Viktor Vembanjama i Skut Henderson (©AFP)
Viktor Vembanjama i Skut Henderson (©AFP)

Zna se ko će biti top NBA pikovi 2023: Prvi put oči u oči - Vembanjama ubacio 37, Hendersonu pobeda

Vreme čitanja: 3min | sre. 05.10.22. | 09:48

Košarkaški analitičari u SAD tvrde kako je sve ličilo na reprizu duela koje su svojevremeno imali Leri Bird i Medžik Džonson

Mesecima unazad košarkaška javnost priprema se za NBA draft naredne godine sa pričom da francuski vonderkind Viktor Vembanjama neće imati konkurenciju za prvo mesto. Ipak, američki mediji već neko vreme kontriraju ovim najavama plasirajući analize u kojima se rame uz rame sa 18-godišnjim dugajlijom stavlja i Skut Henderson, zvanično najmlađi profesionalac u istoriji tamošnje košarke. Zbog toga se još u najavama prijateljskog susreta između Vembanjaminog Metropolitana i Hendersonovog Ignajt Elita osetilo da će to biti duel koji će se dugo pamtiti i prepričavati. I bilo je tako!

Dva top prospekta za sledeću košarkašku lutriju našli su se prvi put oči u oči i napravili šou! Vembanjama je dobio direktan okršaj sa Hendersonom pošto je ubacio 37 poena uz sedam trojki iz jedanaest pokušaja, uz još pet blokada i četiri skoka, ali je plejmejker sastava iz Razvojne lige pored 28 poena (11/21 iz igre, 5/13 za tri), devet asistencija i pet uhvaćenih lopti slavio i pobedu rezultatom 122:115 (30:24, 41:28, 20:36, 31:27).

Izabrane vesti

Koliko je ovo zaista bio veliki događaj za košarkaški svet videlo se i po zvanicama koje su iz prvih redova ispratile utakmicu. Devin Buker, Kris Pol, Trevor Ariza, Demijon Li, Dvejn Vašington, MVP najjače ženske lige na svetu Adža Vilson... Svi su želeli da vide sudar dvojice tinejdžera koji je ostavio bez daha, a već sledeću priliku imaće kroz dva dana kada će se ponovo naći jedan naspram drugog.

O utakmici Metropolitana i Ignajta pisali su svi svetski mediji, a utisci vodećih košarkaških novinara su izuzetni. Mark Džej Spirs sa ESPN dao je svoju ocenu napisavši da “s vremena na vreme prisustvujete nekom događaju koji ćete pamtiti celog života“, dok je Vembanjaminu partiju opisao kao “nezaboravan događaj“.

Sem Veseni sa Atletika je dodao:

“Skut protiv Vika dao nam je sve što smo mogli da tražimo od jednog duela, čak i mnogo više. Ozbiljno, sve što smo tražili – dobili smo. Strašan duel dvojice dominantnih košarkaša, susret je potpuno ispunuo velika očekivanja“.

Najdalje je otišao njegov kolega Džon Holindžer, inače nekadašnji potpredsednik košarkaških operacija u Memfisu.

“Nije isti ulog, ali imao sam utisak kao da sam gledao (Lerija) Birda protiv Medžika (Džonsona). Bože moj, koliko je ovo bilo dobro“.

Legendarni as Detroita Ajzea Tomas ispratio je susret od kuće, ali nije mogao da sakrije oduševljenje onim što je video...

“Ovakve 'ubice' izgleda da prave u fabrici. Nema šanse da neko toliko visok može tako dobro da se kreće. Strašan dečko. Skut je takođe sjajan, njegov tempo i agresivnost su na sledećem nivou“.

Francuski as Nikola Batum napisao je da nema dilemu ko će biti top dva pika narednog juna, pa se sada sa još većim nestrpljenjem čeka novi susret dvojice 18-godišnjaka.

Dok se o Vembanjami dosta toga zna, za košarkašku publiku u Evropi je Hendersonova priča nepoznanica. Naime, on je sa 17 godina postao najmlađi profesionalac u istoriji američke košarke. Napustio je srednju školu posle treće godine, tako odbio da ide na koledž i odlučio je da odmah uskoči u profi vode. Sa Ignajtom je potpisao ugovor na milion dolara za godinu dana što je donedavno bio apsolutni rekord Razvojne lige. Najčešće ga upoređuju sa Raselom Vestrbrukom.

Inače, Ignajt tim je kreacija Razvojne lige i utakmice igra mimo rasporeda takmičenja. Sastav čine iskusni i perspektivni košarkaši, a Hendersonov saigrač je i nekadašnji centar Partizana Mozzart Bet Erik Mika. On je pobedi Ignajta nad Metropolitanom doprineo sa 14 poena, šest skokova, četiri asistencije i dve ukradene lopte.

Kod Pariza solidnu rolu imao je još jedan bivši igrač Partizana Mozzart Bet Bandža Si sa 10 poena i četiri uhvaćene lopte.

Svi željno iščekuju novi duel Vembanjame i Hendersona...



tagovi

Skut HendersonViktor VembanjamaMetropolitanIgnajt Elit

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara