Filip Petrušev (©AFP)
Filip Petrušev (©AFP)

Vratio se Petrušev i poveo Olimpijakos ka pobedi u Blaugrani! Povreda kolena bacila senku

Vreme čitanja: 4min | sre. 24.04.24. | 22:49

Sjajna rola srpskog centra u prvom poluvremenu, limitiranu minutažu dobio i Nikola Milutinov, dok je Nikola Kalinić odigrao solidnu partiju

Sada više nema ni trunke dileme, biće ovo plej-of za pamćenje! Tri od četiri četvrtfinalne serije počele su brejkovima - u NBA ligi je bilo potrebno 12 utakmica da se desi prvi - a nisku je produžio Olimpijakos tako što je prepunoj Blaugrani servirao hladnu osvetu za oba poraza u ligaškom delu i poveo sa 1-0! Uzdali su se svi u Kataloniji upravo u tu prednost domaćeg terena i činjenicu da je Barselona u prvoj fazi sezone izgubila samo dva meča pred svojim pristalicama, a onda su dobili kofu hladne vode pravo u lice. Olimpijakos je dobio prvi meč u seriji rezultatom 77:75 (19:18, 25:17, 17:19, 16:21) i sada praktično ima sve u svojim rukama do kraja!

Ekipa je u Kataloniju otputovala bez svog kapitena Kostasa Papanikolaua, ali i on sada može da odahne jer je Olimpijakos uspeo da dobije i bez njega! Sada se još jednom potvrdilo ono iz najave utakmice, da je ovaj Olimpijakos definitivno spreman da prkosi izgledima i napravi štetu u Blaugrani, jer se sa povredama i izostancima nosi maltene od početka sezone. Nažalost, sa povredom je utakmicu završio Filip Petrušev samo nekoliko dana pošto se vratio na parket posle jednomesečne pauze i, što je još upečatljivije, u svom prvom evroligaškom meču još od pobede nad Asvelom u Pireju odigrao jako važnu rolu!

Izabrane vesti

Osvajač svetskog srebra u Manili bio je jako važan deo slagalice i pravi džoker Jorgosa Barcokasa pošto je odigrao sjajno u prvom delu utakmice, kada je zabeležio svih svojih 12 poena večeras. Njegovim minijaturama Olimpijakos je uspeo da uhvati Barselonu na spavanju i upravo u dominantnoj drugoj četvrtini odveo pirejskog velikana do prve dvocifrene prednosti (44:34), posle čega Barselona više nijednom nije uspela da se domogne preokreta, samo jednog poseda zaostatka u nekoliko situacija. I svaki put je Olimpijakos imao spreman odgovor!

Nažalost, Petrušev je na 36 sekundi pre isteka vremena pretrpeo povredu kolena, zbog čega je teren napustio uz pomoć Nikole Milutinova, koji je večeras igrao u ograničenoj minutaži jer zbog dugog odsustva još nije potpuno spreman za košarku najvišeg intenziteta u dužem intervalu. Petruševu je 'klecnulo' levo koleno pri doskoku u pokušaju da završi napad i definitivno obezbedi pobedu gostima. Pod teretom, jer je na leđima nosio Aleksa Abrinesa koji je bio u fazi pada posle skoka, koleno je popustilo na trenutak i delovalo je prilično bolno, što se i videlo po izrazu na njegovom licu. On je klupskom doktoru objasnio šta se dogodilo, zatim je ustao i otišao do klupe.

Videćemo da li je povreda ozbiljnije prirode, ali svakako nije izgledalo dobro.

Utakmica je i pored dvocifrenog vođstva gostiju rešena bukvalno u poslednja dva minuta. Domaćin je uspevao da topi zaostatak i onda uđe u dramu koja se umalo završila preokretom. Posle dva penala Janulisa Larencakisa koji je na terenu zamenio Petruševa, Olimpijakos je imao 77:75, ali je samo tridesetak sekundi pre toga umalo sve prosuo. Naime, velika greška Tomasa Vokapa dovela je do toga da mu Riki Rubio ukrade loptu i zatim izvuče nesportski faul. Španac je pogodio dva slobodna bacanja, ali je dodatni posed 'prodao' Niko Laprovitola užasnom greškom kojom je dao gostima priliku da sve reše.

Da muka za Barselonu bude još veća, Vili Ernangomez je u napadu posle Larencakisovih bacanja ubacio samo jedan penal, a kako je Olimpijakos uspeo da istroši vreme, koš Džabarija Parkera u poslednjoj sekundi samo je ublažio poraz. Ne i promenio situaciju u seriji, jer sada Olimpijakos može sve da reši u Pireju! Da li u trećoj ili četvrtoj utakmici, ili ćemo možda da vidimo dramu u majstorici, videćemo...

Petrušev je za nepunih 16 minuta imao 12 poena uz besprekoran učinak iz igre (4/4) i pet skokova, te jednu ukradenu loptu. Najefikasniji je bio Najdžel Vilijams Gos sa 15 poena, jedan manje imao je Ajzea Kenan i njih dvojica zajedno su spakovalo pet trojki domaćinu koji je upravo šutem sa distance dobio prethodna dva okršaja sa Olimpijakosom. Domaćin je gadno podbacio u tom pogledu i šutirao ispod 32 odsto (7/22), uz generalno loše šutersko veče sa svih pozicija, što je zaokružilo i šest nerealizovanih slobodnih bacanja (18/24).

U domaćim redovima po 13 poena Ernangomeza i Parkera, Rubio je imao 10 poena i sedam asistencija, uz četiri izgubljena poseda. Kalinić je za nešto više od 22 minuta odigrao solidno uz šest poena (3/7 iz igre, 0/2 za tri), te tri skoka i jednu asistenciju.

Naredna utakmica je u petak, ponovo od 21 čas.

EVROLIGA - ČETVRTFINALE

PRVI MEČEVI

Utorak, 23. april

Panatinaikos - Makabi Tev Aviv 87:91

/Lesor 22 - Kolson 18/

Real Madrid - Baskonija 90:74

/Musa 16 - Hauard 15/

Sreda, 24. april

Monako - Fenerbahče 91:95 (81:81)

/Okobo 19 - Hejs Dejvis 19/

Barselona - Olimpijakos 75:77

/Ernangomez 13 – Vilijams Gos 15/

DRUGI MEČEVI

Četvrtak, 25. april

20.15: (1,35) Panatinaikos (16,0) Makabi Tel Aviv (3,70)

21.00: (1,17) Real Madrid (20,0) Baskonija (6,00)

Petak, 26. april:

19.00: Monako - Fenerbahče

21.00: Barselona - Olimpijakos

TREĆI MEČEVI

Utorak, 30. april

19.00: Makabi Tel Aviv - Panatinaikos

20.30: Olimpijakos - Barselona

Sreda, 1. maj

19.45: Fenerbahče - Monako

20.30: Pobednik meča Baskonija - Virtus - Real Madrid

ČETVRTI MEČEVI

Četvrtak, 2. maj

18.45: Olimpijakos - Barselona

20.45: Makabi Tel Aviv - Panatinaikos

Petak, 3. maj

19.45: Fenerbahče - Monako

20.30: Pobednik meča Baskonija - Virtus - Real Madrid

Termini eventualnih petih utakmica biće naknadno objavljeni.


tagovi

KK OlimpijakosKK BarselonaEvroligaFilip PetruševNikola MilutinovNikola KalinićVili ErnangomezAleks AbrinesRiki Rubio

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara