Serhio Ljulj (© MN Press)
Serhio Ljulj (© MN Press)

Zlatna ruka Real Madrida

Vreme čitanja: 4min | pon. 22.05.23. | 08:09

Potezi Serhija Ljulja bili presudni u neverovatnoj sezoni Real Madrida koji je bio u nokdaunu, ali na kraju će se pamtiti da su šampioni Evrope

Za pet, 10 ili 15 godina, malo ko će se sećati detalja ove sezone Evrolige, samo će se jedna stvar isticati. Da je Real Madrid osvojio 11. titulu šampiona Evrope i da je najzaslužniji za veliki uspeh bio genijalni Serhio Ljulj koji je pogodio šut za pobedu u finalu protiv Olimpijakosa na tri sekunde pre kraja. Veteranu je to bio jedini koš na utakmici, ali zlata vredan.

Samo će istoričari i zagriženi ljubitelji košarke pamtiti da je Real Madrid bio na kolenima nekoliko puta, sa trenerom početnikom koji je preuzeo mesto legendarnom Pablu Lasu. Da su u plej-of protiv Partizana bili na kolenima, ali da i tada Serhio Ljulj nije dopustio da kraljevski klub potone. U prvi mah je to uradio pesnicom. a kasnije i neverovatnim koševima, sličnim kao u finalu.

Izabrane vesti

Momak rođen 1987. godine ne igra više na nivou kada je bio najbolji igrač Real Madrida, ali njegova uloga u klubu i svlačionici je nemerljiva. Punih 16 godina nosi dres Reala. Prošao je sve što se moglo proći pa i ne čudi što je baš on pronašao način da prvo zaustavi Partizan Mozzart Bet.

Naravno, svi znaju na šta mislimo. Završni minuti druge utakmice u Madridu će zauvek biti upamćeni po tuči koji je započeo Serhio Ljulj kada je udario Kevina Pantera u momentu kada su crno-beli dominirali, gazili Real Madrid za 2:0 u seriji, ali incident je do te mere poremetio izabranike Željka Obradovića da nisu uspeli da dođu do još jedne pobede koja je bila potrebna da bi se bukirala karta za Kaunas.

Umesto toga, Ljulj je prošao bez kazne za razliku od Kevina Pantera koji nije ostao hladnokrvan, a Real je korak po korak krenuo ka istorijskom preokretu.

Zbog čega je Ljulj inicirao tuču nikada nećemo znati, ali te večeri po hodnicima dvorane u Madridu se šuškalo da nije hteo da dopusti Panteru da provocira čitavu dvoranu razmetljivim driblinzima u momentima kada je meč bio rešen. Rešio je da prevaspitava kapitena crno-belih koji je sa ove distance morao da ostane smiren, umesto toga sve se preokrenulo naglavačke.

U trećoj i četvrtoj utakmici u Beogradu su Španci iskoristili izostanak kapitena crno-belih, a onda u Madridu su preživeli još jedan udarac u bradu. Bio je Real ponovo na konopcima, Partizan je imao 18 poena prednosti, ali opet taj neuništivi Serhio Ljulj. Ubacio je samo osam poena u petoj odlučujućoj utakmici, ali ne zna se koji je bitniji bio. Verovatno će se pamtiti luda trojka na manje od tri minuta do kraja kada je slomio otpor izabranika Željka Obraovića i kompletirao istorijski preokret i odlazak na završni turnir u Litvaniju.

U Kaunasu ništa novo. Minutaža limitirana, poena malo, ali opet nekako je Ljulj u centru pažnje kada god se meč odlučuje. Protiv Barselone je za nešto manje od 12 minuta ubacio svega pet poena. Protiv Olimpijakosa u finalu je bio skoro pa nevidljiv. Prošlo je više od 39 minuta utakmice, a Ljulj je bio na ravno 0 poena.

Onda trener Ćus Mateo zove tajm-aut i loptu u ruke stavlja ni manje ni više nego Ljulju. Momku koji je pre toga promašio oba šuta koja je uputio za 13 minuta u igri. Međutim veteran i šampion njegovog kova ne mari za promašaje.

Uzeo je loptu na 12 sekundi pre kraja susreta. Rutinski nadriblao do linije za slobodna bacanja... visok luk... i titula za Real Madrid.

Svi su potrčali u zagrljaj neverovatnom Ljulju - zlatnoj ruci Real Madrida,

"Naporno smo radili. Čitave sezone se nismo predavali, verovali smo jedni u druge i sada se ta vera isplatila", rekao je Ljulj posle utakmice.

Ovo je Ljuljova treća titula šampiona Evrope, a čak 25 trofej u karijeri, sve je osvojio kao član Real Madrida. Beli kraljevski dres je obukao još 2007. godine i sa njim osvojio apsolutno sve što se moglo osvojiti, a pritom je vrlo čestio bio i najbolji igrač. Pamti se da je 2017. godine bio MVP Evrolige, iste godine je bio i najkorisniji igrač ACB lige. Dva puta je bio MVP finalne serije u Španiji, dva puta MVP Kupa Kralja i tri puta Superkupa Španije kao i MVP FIBA internacionalnog Kupa.

Prava šampionska karijera, čoveka zlatne ruke...


tagovi

Serhio LjuljKK Real MadridKK Partizan

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara