Nikola Jokić (© AFP)
Nikola Jokić (© AFP)

Voriorsi naoštreni da pošalju Denver na odmor, ali nešto se pita i Jokić

Vreme čitanja: 5min | sre. 27.04.22. | 16:17

Spasili su košarkaši Denvera svoju čast i nisu dozvolili da budu 'pometlani', odnosno izbačeni iz plejofa bez pobede. Ipak, večeras igraju još jednu 'utakmicu na ispadanje', ali ovaj put u gostima kod Voriorsa

Majami je uspeo da izbaci Atlantu bez obzira na to što sinoć za Hit nisu igrali ni Džimi Batler ni Kajl Lauri. Jednostavno, sistem Majamija je bio prejak za Atlantu i posebno Trej Janga koji je doživeo pravi udarac u zid. Jedan od najboljih šutera lige je u pet utakmica protiv Majamija ubacivao samo 15,4 poena po utakmici uz pomalo sramotnih 18,4% za tri. Tome stvarno ne treba dodati ništa više, osim spomenuti da je junak Majamija u petoj utakmici bio Viktor Oladipo koji je celu sezonu imao problema s povredama, nije igrao prve tri utakmice ove serije, ali je sinoć ubacio 23 poena uz šut 8/16.

Svaka čast i Memfisu i Minesoti na ludoj i zabavnoj seriji koju gledamo. Opet smo videli utakmicu s dosta preokreta, a još jednom su Vukovi izgubili utakmicu u kojoj su u poslednjoj četvrtini imali dvocifrenu prednost. Ovaj put je to bilo +13 nešto više od devet minuta pre kraja meča. Grizliji su to ipak uspeli nadoknaditi, a u ludom kraju utakmice junak je postao Dža Morant koji je koš za pobedu postigao sekundu pre kraja utakmice.

Izabrane vesti

Šta se utakmice između Finiksa i Nju Orleansa tiče, tu se nema puno toga napisati. Sansi su odmah nametnuli svoj ritam, odigrali angažovano od početka i nisu dopustili nikakvo iznenađenje. Pelikansi će pokušati da ga naprave u sledećem meču.

Večeras su na rasporedu dva meča, a u oba možemo da dođemo do konačnih pobednika serija.

MILVOKI BAKS - ČIKAGO BULS

Iako na ovim prostorima ima dosta navijača Čikago Bulsa koji se još uvek nadaju nekom dobrom rezultatu, bojimo se da od toga neće da bude ništa. Izgledao je Čikago dosta solidno u prve dve utakmice, imao je 1-1, a nakon šta se povredio Kris Midlton izgledalo je kao da bi Bulsi mogli opasno da zaprete Baksima. Međutim, Milvoki je odgovorio slanjem od početka utakmice visoke postave koja je pravila ogromne probleme Čikagu, posebno u odbrani jer Bulsi nisu mogli da dođu do dobrih pozicija za šut. S druge strane je Janis Antetekunmpo igrao dobro, napadao koš i razigravao saigrače koji su pogađali trojke i naneli dva teška poraza Bulsima ne njihovom parketu. Pred petu utakmicu ekipa iz Čikaga je dobila još dve loše vesti - Zek LaVin je ušao u NBA protokol zbog koronavirusa, a Aleks Karuzo ima potres mozga tako da verovatno niti jedan od njih neće da igra ovu utakmicu. Ni s njima Bulsi nisu mogli puno, sada gotovo pa da ne mogu ništa.

GOLDEN STEJT VORIORS - DENVER NAGETS

Spasili su košarkaši Denvera svoju čast i nisu dozvolili da budu 'pometlani', odnosno izbačeni iz plejofa bez pobede. Ipak, večeras igraju još jednu 'utakmicu na ispadanje', ali ovaj put u gostima kod Voriorsa koji su pokazali puno više u ovoj seriji i sigurno da očekuju da završe večeras priču oko Denvera i okrenu se novim izazovima, odnosno drugoj rundi plejofa.

Imaju Voriorsi svako pravo da tako misle, ali nešto se pita i Nikola Jokić, glavni kandidat za naslov MVP-a sezone. Srpski košarkaš celu seriju igra dobro, na odličnom je proseku od 31,3 poena, 11,8 skokova, 5,3 asistencija i 1,8 ukradenih lopti po utakmici. Broj poena mu je veći nego u regularnoj sezoni kada je ubacivao 27,1 poen po utakmici, ali su skokovi (13,8 u regularnoj sezoni) i asistencije (7,9 u regularnoj sezoni) u padu. Razlog je jednostavan - Golden Stejt je od početka serije odlučio da neće da dopusti da Jokić razigrava saigrače. Ako će zbog toga da postigne nekoliko poena više - neka postigne, ali ne sme da razigra druge košarkaše Denvera. Ta je taktika upalila i Denver u prve tri utakmice osim Jokića praktično nije imao nikoga ko bi ceo meč odigrao na visokom nivou.

No, četvrta utakmica serije je pokazala Nagetsima da se ipak može. Veliku stvar je obavio Eron Gordon koji je igrao fantastičnu odbranu na Džordanu Pulu, ali bio i jako agresivan u napadu. Nije ga išao šut iz igre - imao je samo 5/11, odnosno 1/3 za trojke - ali je izborio čak 13 slobodnih bacanja od kojih je pogodio njih 10. Gordonova igra je pomogla Jokiću, a na to se nadovezao odličan šuterski učinak Monte Morisa i Bonsa Hajlanda. Njih dvojica su ukupno pogodila osam trojki iz 13 pokušaja i samim tim sprečila odbranu Voriorsa da udvajaju Jokića.

To je neki recept i za ovu utakmicu. Jokić će sigurno da odigra dobro, u to nemamo nikakve sumnje, ali ostali igrači Denvera trebaju biti na najvišem nivou. Gordon je ključ, ako on ne bude agresivan onda Nagetsi ne mogu ništa, a posebno je važno da se on u napadu celo vreme kreće i traži prostor za ulazak pod koš. Kada taj prostor nađe, dobit će već nekako loptu - Jokić će naći način da mu je doda. Takođe, jako je važno da Moris i Hajland, pa i Vil Barton opet imaju dobro šutersko veče. Tamo negde od druge utakmice navijamo da trener Nagetsa Majkl Meloun u petorku umesto Džefa Grina stavi nekoga od dvojice Hajland - Brin Forbs i da dobije bolji protok lopte i veći učinak startera. Meloun to nije napravio, ali je smanjio minutažu Grinu i trebao bi da sledi taj trend, posebno jer Grin nije preveliki faktor na niti jednoj strani parketa. Ako Grin ostane u petorci, onda mora, poput Gordona, da bude u neprestanoj kretnji da bi oslobodio prostor za Jokića. Ako se ipak Meloun odluči za još jednog od bekova u startnoj petorci, to bi mu možda donelo slabiju kontrolu skoka, ali se čini da bi imao više opcija u napadu.

Šta se Golden Stejta tiče, kod njih se sve zna. Troglava bekovska aždaja Stef Kari - Klej Tompson - Džordan Pul će sigurno da bljuje vatru barem iz dve glave, a to bi trebalo biti dosta za napad. Endru Vigins je tu kao dodatna napadačka opcija koji igra potpuno rasterećeno i dosta dobro, a Drejmond Grin drži odbranu na okupu. Lepo izgledaju i bolje igraju od Denvera, ali mi se nadamo da im večeras neće uspeti da pobede.

Piše: Emir FULURIJA


tagovi

Nikola JokićDenver NagetsGolden Stejt Voriors

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara