Duško Vujošević (©Starsport)
Duško Vujošević (©Starsport)

Vujošević: Partizan i Zvezda imaju realne šanse za Fajnal for Evrolige, crno-belima potrebni centar i plejmejker

Vreme čitanja: 3min | ned. 15.10.23. | 17:03

"Veliki sam zagovornik ABA lige, neće se raspasti dok god je prvo mesto garancija za Evroligu", dodao je legedarni trener tima iz Humske

Košarkaši Partizan Mozzart Beta i Crvene zvezde su se u prethodne dve sezone izdvojili kvalitetom u odnosu na konkurenciju u ABA ligi, ali se čini da je razlika ove takmičarske godine još veća. Ubedljivo su beogradski timovi porazili protivnike koji su im se našli na putu u uvodnih kolima regionalnog takmičenja i čini se da teško iko može da im parira na Jadranu.

Svestan je i legedarni trener crno-belih Duško Vujošević da su večiti odvojili od konkurencije, ali i da to predstavlja za ostale klubove da podignu lestvicu.

Izabrane vesti

"Apsolutni favoriti su Partizan i Zvezda. Ta dva kluba imaju i najveće budžete, ali to je ujedno i izazov za druge zemlje u regionu pa tako i Hrvatsku da više ulaže u Zadar, Split, Cibonu, ali i u košarku generalno kako bi bili jači i kompetitivniji. Ne znam u čemu je bio problem da se u Ciboni svojevremeno odbije ili spreči ulazak Emila Tedeskija. Cibona bi tako dobila sveži kapital. Nije mi jasno zašto to nije prihvaćeno. Ja znam da su u Evropskoj uniji drugačija pravila finansiranja sportskih klubova, dosta je to drugačije i teže nego što je slučaj u Srbiji i ostalim zemljama u regionu", rekao je Vujošević za hrvatski portal "Crošarka".

Često se u košarkaškim krugovima vodi i polemika oko regionalnog takmičenja i da li timovi treba da posvete veću pažnju nacionalnim prvenstvima.

"Ja sam veliki zagovornik ABA lige, uvek volim da gledam kvalitetno takmičenje, a mislim da je ABA liga kvalitetnija od bilo kojeg nacionalnog prvenstva. Ipak teško je organizovati da se sva nacionalna prvenstva usklade s kalendarom ABA lige, ali mislim da je kvalitetnije takmičenje ujedno i bolje za same igrače, kako bi postali bolji. Takmičenje kao što je ABA liga privlači i veći broj publike, sponzora, veće je tržište i ujedno i veći mamac za sponzore".

Smatra da postoje stvari na kojima treba poraditi, ali da nema razloga da se od ABA lige odustane.

"Neće se raspasti dok god je prvo mesto garancija za igranje Evrolige, iako to nigde službeno ne piše, ali to je u suštini tako. Ali svakako je bitno da se poradi na regularnosti takmičenja. Recimo, mora se dovesti u red odlaganje utakmica. Ne sme odlaganje tokom sezone da ide u nedogled. Bilo bi dobro da televizijska prava budu veća i da sami klubovi imaju veće financijske koristi. Ne vidim niti jedan objektivan razlog da se ABA liga ukine."

Crvena zvezda i Partizan drugu sezonu zaredom predstavljaju Srbiju i region u Evroligi, a sjajnim akvizicijama preko leta istakli su i visoke ambicije na evrosceni.

"Mislim da Partizan i Zvezda imaju realne šanse da se plasiraju na Fajnal for Evrolige! To naravno neće biti lagano, ali šanse svakako imaju. Čini mi se da je Real Madrid jači od ostalih ekipa. Mislim da su Asvel i Alba najslabije po trenutno prikazanom, a ostale ekipe su dosta izjednačene."

Crno-beli su preko leta ostali bez nekoliko bitnih igrača, ali su i angažovali kvalitetne nove igrače. Vujošević ipak smatra da ekipa Željka Obradovića još nije kompletirana.

"Moraju raditi dodatnu selekciju što se tiče Evrolige. Partizanu je potrebna jedna prava petica i punokrvni plejmejker, ali to nije lako naći na košarkaškom tržištu", zaključio je Duško Vujošević.


tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetKK Crvena zvezdaDuško Vujošević

Obaveštavaj me

KK Partizan
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara