Vasilije Micić (AFP)
Vasilije Micić (AFP)

Zašto Evropljani dodaju sve bolje od Amerikanaca? Vasa Micić je pokušao da objasni

Vreme čitanja: 2min | pet. 01.03.24. | 10:15

Srpski plejmejker otkrio ko su mu bili uzori i koja je razlika između košarkaških učenja u Americi i Evropei

Od petorice najboljih asistenata u NBA ligi, trojica su Evropljani (Dončić, Jokić i Sabonis) što je do pre desetak godina bilo nezamislivo u najjačoj ligi sveta. Još veća je razlika kada se pogledaju dodavanja visokih igrača. Od 15 najboljih asistenata među centrima, čak devetorica su Evropljani: Jokić, Šengun, Nurkić, Vučević, Vembanjama, Peltl, Valančijunas, Hartenstajn i Porzingis.

Nekada su Vlade Divac ili Arvidas Sabonis bili usamljeni slučajevi dobrih dodavača među inostranim igračima, sada je manjina prešla u većinu. Na listi od 30 najboljih asistenata svih vremena među visokim igračima, već sada trećinu čine Evropljani.

Izabrane vesti

Trend koji je alarmirao Amerikance da su došli visoki momci iz Evrope i da ih uče timskoj košarci.

„Evropljani odrastaju potpuno drugačije od momaka ovde. Idu kao mladi na košarkaške akademije i postaju odabrani sportisti u svojim zemljama. Žive košarku. Uče kako se igra bez lopte, kako da dodaju i kada da dodaju. Dobijaju mnogo instrukcija i provode mnogo vremena u teretanama. Trenutno naši mladi košarkaši u Americi igraju ’tri na tri’,’pet na pet’, odigraju i po pet utakmica za vikend... Potpuna suprotnost onome što rade Evropljani“, rekao je Šarlotov trener Stiv Kliford.

On je odnedavno dobio na raspolaganje jednog od najboljih evropskih asistenata Vasilija Micića, a potom i perspektivnog Alekseja Pokuševskog. Iako je bio dvostruki MVP Evrolige, Micić na početku NBA karijere u Oklahomi nije pokazao pun potencijal iz evropske košarke. Ali u Šarlotu kod Kliforda polako dobija sve veću minutažu i pre svega pokazuje koliko je dobar u dodavanjima. Na osam mečeva ima 5,8 asistencij, duplo više u odnosu na period u Oklahomi. I trend daljeg rasta.

Amerikanci počinju da ga gledaju drugim očima i da uviđaju prednosti njegove pas igre. Micić je pokušao da im objasni zašto su Evropljani sve bolji u asisitiranju od njih.

„Od malih nogu učimo da igramo ’pik end rol’. Čitanje igre mora biti nešto prirodno. Moramo da nađemo način da igramo protiv momaka koji su fizički dominantniji poput Amerikanaca. Jedan od tih načina je čitanje igre. Za moj stil igre, dodavanja su nešto što želim više da pokažem jer je to način tranzicije. U Evropi sam bio agresivan strelac i to mi je pomoglo da budem produktivan u dodavanjima. Moraš naći način da probiješ odbranu protivnika. Igramo protiv odbrana sa dosta iskakanja i udvajanja što svakog tera da bude kreativniji u dodavanjima. To je drugačija vrsta košarke, bez mnogo izolacija i tera vas da brže razmišljate i radite na pas igri“, objasnio je Micić.

Vasa je Amerikancima otkrio da mu je idol u mladosti bio kanadski plejmejker Stiv Neš a kao uzore iz Evrope je naveo Miloša Teodosića, Šarunasa Jasikevičijusa i Dimitrisa Dijamantidisa.


tagovi

Vasilije Micić

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara