Filip Petrušev i Nemanja Nedović (©MN Press)
Filip Petrušev i Nemanja Nedović (©MN Press)

Životna forma Filipa Petruševa, Zvezda nokautirala Valensiju u dramatičnoj završnici

Vreme čitanja: 5min | pet. 06.01.23. | 22:40

Mladi centar Crvene zvezde ponovo blesnuo, desetkovani crveno-beli upisali izuzetno bitan trijumf u 17. kolu Evrolige - 77:75

Velika pobeda Crvene zvezde! Slavila je bez Luke Vildoze, Nikole Ivanovića, Hasana Martina i Fakunda Kampaca u Fonteti protiv Valensije 77:75! Još jedan neverovatan meč je odigrao Filip Petrušev sa 25 poena i devet skokova za indeks 36, a zajedno sa Nemanjom Nedovićem je ostao pribran u dramatičnoj završnici i poneo najveće zasluge za večerašnji trijumf.

Crvena zvezda tako posle 17. kola ima devet pobeda (9-8), dok Valensija sada ima dva trijumfa manje (7-10). Trijujmf izuzetno dobija na važnosti zbog činjenice da je Zvezda u prethodnom kolu i poslendjem meču u 2022. godini izgubila od Barselone zbog katastrofalnog propusta sudija.

Izabrane vesti

Nije utakmica bila preterano lepa za gledanje. Trajala je preko dva sata, Valensije ja napravila 24 prekršaja, Zvezda dva manje, a viđeno je čak 57 slobodnih bacanja. Crveno-beli su ih izveli 27 i pogodili čak 22, što je na kraju odigrali važnu ulogu. Vodila se velika borba za svaki posed, bilo je i grešaka na obe strane (12:14 odnos izgubljenih lopti), ali Zvezda je ponovo ostala smirena u neizvesnoj završnici, pokazala neverovatnu mentalnu snagu i desetkovana došla do zlata vrednog trijumfa.

Ponovo je plesao Petrušev i nastavio sa sjajnim igrama. Podigao je još jednom lestvicu i postavio novi rekord karijere po broju postignutih poena i prema indeksu korisnosit na jednom meču Evrolige. Šutirao je izvanrednom za dva (7/10) i neverovatnih 11/11 sa linije penala. Jedan skok mu je nedostajao za dabl-dabl, ali neće ga to puno pogoditi, pošto je vukao Zvezdu tokom čitave utakmice i na kraju je uz Nedovićevu pomoć odvukao kao prvu kroz cilj.

Nedović je prodorima odlično probijao odbranu rivala tokom većeg dela susreta, ali ga šut sa distance ponovo nije služio. Ipak, kada je bilo najpotrebnije ostao je pribran, te je pogodio tri veoma bitna penala u završnici.

Pomenuti dvojac jedini je došao do dvocifrenog učinka, ali su ih ispratili Ognjen Dobirć sa devet i Džon Holand sa osam poena. Odlična rola i Dalibora Ilića, koji je upisao prve minute u Evroligi i zabeležio šest poena, uz tri skoka.

Sa druge strane 16 poena Krisa Džonsa, 11 je dodao Džared Harper (osam u drugoj deonici), dok su po 10 upisali Haime Pradilja, Džona Raedebo i Hasijel Rivero. Bojan Dubljević je zaustavljen na samo dva poena za 23 minuta.

- Evroliga - 17. kolo -

VALENSIJA - CRVENA ZVEZDA 75:77

(19:24, 23:23, 16:14, 17:16)

Dvorana: Fonteta (Valensija)

Sudije: Gitis Viljus, Pjotr Pastušjak, Kristaps Konstantinovs

Valensija: Harper 11, Puerto 3, Prepelč 3, Pradilja 10, Veb 3, Lopez Arostegi 3, Džons 16, Ferando, Radebo 10, Dubljević 2, Aleksander 4, Rivero 10

Crvena zvezda: Holand 8, Lazarević 3, Mitrović, Lazić 3, Dobrić 9, Ilić 6, Nedović 19, Marković 2, Kuzmić, Petrušev 25, Topić, Bentil 2

------

Strpljiva igra košarkaša Zvezde od starta. Tražili su prava rešenja u napadu i u odbrani odrađivali dobar posao, ali već od starta su često faulovima prekidali akcije rivala, pa se Valensija sa linije penala održavala u igri. Ponovo je od samog početka inspirisan bio Filip Petrušev, koji je pravio velike probleme odbrani domaćina, pa je i on često stajao na crtu i bio nepogrešiv. Odlepili su se crveno-beli upravo zahvaljujući vezanim poenima mladog centra, a onda je Nedović pogodio u poslednjim sekundama prve deonice za 24:19 u korist srpskog šampiona.

Mučio je Džered Harper crveno-bele početkom druge deonice i vrlo brzo ubacio osam poena, a upravo posle njegovih penala je posle tri minuta igre Valensija stigla do preokreta (34:33). A onda se raspucao Džon Holand, vezao dve trojke i kompletirao seriju Zvezde od 8:0. Uspela je da se vrati Valensija i priđe na pola koša zaostatka, ali su Petrušev i Ilić odbili nalet domaćina i sačuvali višak iz prve deonice (47:42).

Čuvala je Zvezda prednost u trećoj deonici, iako je Valensija vidno podigla nivo u odbrani. Ipak, dve bitne trojke su u prvoj polovini kvartala postigli Dobrić i Lazarević. Uspeo je domaćin da izjednači na četiri minuta do poslednjeg odmora, ali ga je Nedović sprečio trojkom da preokrene. Tvrda završnica četvrtine, teško se dolazilo do poena na obe strane, bilo je i grešaka, ali Zvezda nije dala rivalu da je slomi. Na kraju je sa tri poena viška dočekala poslednji petominutni prekid (61:58).

Odlepili su na startu poslednje deonice dvojkama crveno-bele Nedović i Holand, a onda je usledio jedan period konfuzije na oba kraja parketa, što je Valensija iskoristili da uhvati priključak i posle trojke Harpera vrati minus na tri poena. Pogledala je i sreća Zvezdu sredinom odlučujućeg perioda. Domaći igrači su promašili par otvorenih šuteva, nisu ni iskoristili olaku prodatu loptu crveno-belih, pa su gosti iz Beograda čuvali višak. Ponovo je Petrušev izbio u prvi plan u ključnim momentima i pogodio pod faulom na tri i po minuta do kraja, a onda relizovao i dodatno bacanje za sedam poena viška. Nadovezao se sa teškom dvojkom na ulasku u poslednja tri minuta za 72:63 u korist Zvezde.

Ipak, vratila se Mumbruova četa. Trojka Pradilje, pa flouter Džonsa, a onda i tri penala za Klemena Prepeliča. Najpre su sudije svirale faul "na zemlji", ali su odlučile da pogledaju snimak i potom Slovencu dodelile tri slobodna bacanja. Pogodio je sva tri na ravno 30 sekundi do kraja i sveo zaostatak domaće ekipe na samo poen. Ušlo se u penal završnicu, a Nedović i Petrušev su ostali pribrani, Harper je promašio težak šut za pobedu sa zvukom sirene, te je Zvezda upisala ogroman trijumf na gostovanju.

EVROLIGA – 17. KOLO

Četvrtak:

Alba - Baskonija 85:84

/Smit 18 - Henri 19/

Žalgiris - Fenerbahče 88:66

/Brazdiekis 17 - Buker 10/

Barselona - Virtus Bolonja 75:83

/Veseli 12 - Lundberg 20/

Bajern - Panatinaikos 84:68

/Rubit 23 - Bejkon 18/

Partizan Mozzart Bet - Monako 100:80

/Lesor 21 - Okobo 17/

Petak:

Efes - Asvel 78:72

/Micić 22 - De Kolo 12/

Olimpijakos - Olimpija Milano (u toku)

Valensija - Crvena zvezda 75:77

/Džons 16 - Petrušev 25/

Real Madrid - Makabi Tel Aviv



tagovi

KK Crvena zvezdaKK ValensijaDuško IvanovićFilip PetruševNemanja Nedović

Obaveštavaj me

Evroliga
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara