Vrhunac Evrobasketa - večiti derbi evropske košarke za zlato

Vreme čitanja: 6min | ned. 18.09.22. | 10:39

Španiju i Francusku veže višedecenijsko rivalstvo u kojem je Furija imala daleko više uspeha. Večeras juri četvrto, a Trikolori drugo najsjajnije odličje na kontinentalnim šampionatima

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Berlina)

Dan finala Evrobasketa iščekivali smo sa nadom da ćemo gledati Srbiju kako se vraća na tron evropske košarke, umesto toga rezultati su nam servirali večiti derbi reprezentativne košarke (RTS, 20.30).

Izabrane vesti

Španiju i Francusku veže višedecenijsko rivalstvo u kojem je Furija imala daleko više uspeha. Gledajući samo kontinentalna prvenstva, košarkaška velesila sa Pirineja ostvarila je 17 pobeda u 21 odmeravanju snaga. U prethodnih pet šampionata, tačnije od Beograda 2005. sastali su se pet puta. Jedino dosadašnje finale između starih takmaca odigrano 2011. godine završeno je simultankom Huana Karlosa Navara i dabl-dablom Paua Gasola čime je Španija vezala evropska zlata!

20.30: (2,30) Španija (14,5) Francuska (1,80)

Poslednji put dve selekcije na parketu su se našle pre ravno šest godina. Španija je razmontirala Francusku sa 92:67 i kasnije stigla do bronze. Od tog meča ostala je samo šačica onih koji su i dalje aktivni u opremi sa nacionalnim grbom. Rudi Fernandez i Vili Ernangomez, odnosno Toma Ertel i Rudi Gober. Oni će zajedno sa saigračima pisati novo poglavlje klasika u berlinskoj Mercedes Benc Areni.

Nema Tonija Parkera, Borisa Dijaa, Paua Gasola, Huana Karlosa Navara, Serhija Rodrigeza i ostalih velikana koji su obeležili ne samo istoriju okršaja Španije i Francuske, već i celu epohu košarke u Evropi, ali u srcu Nemačke očekujte košarku za bogove.

Furija juri četvrto, Trikolori drugo kontinentalno zlato, a do poslednje bitke na Evrobasketu stigli su na potpuno različite načine. Ekipa Serđa Skariola morala je da se rve sa Litvanijom u osmini finala, Finskom u sledećoj rundi i domaćinom Nemačkom na putu do finala. Sastav Vensana Kolea je posle "grupe smrti" u Kelnu imao samo na papiru lakši posao, jer je u praksi to izgledalo kao put kroz trnje. Dva produžetka u dramatičnim završnicama koje su se završavale preokretima za anale, potom i rastavljanje Poljske na sastavne delove. Izbegla je Francuska Srbiju u četvrtfinalu i Sloveniju u polufinalu, ali je jedno od dva mesta na poslednjem stepeniku zaslužila.

Za Španiju bez istaknute superzvezde evropske i svetske košarke sam ulazak u finel predstavlja veliki uspeh. Ponovo je Furija kroz mala vrata ušla na veliko takmičenje, baš kao i na Mundobasketu 2019. u Kini, kada su svi gledali u Srbiju i SAD, da bi na kraju zlato ponovo završilo u rukama Skariolove armade. Tako je bilo i pred ovogodišnji Evrobasket. Izuzev Rudija Fernandeza nema više članova legendarne generacije koja je godinama dominirala evropskom i svetskom košarkom. Neki su u penziji, neki povređeni... Braća Ernangomez i Usman Garuba jedini su NBA igrači u postavi, ne i sa ulogama kakve su imali njihovi prethodnici u najjačoj ligi sveta, dok je Lorenzo Braun kao naturalizovani stranac igrač sa značajnim evroligaškim iskustvom uz kapitena Rudija. Ostalima je Evrokup uglavnom dosad bio vrhunac klupskih karijera...

Uz tri pobede u nokaut fazi posle rezultatskog zaostatka na poluvremenu, ova španska ekipa pokazuje da se zadržao pobednički kod u DNK...

“Istina je da nam fale legende koje smo imali, zbog čega su mnogi sumnjali u našu sposobnost da budemo konkurentni i da li možemo da doguramo daleko. Ali, španski tim ima jedinstveni DNK, žar da se bori do kraja, bez obzira na rezultat. Mi ne reprezentatujemo samo Španiju, već sve koji su branili boje ove zemlje. Za njih dajemo sve“, rekao je jedan od heroja iz senke Alberto Dijaz.

U trećem milenijumu nijedna selekcija nije se tako dugo održala kao Španija. Vođena Serđom Skariolom i dugogodišnjim sistemom uspostavljenim sa ciljem da uvek bude na vrhu, Furija je na Evropskom prvenstvu doživela transformaciju od ružnog pačeta do prelepog labuda. Novajlije su preuzele komandu i donele sedmu uzastopnu evropsku medalju.

“Nisam mogao da se kladim da ću videti Španiju u finalu“, iskren je kapiten Francuske Evan Furnije, na šta Huančo Ernangomez dodaje:

“Niko nije računao na nas, niko nije verovao u nas, niko osim nas u svlačionici. Svi vidimo ovaj tim kao šampionski“.

Dok je španska ruta do finala imala potpis timske košarke, Francuska je sa daleko više individualnog iskustva od protivnika došla do kraja. Nije bilo lako, ali Koleova galija uspela je da se provuče do finala zahvaljujući izuzetnom pojedinačnom kvalitetu Rudija Gobera, Tome Ertela, Geršona Jabuselea, Evana Furnijea... Utakmica sa Poljskom je nešto drugo i jednostavno ne treba je uzimati kao merodavnu da bi se izmerila prava snaga ovog tima u odnosu na večerašnjeg konkurenta.

Čudnom igrom sudbine, Francuska je dobila šansu da objedini medalje sa svih velikih takmičenja u jednom ciklusu protiv takmaca od kojeg je najviše patila. Nova verzija Francuske već ima bronzu iz Pekinga i srebro iz Tokija, šansu za zlato u Berlinu ne sme da propusti.

“Imam previše bronzanih i srebrnih medalja, hoću zlato. I to će me jedino zadovoljiti“, poručio je Rudi Gober.

Sa najvišim mestom na postolju, ova generacija postala bi ujedno i najuspešnija u istoriji francuske košarke. Da li i najbolja u istoriji? Verovatno, ali to je već stvar ozbiljne debate.

“Ovo je najvažnija utakmica na turniru, najvažnija u našim karijerama. Radili smo mnogo svih ovih godina kako bismo se našli u poziciji da osetimo ovo. Jednostavno, morate da osetite trenutak i iskoristite ga. Možemo da ispišemo najlepše stranice naše košarkaške istorije“, ističe novi centar Minesote Timbervulvsa.

Kapiten Španije Rudi Fernandez je poslednji samuraj. Igraće svoje peto finale Evrobasketa, čime će stati rame uz rame sa dosadašnjim rekorderima, sunarodnicima Pauom Gasolom i Felipeom Rejesom, te Vladimirom Tkačenkom, Sergejem Belovim, Genadijem Volnovim i Krešimirom Ćosićem. Uspel li da pogura Španiju do najveće pobede na turniru, postaće jedini igrač u istoriji reprezentacije sa četiri evropska zlata...

“Ulazimo u finale sa željom da maksimalno uživamo u strašnom meču sa jednom od dve najbolje ekipe na turniru. Jako smo uzbuđeni i spremni smo da se borimo protiv Francuske. Jedva čekamo da sve počne, ovo je nešto što nisam mogao da zamislim kada je Evrobasket počeo. Vidim koliko su moji saigrači srećni i sa koliko želje iščekuju ovo jedinstveno iskustvo“, kaže Rudi i dodaje:

“Mogu samo da im kažem da uživaju u trenutku. Niko ne zna šta će se desiti, ni ja sa 37, ni Garuba sa 21 godinom. U sportu je sve moguće i ne bi bilo iznenađenje ako favorit ne pobedi. Ne znam da li ćemo biti u stanju da ponovimo ono što smo uradili u prethodnim mečevima, ali svakako treba da uživamo. Zaslužili smo poštovanje svih protivnika na Evrobasketu. Svi pokušavaju da nas pobede i spremaju se do najsitnijih detalja. Mi idemo da još jednom iznenadimo“.

Evan Furnije, čovek sa trakom u selekciji Francuske, vidi večerašnje finale kao savršenu priliku da se ponovi uspeh iz Slovenije 2013. godine.

“Našao sam svoj tim, ovo je moj tim. U njega imam 100 odsto poverenja, bez obzira na sve. Uzeli smo medalju na Svetskom kupu i Olimpijskim igrama. Lepo bi bilo kada bismo uzeli i evropsko zlato. Rivalstvo sa Španijom je duboko ukorenjeno i svesni smo šta znači za evropsku košarku. Boris Dijao je čak rekao da bi voleo da opet navuče dres, obuje patike i istrči na teren kako bi se prisetio osećaja“, poručio je šuter Njujork Niksa.

Španija igra deseto finale Evrobasketa, što je najbolji učinak posle SSSR (13) i Jugoslavije (10), šesto u 21. veku uz tri zlata. Francuskoj je ovo treća bitka za zlato, uz jedno osvojeno pre devet godina u Deželi. Već je osigurala desetu evropsku medalju, što je svrstava među šest najboljih u tom pogledu, iza SSSR, Jugoslavije, Španije, Čehoslovačke i Italije.

Crveno ili plavo – sve će biti odlučeno na parketu Mercedes Benc Arene. Biće pravo uživanje... 

EVROBASKET

Meč za treće mesto

17.15: (1,17) Nemačka (20,0) Poljska (6,75)

Finale

20.30: (2,30) Španija (14,5) Francuska (1,80)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

košarkaška reprezentacija Španijekošarkaška reprezentacija FrancuskeEvrobasket 2022Rudi GoberLorenzo BraunToma ErtelVili ErnangomezEvan FurnijeRudi Fernandez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara