičkih predispozicija, ali i onoga što je, uprkos visini od 221 centimetara i rasponu ruku od 240, sposoban da uradi sa loptom, prosečno je u polufinalnoj seriji protiv bivšeg kluba beležio 15 poena, 9,5 skokova i tri blokade, kao i prosečan indeks 17,5.

Iako ga krajem meseca očekuje jedan od najvećih dana u karijeri i životu, Vembanjama se ne štedi, pa je tako proveo 33 minuta na parketu u odlučujućoj utakmici sa Asvelom.

MVP, najbolji mladi igrač, strelac, defanzivac i bloker LNB Pro A lige pokušaće da se pred odlazak u NBA okiti i šampionskom krunom i to protiv objektivno najboljeg tima u zemlji, trećeplasiranog sa minulog Fajnal fora Evrolige u Kaunasu, skrojenog da osvoji prvu titulu u Francuskoj i mnogo više. Monako, koji sa klupe predvodi Saša Obradović, minule sezone je zaustavljen u finalu od Asvela, a sada će pred sobom imati veliku zvezdu, a na leđima i sve oči košarkaškog sveta, pošto će se iz svih krajeva pratiti poslednji Vembanjamini mečevi u evropskoj klupskoj košarci.

Imao je 19-godišnji košarkaš i veliku pomoć u Bobiju Braunu u četvrtom susretu polufinala, pošto je Amerikanac bio najefikasniji na utakmici sa 18 poena. Još jedan talentovani Francuz, koji će poput Vembanjame izaći na predstojeći draft, Bilal Kulibali, susret je okončao sa 16 poena.

Na oproštaju od prilično razočaravajuće sezone, u kojoj je Asvel osvojio samo Kup lidera, Belgijanac Retin Obasohan postigao je 17, iskusni Antoan Dio 13 poena.

Finalna serija počinje 10. juna i igra se na tri pobede.



tagovi

Viktor VembanjamaMetropolitanAsvelKK MonakoFrancuskaLNB Pro A

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara