Košarkaši Partizan Mozzart Beta (©Star Sport)
Košarkaši Partizan Mozzart Beta (©Star Sport)

Željko Obradović prvi put ima ceo tim na raspolaganju

Vreme čitanja: 6min | pet. 26.01.24. | 10:00

Partizan Mozzart Bet sa svim raspoloživim snagama dočekuje Žalgiris Andree Trinkijerija

O temi pretrpanosti kalendara takmičenja u evropskoj košarci govori se godinama i opet malo šta je urađeno kako bi se zaista nešto konkretno promenilo. To što su Evroliga i FIBA dogovorili da u vreme odigravanja kvalifikacija za Evrobasket 2025. ne bude utakmica elitnog takmičenja samo je uvećalo broj duplih sedmica, zbog čega smo već na početku 2024. godine imali nesvakidašnju situaciju i dva vezana dupla kola uz obaveze u domaćim takmičenjima, što je samo dodatno opteretilo ekipe i košarkaše.

Neki su platili ozbiljan danak fizičke iscrpljenosti i istrošenosti materijala, pa je tako Real Madrid ostao bez Edija Tavaresa i Serhija Ljulja, Olimpijakos je izgubio Nikolu Milutinova, Mustafu Fala i Najdžela Vilijams Gosa, Fenerbahče Najdžela Hejsa, Tarika Biberovića i Nejta Sestinu, Crvena zvezda Miloša Teodosića i Nikolu Topića dok se Nemanja Nedović na lično insistiranje vratio protiv Albe, a Virtus Bolonja Toka Šengeliju, Marka Belinelija, Ognjena Dobrića i Devontea Kekoka... Gotovo da u Evroligi nema ekipa koja nije u problemu sa izostancima iz ovih ili onih razloga, a Željko Obradović se pred duel Partizan Mozzart Beta sa Žalgirisom (TV Sportklub, 20.30) prvi put nalazi u situaciji da ima sve snage na raspolaganju!

Izabrane vesti

Prošla su, to treba istaći, četiri meseca od početka sezone!

Ozbiljne muke sa povredama imali su crno-beli još i pre nego što je sezona krenula, a onda su redom "padali" svi izuzev Džejmsa Nanelija i Pi Džej Doužera, jedine dvojice košarkaša u redovima šampiona Jadranske lige koji su odigrali sve utakmice!

Bruno Kaboklo i Džejlin Smit odigrali su svaki evroligaški meč otkako su potpisali ugovor sa Partizan Mozzart Betom, dok Danilo Anđušić nije bio u konkurenciji za nedavni meč sa Makabijem u Beogradu. Ostali su imali svojih muka sa kojima su se na kraju izborili. Aleksa Avramović je prvo slomio nos, pa zglob, Zek Ledej je bio van stroja zbog hematoma u predelu kuka, Kevin Panter je mesec dana odsustvovao zbog povrede kolena, zatim i zbog povišene temperature pred gostovanje Panatinaikosu, Alen Smailagić se suočio sa više različitih povreda, od zgloba, preko grudnog koša, do bola u nozi i bolesti, dok je Uroš Trifunović više od mesec i po dana gledao dešavanja sa strane zbog povrede butnog mišića. Frenka Kaminskog su mučila rebra, a Mateuša Ponitku rame... Kada se sve zbroji, Željko Obradović je neretko i sa skraćenom rotacijom morao da izađe na parket evroligaškim takmacima, što se nekada završavalo pobedama, nekada porazima. Devetostruki šampion Evrope je pred duel sa Žalgirisom čak rekao da je Tristan Vukčević imao problema sa kolenom, ali da je odradio trening.

To je dosad bilo dovoljno za skor 11-11, ali kako Zek Ledej nedavno reče, ekipa sada hvata zalet i u poslednjih 12 utakmica čak sedam puta igra na svom parketu. Prvo sa Žalgirisom, potom i sa Bajernom, Efesom, Baskonijom, Realom, Olimpijakosom i u poslednjem kolu sa Valensijom. Od gostovanja crno-belima slede Monako i Virtus već u narednoj sedmici, zatim milanskoj Olimpiji, Barseloni i u pretposlednjem kolu Albi u Berlinu, kada će verovatno lomiti za poziciju na tabeli pred doigravanje ili plej-in.

ŽELJKO OBRADOVIĆ VS ANDREA TRINKIJERI

O značaju Željka Obradovića za Partizan Mozzart Bet ne treba ni trošiti reči, ali nije ni tajna da je Andrea Trinkijeri imao posebno mesto u srcima mnogih navijača crno-belih. Počelo je sa "tradizione di famiglia", ali se završilo neprijatnim rastankom i kasnijom tužbom italijanskog stručnjaka zbog potraživanja novca. Ipak, Željko Obradović i Andrea Trinkijeri su dvojica najvažnijih trenera u poslednjih nekoliko godina za klub iz Humske.

Andrea Trinkijeri je došao posle jednog od najtežih perioda u klupskoj istoriji i za kratko vreme vratio nadu svim navijačima. Podsetimo, Partizan je odigrao fenomenalnu sezonu u Evrokupu i uspeo da stekne prednost domaćeg terena do kraja takmičenja, pre nego što je cela sezona prekinuta zbog pandemije virusa korona. U momentu obustavljanja svih akcija, ekipa je bila i na vrhu tabele Jadranske lige, sa dve pobede više od Budućnosti i tri u odnosu na večitog rivala. Nažalost, snovi celog kluba o osvajanju evropskog trofeja i povratka na regionalni tron pali su u vodu i bili odloženi za neko bolje vreme, a ono je došlo sa povratkom Željka Obradovića u Humsku.

"Željko je najtrofejniji trener Evrope. Velika je stvar što posle Andree imam priliku da sa Željkom podignem igru na još viši nivo. Andrea mi je doprineo u velikoj meri tokom mog prvog mandata u Partizanu, posebno tada. U Bajernu mi je pomogao da se dignem na evroligaški nivo. Meni je to vreme u Bajernu bilo jako značajno, Andrea mi je pomogao da lakše prođem tranziciju iz Evrokupa u Evroligu. I jedan i drugi zahtevaju mnogo u smislu detalja, tako da mi je Andrea uradio odličnu pripremu za dolazak kod Željka", govorio je svojevremeno Ognjen Jaramaz.

Italijan je posle Partizana radio u Bajernu, sa kojim se rastao letos, da bi pretposlednjeg dana 2023. iz "drugog pokušaja" potpisao ugovor sa Žalgirisom, pošto su prvobitnu nameru klupske uprave osujetili igrači koji su uložili protest na odluku da se tada smeni Kazis Maksvitis. Litvanac je dobio još jednu šansu i ipak je sve odvelo do rastanka posle kojeg je stigao Trinkijeri.

Sa Andreom Trinkijerijem Žalgiris je promenio krvnu sliku i igra se dosta razlikuje u odnosu na ono što smo gledali kod njegovog prethodnika. Pedantni statističari došli su do sledećih zaključaka - da je Žalgiris sa Trinkijerijem značajno ubrzao igru, samim tim šutira više za tri, dolazi do više poseda iz ofanzivnog skoka i tera protivnike na veći broj grešaka. Suštinski, Trinkijeri je Žalgiris adaptirao na modernije košarkaške tokove. Konkretno, prema podacima sa sajta bballytics.com, Žalgiris je ubrzao igru za koeficijent 3,1, što je skok sa 15. na osmu poziciju u odnosu na konkurenciju. Ekipa šutira 2,4 trojke više, što je prelaz sa 13. na treće mesto. Broj ofanzivnih skokova uvećao se za 2,8, što je Žalgiris lansiralo sa 17. na četvrto mesto, a najveća promena je u broju grešaka na koje ekipa natera protivnike, čak 5,1 više nego kod Maksvitisa i po ovom aspektu je sada na prvom mestu! A, bila je pri samom dnu...

Naravno, ovako drastične promene morale su negde da uzmu danak, pa je tako procenat ubačenih trojki pao za 3,5 odsto (pad sa prvog na 13. mesto), a smanjen je i broj defanzivnih skokova za čak 9,4 (pad sa osme na 18. poziciju). Žalgiris je sa Trinkijerijem dobio tri od pet utakmica u Evroligi. Željko Obradović je pred meč novinarima otkrio da se Partizan Mozzart Betu i Žalgirisu sudi najviše faulova u Evroligi.

Žalgirisove nade za četvrtfinale vise o tankom koncu i gotovo će nemoguće biti da se izbori čak i plasman u plej-in, dok se Partizan Mozzart Bet nalazi na samoj granici za isti. Parnom valjku je potrebno devet pobeda iz preostalih dvanaest utakmica da bi ponovio rezultat iz prošle sezone. Deluje kao jako težak zadatak, ali ako se odbrani domaći teren u svakom meču do kraja i ponovo dobiju neki rivali na strani, nije nemoguće.

Zato, Partizan Mozzart Bet mora da krene jako već od Žalgirisa.

EVROLIGA - 23. KOLO

Četvrtak

Fenerbahče - Virtus 88:75

/Motli 23 - Lundberg 17/

Alba Berlin - Crvena zvezda 89:80

/Tomas 19 - Jago 20/

Makabi Tel Aviv - Panatinaikos 90:75

/Boldvin 22 - Kalajcakis 17/

Bajern Minhen - Asvel 64:76

/Edvards 21 – Li 21/

Real Madrid - Olimpijakos 90:85

/Musa 20 - Papanikolau 25/

Petak

18.30: (1,70) Anadolu Efes (15,0) Monako (2,40)

20.30: (1,50) Baskonija (16,0) Valensija (3,00)

20.30: (2,10) Milano (15,0) Barselona (1,90)

20.30: (1,35) Partizan Mozzart Bet (16,0) Žalgiris (3,70)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

EvroligaKK PartizanPartizan Mozzart BetŽeljko ObradovićAndrea Trinkijeri

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara