Slavlje košarkaša Crvene zvezde (©Star Sport)
Slavlje košarkaša Crvene zvezde (©Star Sport)

Živci na ivici pucanja: Hladnokrvni Vildoza sa penala za važnu pobedu nad Makabijem!

Vreme čitanja: 5min | čet. 09.02.23. | 22:12

Crvena zvezda osigurala prednost u međusobnom skoru nad Ponosom Izraela, Nedović noćna mora Tel Aviva, doktorska rola Mitrovića

Crvena zvezda je živa, Crvena zvezda je ponovo savladala Makabi i obezbedila prednost u međusobnom skoru za slučaj da na kraju ligaškog dela budu na istom odnosu pobeda i poraza! Hladnokrvni Luka Vildoza osigurao je peti uzastopni trijumf nad Ponosom Izraela sa linije slobodnih bacanja za konačnih 89:86 (18:18, 16:26, 21:25, 31:20)!

U maksimalnom fokusu kada je bilo najvažnije, to je odlika pravih šampiona! Nije ovo bila partija Luke Vildoze po šuterskim merilima, celu utakmicu je imao problem da pogodi nešto iz igre i meč je završio sa samo dva pogotka iz jedanaest pokušaja (0/4), ali i pored toga uspeo je da pronađe način da bude presudni faktor završnice u kojoj se tražila izuzetna hladnokrvnost. Baš to je ponudio Argentinac i kada je Vejd Boldvin svim silama vukao da donese preokret posle 16 poena minusa na otvaranju poslednje četvrtine, Zvezdin maestro je pogodio sve šuteve sa linije slobodnih bacanja, četiri u poslednjih sedam sekundi i osigurao zlata vredan trijumf uoči pauze zbog nacionalnih kupova.

Izabrane vesti

Jasno je bilo da će Zvezdini košarkaši tražiti dodavanjima Vildozu ili Nemanju Nedovića koji je večeras još jednom potvrdio status Makabijeve noćne more novom rafalnom paljbom. Izbor je ipak pao na Vildozu koji je kroz karijeru navikao da rešava ovako napete završnice i ispostavilo se kao pun pogodak! Može da bude u kontraritmu i pokaže znake nervoze, ali kada su živci na ivici pucanja i atmosfera na pragu usijanja, nije bilo ni trunke dileme da će ostati hladan kao špricer...

Verovatno nikom u redovima crveno-belih nije važno da li je pobeda sa jednim poenom razlike ili ubedljivija, koliko to da je posle četiri uzastopna poraza i slabijih izdanja u Italiji ekipa Duška Ivanovića pokazala odličnu reakciju i izdržala do kraja. A, posle Nedoćeve realizacije za 71:55 čupala se u završnici na jedan posed jer je Makabi izvršio strašan pritisak na obe polovine i došao u daleko povoljniju poziciju uoči zaključna dva minuta. No, Zvezda je pokazala karakter, a pre svega smirenost na kojoj je Duško Ivanović insistirao poslednjih dana što se na kraju isplatilo. Crvena zvezda je ostvarila "duplu" pobedu nad Makabijem i nanela mu prvi poraz u dvorani Menora Mivtačim od početka 2023. godine!

Biće verovatno komentara kako je Zvezda ispustla ubedljivo vođstvo u Tel Avivu, ali ne treba nikako da se zaboravi da je Makabi domaćin koji nikom ne prašta i do večeras je imao samo jedan poraz! I to od Barselone još pre tri meseca.

-------------- Evroliga, 24. kolo --------------

MAKABI TEL AVIV – CRVENA ZVEZDA 86:89

/18:18, 16:26, 21:25, 31:20/

Dvorana Menora Mivtačim, Tel Aviv.

Sudije: Migel Anhel Perez, Arturas Sukis, Sebastijen Kliva.

MAKABI TEL AVIV: Adams 9, Boldvin 38 (6/10 za tri), Martin -, Menko -, Sorkin 5, Dibartolomeo 2, Hilijard 10, Koen 2, Nibo 2, Ziv -, Kolson 16.

CRVENA ZVEZDA: Vildoza 10, Lazarević -, Mitrović 14 (6sk), Lazić 2, Martin -, Dobrić 13, Ivanović 3, Ilić -, Nedović 28 (6/9 za tri), Kuzmić 5, Petrušev 12 (5sk), Bentil 2.

----------------------------------------------------

Oslabljen je bio domaćin zbog izostanka Lorenza Brauna koji na kraju nije uspeo da se oporavi od povrede skočnog zgloba, ni Džarel Martin nije pružio praktično ništa iako je njegovo učešće bilo pod upitnikom zbog pobede. No, na kraju je Vejd Boldvin učinio da se njihovo odsustvo na listi strelaca ne primeti. Partiju karijere odigrao je Boldvin i postavio nove lične rekorde sa 38 poena (11/19 iz igre) i šest trojki (6/10), na kraju je umalo bio vesnik preokreta, ali su Vildoza, Nedović i društvo imali drugačije planove. Svakako, Boldvin je u poslednjoj četvrtini sam vukao Makabi jer je ubacio 15 od 31 poena u ovom intervalu, svaka lopta je prošla kroz njegove ruke i zato je još važnije što su crveno-beli izdržali!

Strašno važnu realizaciju imao je Ognjen Dobrić na 12 sekundi pre kraja, odnosno u napadu pošto je Roman Sorkin pokupio ofanzivni skok Zvezdinim igračima ispred nosa i uz 38 sekundi na semaforu doveo zaostatak na minimim (83:82). Dobrić je prvobitno dobio dodavanje od Nedovića na šutu za tri, on je krenuo driblingom ka reketu i doneo najbolju odluku jer je poentirao sa mnogo osećaja. Posle toga se ušlo u penal seriju gde su bez greške bili Boldvin, Dibartolomeo i Vildoza, s tim da je one mnogo bitnije hice pogodio argentinski as.

Bez obzira na konačnu razliku, Zvezda je ostvarila veličanstvenu pobedu i pokazala svima da još ništa nije izgubljeno. Prva velika prepreka je prevaziđena, a zasluge mogu da pokupe svi članovi ekipe zbog jako kvalitetne odbrane tokom tri četvrtine što je omogućilo da se mnogo lakše kontroliše utakmica praktično do kraja...

Nedoviću je Tel Aviv izgleda taličan! Posle partije života pre nešto više od dve godine, kada je u dresu Panatinaikosa spakovao 39 poena i sedam trojki za indeks korisnosti 45, srpski reprezentativac odigrao je najbolju partiju u crveno-belom! Definitivno je protiv Igokee probio čep i lavina je progutala ne samo ekipu iz Laktaša, već i veliki Makabi. Briljantno je izgledao u prvom poluvremenu koje je završio sa 18 poena i četiri trojke u uvodnoj četvrtini i po, potom je u trećoj deonici nastavio teror još dve velike trojke kojim je Zvezdu održavao na 16 razlike, da bi podvukao crtu sa rekordom sezone od 28 poena, šest trojki iz devet pokušaja i indeksom 24!

Dok je Nedović maltretirao odbranu Ponosa Izraela rafalnom paljbom, pod košem su kao sat bili Filip Petrušev i Luka Mitrović. Mladi srpski centar počeo je susret nervozno, a onda je uhvatio pravi ritam, pohvatao nekoliko važnih lopti i sa 12 poena doprineo trijumfu. Mitrovićeva doktorska partija oličena je sa 14 poena, sve u drugom poluvremenu! Uz to imao je šest uhvaćenih, te po dve uhvaćene i ukradene lopte. Neverovatna inteligencija kojom Novosađanin zrači večeras je bila od možda i ključna jer je sa njegovim “bockanjem“ Makabija na otvaranju drugog poluvremena Zvezda napravila seriju 11:2 kojom je prvi put otišla na +16, a do kraja je svaki put bio siguran na realizaciji, a pre svega na ofanzivnom skoku jer se na momente pojavljivao niotkuda i dodatno nervirao protivnika.

Od šuterske klinike u nedelju profitirao je i Dobrić koji je u meč ušao sa pet vezanih poena, pa je onda čekao svoje momente da zajedno sa Nedovićem naškodi Makabiju i ovakva partija može mnogo da mu znači u nastavku sezone. Ekipi Odeda Kataša nedostajao je neko ko bi mogao da rastereti Boldvina u nekim trenucima. Bonzi Kolson je počeo vrhunski, ubacio 12 poena za poluvreme, a onda stao na 16 poena uz pet skokova. Dvocifren je jedino bio još Darun Hilijard sa 10 poena.

Crvena zvezda pre Kupa Radivoja Koraća u Nišu ima još gostovanje velikom dužniku Zadru, poslednjeg dana u sedmici od 17 časova.

EVROLIGA - 24. KOLO

Sreda

Alba - Olimpijakos 60:93

/Olinde 16 – Vezenkov 28/

Četvrtak

Makabi Tel Aviv - Crvena zvezda 86:89

/Boldvin 38 - Nedović 28/

Bajern Minhen - Partizan Mozzart Bet 71:82

/Sili 11 – Panter 19/

Virtus Bolonja - Barselona 75:92

/Žaite 14 – Mirotić 17/

Petak

19.00 (1,30) Monako (16,00) Asvel (3,90)

19.00 (1,90) Žalgiris (13,5) Baskonija (2,05)

20.00 (1,70) Panatinaikos (14,5) Valensija (2,30)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Vejd BoldvinBonzi KolsonFilip PetruševOgnjen DobrićNemanja NedovićKK Makabi Tel AvivEvroligaKK Crvena zvezdaLuka MitrovićLuka Vildoza

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara