Foto: MN Press
Foto: MN Press

Žalgiris sprema generalku: Umesto Niba i Lovernja stižu Gudaitis i Motiejunas, na listi želja i Grigonis

Vreme čitanja: 2min | pet. 27.05.22. | 18:37

Ozbiljne promene u Kaunasu

Prvi put u istoriji litvanske košarkaše lige Žalgiris se nije domogao finala. Posle 11 uzastopnih titula krunu mu je skinuo Lijetkabelis, koji će se u finalu za tron boriti sa Ritasom. Razočaravajuća sezona za litvanskog velikana, pa je jasno da se spremaju velike promene. U finišu sezone je ekipu preuzeo litvanski selektor Kazis Maksvitis, koji je već krenuo sa pravljenjem planova za narednu takmičarsku godinu.

Kako prenosi litvanski portal "15min" klub iz Kaunasa će najverovatnije morati da se rastane sa američkim centrom Džošom Nibom kojeg izvesno čeka unosna ponuda nekog od platežno moćnijih Evroligaša. Očekuje se i rastanak sa najplaćenijim igračem ekipe, bivšim centrom Partizana Žofrijem Lovernjom.

Izabrane vesti

To će otvoriti prostor za angažovanje dvojice centara, a isti portal navodi da je Žalgiris nanišanio domaće košarkaše - Arturasa Gudaitis i Donatasa Motiejunasa.

Gudaitis je sezonu na izmaku počeo u Zenitu, imao platu od 1.000.000 evra, ali je zbog rata u Ukrajini napustio klub i potom potpisao za Napoli. Pomogao je klubu iz Napulja da opstane u LNB Pro A ligi i čeka ponudu da se vrati u Evroligu. Procena je da bi zbog svega što se izdešavalo, kao i problema sa povredama mogao da potpiše za 600.000 do 700.000 evra po sezoni.

Za sličnu svotu u Žalgirisu veruju da mogu da dobiju i Motiejunasa. On je posle četiri godine provedene u Hjuston Roketsima dugo lutao. Proveo nekoliko godina u Kini, a onda se iznenada vratio u evropsku košarku minulog leta na poziv Monaka. Pokazao je da još nije za staro gvožđe. U Evroligi je prosečno u dresu Kneževa beležio 9,7 poena i 4,6 skokova, dok je u francuskoj ligi bio na proseku od 12,4 poena i 4,9 uhvaćenih lopti.

Biće još promena. Izvesno je da od litvanskih igrača ostaju Edgaras Ulanovas i Lukas Lekavičijus koji su potpisali nove ugovor. Procena je da bi ekipu mogao da napusti mladi centar Marek Blaževič koji nije opravdao poverenje. Pod znakom pitanja je status iskusnog Mantasa Kalnijetisa koji je imao problema sa povredama. Ugovori ističu Regimantasa Miniotasu i Arturasu Milaknisu, dok je Karolis Lukošijunas parafirao saradnju do leta 2023. godine.

Kada su pojačanja u pitanju, želja uprave je i da vrati Marijusa Grigonisa, ali to će biti komplikovan posao. Litvanski reprezentativac je minulog leta potpisao višegodišnju saradnju sa CSKA, a onda je zbog rata u Ukrajini digao sidro. Armejci traže 4.000.000 evra za njegov odlazak, nisu još podneli tužbu Arbitražnom sudu, pa nije potpuno jasno kako i kada će se sve razrešiti. Pritom je još nekoliko klubova iz Evrolige pokazalo interesovanje za odličnog šutera.


tagovi

kk ŽalgirisŽofri LovernjDžoš NeboArturas GudaitisDonatas MotiejunasMarijus GrigonisMantas Kalnijetis

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara