Zaličilo je na Duletovu odbranu

Vreme čitanja: 4min | čet. 31.10.19. | 11:25

Nije to taj nivo, naravno, ali šmek je tu. Kao i ofanzivni skokovi

Različiti su to nivoi košarke, ne može da se stavi u isti koš, ali isto tako ne možemo da se otmemo utisku da je u nekoliko navrata ove sezone Partizan odigrao „vujoševićevsku“ odbranu. Tako je bilo i sinoć u Limožu kada je na gostovanju primio 60 poena i imao pride 43 skoka. Ima malo tog šmeka...

...

Izabrane vesti

Kada smo razgovarali sa Andreom Trinkijerijem neposredno pred početak sezone, italijanski stručnjak je izrazio želju da Partizan igra pre svega dobru odbranu, pa sve ostalo. Seća se kako su crno-beli kod Duška Vujoševića davili protivnika defanzivom kao zmija žabu, pa je poželeo da i njegova ekipa igra na sličan način. Ne na poen više, nego na primljen poen manje. Iako, to treba reći, nije tako lako uraditi u ovoj modernog košarci gde sve više, iz godine u godinu, forsira stil blizak NBA.

Nije ta zamisao funkcionisala na svakoj utakmici idealno, ali je Partizan sinoć, eto baš protiv Limoža, još jednog bivšeg Vujoševićevog tima, odigrao odbranu koje se ne bi postideo ni čuveni Dule. Kao ni ukupnog broja skokova - 43.

Partizan je protiv ekipe koja je imala najveći procenat datih trojki u Evrokupu primio samo 60 poena. U gostima. A podatak da je Limož u drugoj četvrtini na domaćem terenu dao sedam poena, a u trećoj osam, je već za ozbiljan aplauz.

To je jedini put koji Parni valjak vodi ove sezone ka uspehu. To je Partizanov DNK.

Samo je prvo poluvreme protiv Tofaša bilo malo slabije u tom smislu, ovo ostalo je sve za primer kada su mečevi Evrokupa u pitanju. Zato i ne čudi što Trinkijerijeva banda ima skor 5-0 i gazi sve pred sobom u ovom evropskom takmičenju.

Venecija je, kao prvak Italije, Partizanu dala samo 63 poena na domaćem parketu. Ritas samo 61. Limož samo 60. Lokomotiva 71 u Pioniru, Tofaš 80 u Areni. Ako ovako Partizan bude igrao odbranu, imaće šansu da ide daleko u Evrokupu. Čak i protiv Tofaša kada je odbrana popustila, a Turci dali 49 poena za poluvreme, u drugih 20 minuta je defanziva proradila, a to je i donelo pobedu crno-belima na kraju.
Tražili smo da ekipa ima dobre fizikalije i da može da se brani. Ali, da, to je početak. Svaka ekipa mora da počne sa odbranom. Gledali smo svi intervjue posle Srbije i Argentine, i svi pričaju samo o odbrani, je li tako?”, rekao je Trinkijeri pred start sezone.

Partizan i kada je pravio najveće uspehe u Evroligi nije igrao na 100 poena, već na 60, 70.
Da. Sada se malo košarka promenila, ali želeo bih da tako igramo, da”, najavio je tada Italijan ovo što danas gledamo.

Crno-beli su napravili tim sa atletski snažnim igračima i zaista za sada igraju timsku košarku. Nema Partizan neke konstantne strelce niti pojedince za koje može da se kaže da će svaku utakmicu sigurno dati svojih 15-ak ili 20 poena. Često je Partizan na ispod 80 datih poena. Ali u takvoj situaciji odbrana je sve. I od toga ovaj tim živi. Odbrana je kiseonik ove ekipe Parnog valjka. Ako toga nema, dogodi se Cedevita Olimpija.
Tražiću petoricu igrača koji hoće da igraju odbranu i oni će da igraju”, jedna je od rečenica Trinkijerija sa samog starta sezone koja nam je ostala urezana u pamćenju.

Deluje da Partizan funkcioniše kao tim u kom pojedinci uspešno krpe sve greške koje njegov saigrač napravi. I to onaj tim koji je sposoban da ode na gostovanje Ritasu posle poraza od Primorske i da dobije usred Litvanije, ili da ode u Limož posle poraza od Cedevite i da primi samo 60 poena, a ubaci 82.

Kada se pogleda statistika ove sezone Partizan “ubija” u odbrani. Samo je protiv Cedevita Olimpije primio više od 80 poena, Tofaš je dao 80 i u svim ostalim utakmicama crno-beli su primili manje. Obično manje i od 70 poena. I tako Partizan može sebi da dopusti da pogodi samo četiri trojke na gostovanju i da dobije 22 razlike.

Pomenuli smo utakmice Evrokupa, a i u ABA ligi je Partizan imao mečeve gde je stavljao napad protivnika pod katanac kao protiv recimo Mornara u Baru koji je dao samo 65 poena. Čak je Partizan i u porazu protiv Primorske primio pristojnih 68 poena, ali je tu napad bio katastrofalan - 56 poena.

Još jedan segment koji se može podvesti pod “vujoševićevski” su - skokovi. Partizan briljira i trenutno je treći najbolji skakački tim Evrokupa sa 38,4 uhvaćenih lopti po meču. Kada se posmatraju ti čuveni ofanzivni skokovi na kojima je Dule toliko insistirao u svojoj filozofiji igre i mandatu u crno-belom, Partizan je drugi najbolji u celom Evrokupu (13,00) iza Đorđevićevog Virtusa (13.80). Čak je i Vil Mozli, perosnifikacija skokova, nekako igrač kojeg po izgledu, ponašanju i stilu lako možemo da zamislimo u “onom” starom uspešnom Partizanu.

Početak je sezone i ova generacija osim praktično obezbeđene TOP 16 faze Evrokupa i ABA Superkupa ništa nije postigla. Titule su miljama daleko. Imaju crno-beli poteškoće i sa Parahovskim i Pejnersom (juče dao znake života), slabom formom Birčevića. I imaju već dva poraza u ABA ligi (sva četiri meča bila gostovanja). Moraće još mnogo da kopaju kako bi došli do nečeg opipljivog.

Ali kada se sve sagleda, ovakva (u najvećem broju slučaja) čvrsta odbrana je, uz odlične skokove, najveće blago koje je Partizan do sada stvorio. Sada mu samo preostaje da to zadrži i neguje. I to će biti njegov najteži, ali i ubedljivo najvažniji zadatak.

Odatle sve počinje. To je Partizanov DNK.

FOTO: Star Sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara