Verni Partizanov vojnik

Vreme čitanja: 3min | sub. 27.10.18. | 10:13

Samo dva i po meseca po stupanju na funkciju, na Kupu Radivoja Koraća Nenad Čanak vodio je Partizan do trofeja, prvog u poslednje četiri godine. Tačnije, prvog otkako je Duško Vujošević 2015. godine otišao iz Humske 1. Pokazao je trenerski talenat i da je u pomenutom trenutku bio prava osoba za taj posao. Sinoć je, opet, povukao najčasniji potez u datim okolnostima

Šokantan poraz od Zadra usred Beogradske arene označio je i kraj za Nenada Čanka na klupi crno-belih.

Ovaj 42-godišnji stručnjak podneo je ostavku i otišao kao pravi džentlmen, odnosno vojnik kluba, uz obrazloženje da je to sasvim normalna i logična odluka kada velikan kao što je Partizan veže pet poraza, od čega su tri bila protiv objektivno slabijih ekipa. Ono što ga razlikuje od prethodnika na klupi Partizana, Miroslava Nikolića, doneo je odluku u trenutku kada stvari mogu još da se poprave, a nije sačekao da prođe maltene pola sezone i onda napusti kormilo. I taj Čankov potez bio je poslednji dobar u nizu koji je napravio kao trener Partizana. A bilo ih je više takvih nego loših za prethodnih desetak meseci, koliko je proveo na funkciji. I Partizanu je ipak ostavio nešto iza sebe.

Izabrane vesti

Za početak, došao je u klub kada praktično niko nije hteo da se prihvati vrućeg krompira. Partizan je krajem jeseni prošle godine delovao kao potpuno razbijena ekipa, bez ikakve igre i identiteta. Već su crno-beli praktično izgubili šanse da se plasiraju u plej-of Jadranske lige, tako da Čanak tu zaista nije uspeo da napravi čudo i teško da mu se to može uzeti kao neki minus. Ali, zato je u februaru ove godine, dakle samo dva i po meseca po stupanju na funkciju, na Kupu Radivoja Koraća vodio Partizan do trofeja, prvog u poslednje četiri godine. Tačnije, prvog otkako je Duško Vujošević 2015. godine otišao iz Humske 1. Upravo je na tom turniru, pre svega u finalu protiv tadašnjeg evroligaša Crvene zvezde, Čanak pokazao trenerski talenat i da je u pomenutom trenutku bio prava osoba za taj posao.

Kao jedan od retkih ozbiljnih minusa, do ove poslednje serije od pet poraza, Čanku se može uzeti Partizanov nastup u domaćoj Superligi prošle sezone, gde su crno-beli ispali već u polufinalu. U stvari, taj poraz i nije bio toliko iznenađenje jer je došao u duelima sa Zvezdom, koliko činjenica da je Partizan već u polufinalu igrao sa najvećim rivalom, a sve kao posledica toga što su crno-beli u grupnoj fazi bili slabiji od FMP-a iz Železnika.

I uprkos svemu, delovalo je tokom leta da bi Čanak u novoj sezoni mogao da nadogradi temelj koji je postavio u prethodnoj. I sa dolaskom Radeta Zagorca krenuo je prelazni rok u Partizanu, a kako je vreme odmicalo i kako su stizale novajlije, rasli su i apetiti navijača i očekivanja, bez obzira što se uglavnom radilo o mlađim košarkašima koji ima potencijal, ali se nisu dokazali na velikoj sceni. A samim tim, rastao je i pritisak na ekipu i trenera.

Posle ubedljivih poraza na turneju po Španiji, javili su se prvi glasovi koji su tražili smenu trenera, ali su oni brzo utihnuli posle startnih pobeda u sezoni nad Cedevitom, Olimpijom i Zenitom. A onda je usledio maltene munjevit ulazak u "kanal" cele ekipe, nadovezala se i povreda Zagorca i sve je kulminiralo sa ovim porazom od Zadra. Jasno je bilo da Čanak nije uspeo u prethodne dve nedelje da razdrma ekipu, priznao je to i sam. Igrali su crno-beli ipak znatno lošije od onoga što ova ekipa može, pa je Čanak povukao definitivno najčasniji potez u datim okolnostima. Ostaje da se vidi kako će ekipa da reaguje na ovu šok terapiju, ko će preuzeti trenersku palicu, kao i da li će možda biti potrebno da se klub zahvali nekom od igrača.

Jer, iako snosi najveću odgovornost, Čanak, svakako nije jedini krivac za niz poraza.

Foto: Star Sport


tagovi

Nenad Čanak

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara