Rudi Fernandez (©FIBA Basketball)
Rudi Fernandez (©FIBA Basketball)

Mrsko vam je da ga gledate, ali ne možete da ga ne poštujete...

Vreme čitanja: 4min | uto. 13.09.22. | 21:22

Rudi Fernandez je kapiten za poželeti, vezivno tkivo reprezentacije Španije i neko od koga Serđo Skariolo očekuje da nastavi dalje, a sa 37 godina mu nije teško ni da se baci u prvi red za loptu

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Berlina)

Nećemo da se lažemo, Rudi Fernandez je odavno pojava koja mnogima izaziva neki čudan osećaj u stomaku. Ne mrziš ga, ali ti je mrsko da ga gledaš. Svaki put kada vidiš da uradi nešto dobro, kada izvuče trojku iz naskoka ili odigra dobru odbranu pomislite ili kažete nešto pogrdno o njemu. A on igra. I traje. I tako godinama.

Izabrane vesti

Ako se pitate kako je moguće da Španija po jedanaesti put zaredom igra polufinale Evropskog prvenstva, deo odgovora nalazi se u liku i delu Rudija Fernandeza. Vili Ernangomez je posle svih epizodnih uloga u španskom timu dobio šansu da bude jedan od nosilaca i to radi izuzetno, što je potvrdio sa 27 poena Finskoj. Lorenzo Braun je posle velike prašine koja se digla zbog njegove naturalizacije i protivljenja cele nacije potezom Saveza da isporuči pasoš čoveku koji je Španiju video samo kao turista, izrastao u heroja. Usman Garuba je nedostatak minuta u NBA ligi savršeno nadoknadio dobrim izdanjima u dresu Furije. Huančo Ernangomez ima dosta oscilacija, ali boljeg od njega Serđo Skariolo nema u ovom trenutku. Sve je to povezao - Rudi Fernandez.

Sreda, 20.30: (1,10) Slovenija (23,0) Poljska (7,50)

Voleli ga vi ili ne, jednostavno morate da ga poštujete. Rudi je kapiten za poželeti. Vezivno tkivo Španije i neko ko je dosadašnji turnir odigrao bez greške, a sa 37 godina nije mu teško da se baci u prvi red za loptu i rizikuje težu povredu. A, ne treba zaboraviti koliko muka ima odavno sa vratom i leđima... Bespoštedno se troši za svoju zemlju, radi sve što je potrebno za pobedu, prihvatio je potpuno novu ulogu zarad mira u kući i jedan je od lidera iako uveliko gazi ka 38. dok nama, eto, mnogi odlaze mnogo ranije...

"Ne očekujem da će otići u penziju posle ovoga, igra najbolje prvenstvo u životu. To nije Rudi, da sada odustaje, kada igra odličnu košarku i vidi se da uživa. Njegova uloga u ovom timu potpuno je drugačija od svega što je imao u svim prethodnim klubovima i sezonama, vidi se da se odlično uklopio. Ima problema sa povredama, muče ga leđa, vrat, noge, ali gledate ga i vidite da igra kao da ima 18 godina. Njegov tim ga izuzetno treba, protiv Litvanije je odigrao skoro 30 minuta zbog čega je bio u ledu ceo dan. Nadamo se da će ostati sa nama i da će imati energiju da se onako baca po parketu i naredne godine", s osmehom je izjavio Serđo Skariolo.

Upravo je Skariolo u razgovoru sa španskim kolegama na konferenciji za novinare otkrio da je Rudi bio najviše besan zbog rezultata i slabe igre, a da je preokret doneo upravo govor kapitena u svlačionici.

"Kada sam ga video kako se zapalio, shvatio sam da će nešto da se dogodi", jasan je italijanski stručnjak.

Rudi pošto se bacio u prvi red za loptu (©FIBA Basketball)Rudi pošto se bacio u prvi red za loptu (©FIBA Basketball)

Rudi je posle utakmice rekao da je preokret bio realan samo uz učešće celog tima.

“Verujem u ovu grupu. Rekao sam im to još na početku turnira, da im verujem i da možemo do mesta među četiri najbolja tima Evrope, da bi to bio sjajan rezultat za sve nas, da ćemo to pamtiti dugo“.

Statistika ne otkriva ne delić onoga što veteran Real Madrida čini za Španiju. Španski novinari nazvali su "antologijskom" odbranu koje je Rudi odigrao protiv Litvanije, pogotovo u poslednjih šest i po minuta kroz zonsku postavku, te večeras kada je nasuprot sebe imao Fince. Dovoljno je samo videti da je imao pet ukradenih lopti! A onda je sa dve trojke u samoj završnici zakucao dva poslednja eksera u finski "sanduk" koji je poslao nazad kući, na sever Evrope.

Čak i da zanemarimo igru brojku, cela njegova partija staje u ono bacanje sredinom druge četvrtine, kada je rizikovao sve da bi uzeo loptu koja jeste bila važna, ali ne toliko da bi se rizikovalo sve. On je išao bez razmišljanja i na tu loptu... Saigrači su potrčali da mu pomognu da ustane i vrati se na parket, a nije isključeno da je upravo ovaj detalj zapalio Špance da okrenu utakmicu naglavače, baš kao što je isključenje Đanmarka Poceka protiv Srbije bilo inicijalna kapisla za istorijsko veče Azura.

“Rudi je naš kapiten, naš stub. Uvek je tu, u dobrim i lošim momentima. Posle lošeg prvog poluvremena trudio se da uradi sve što treba da nas podigne, da igramo bolje. On je veliki pobednik, odigrao je mnogo velikih utakmica, ima tradiciju iza sebe. Svi uživamo da igramo sa njim i imamo veliku korist od njegovog iskustva“, kaže Vili Ernangomez.

Nazovite to kako hoćete, ali jedini preostali član mitske generacije Španije igra brutalnu košarku, bez obzira na to što je sve bliži 40. rođendanu. Serđo Skariolo očekuje od njega da nastavi, a on samo niže pobede i medalje. Od Atine 2004. godine do danas Rudi Fernandez nije propustio NIJEDNO reprezentativno takmičenje! I za to vreme osvojio deset medalja. Tri olimpijske (srebra 2008. i 2012, bronza 2016), dve svetske (zlata 2006. i 2019), te pet evropskih (zlata 2009, 2011. i 2015), te po jedno srebro (2007) i bronzu (2013).

Nazovite to kako hoćete, ali jedini preostali član mitske generacije Španije igra brutalnu košarku, iako je sve bliži 40. rođendanu. Takvim asovima treba skinuti kapu i ukazati najveće poštovanje, bio vam drag ili ne...


tagovi

Rudi FernandezEvrobasket 2022košarkaška reprezentacija Španije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara