Viktor Vembanjama (©AFP)
Viktor Vembanjama (©AFP)

Vembanjama razmišlja da napusti Asvel, Pariz otvorenih ruku čeka buduću NBA zvezdu

Vreme čitanja: 3min | sre. 15.06.22. | 19:27

Talentovanom Francuzu predviđaju da bi naredne godine mogao da bude i prvi pik na Draftu

Stigao je minulog leta u Asvel sa epitetom jednog od najtalentovanijih igrača u Evropi. Ima neverovatne fizičke predispozicije i procene su da bi leta 2023. godine mogao da bude izabran sa prvog mesta na NBA Draftu, iako u seniorskoj košarci na Starom kontinentu još nije ostavio ozbiljniji trag. Prva sezona Viktora Vembanjame u redovima tima iz Vilerbana obeležena je povredama, nije imao ozbiljniju ulogu u ekipi Ti Džej Parkera i zato razmišlja da ovog leta promeni sredinu.

Francuski Lekip tvrdi da 18-godišnji košarkaš ima opciju da do 26. juna raskine ugovor sa Asvelom. Nekoliko timova je itekako zainteresovano da ga primi u svoje redove u slučaju da pomenutu mogućnost iskoristi, a prvi među njima je Pariz.

Izabrane vesti

Visok 219 centimetara, sa rasponom ruku od čak 240, Vembanjama se smatra fenomenom u evropskim, ali i svetskim košarkaškim okvirima. Ima odličan šut, dobro čita igru, sjajno se kreće i ima sve uslove da postane jedna od najvećih košarkaških zvezda na planeti. Prepoznali su to u Asvelu na vreme, ali čini se da nisu uspeli da ga ubede da je Vilerban najbolja sredina za njegov napredak.

Po dolasku u klub na čijem čelu nalazi se Toni Parker parafirao je dvogodišnju saradnju, ali početak prve sezone protekao je u povredama i zdravstvenim problemima. Imao je najpre problema sa visokom telesnom temperaturom, potom je lomio prst na šaci, povredio rame... Nije imao stabilnu ulogu u prvom timu, pravu priliku počeo je da dobija tek u finišu sezone i pokazao samo delić svog bezgraničnog potencijala.

U Francuskoj je beležio 9,4 poena i 5,1 skok po utakmici za oko 18 minuta na parketu. U Evroligi odigrao tek 13 utakmica i upisivao 6,5 poena i 3,8 skokova (prosečno provodio 17 minuta u igri). Očekivalo se da dobije veću priliku, pa da samim tim ima i bolje brojke, ali s ozbirom na ulogu koju je imao, čini se da se vrlo dobro pokazao.

Utisak je da zato traži klub u kojem će biti jedan od ključnih igrača kako bi se što bolje spremio za NBA draft. Izlaznu klauzulu je mogao da iskoristi do 15. juna, ali je rok pomeren za 26, dan nakon potencijalne pete utakmice finala francuskog plej-ofa (protiv Monaka). Ostalo mu je tako još 11 dana da donese konačnu odluku.

Lekip tvrdi da su i strani klubovi pokazali interesovanje. Ipak, kao najozbiljniji kandidat se izdvojio Pariz. Klub iz glavnog grada se vratio u elitni rang minulog leta, opstao u njemu i sada ima daleko veće ambicije.

Projekat u Gradu svetlosti sličan je Asvelovom. Akcenat će biti na mladim i pre svega francuskim igračima. Očekuje se da u septembru Pariz pređe u novu dvoranu sa daleko boljim uslovima i većim kapacitetom (Port de La Šapel, 8.000 mesta). Čak se u klubu nadaju i pozivinici Evrokupa. Za to se i tokom Fajnal fora u Beogradu borio predsednik kluba Dejvid Kan, bivši predsednik košarkaških operacija Minesota Timbervulvsa.



tagovi

Viktor VembanjamaKK AsvelKK ParizKošarkaški transferi

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara