ŽREB ZA MUNDOBASKET: Srbija sa Italijom, Filipinima i Angolom

Vreme čitanja: 4min | sub. 16.03.19. | 12:42

Orlovi dobili rivale za najveću svetsku košarkašku smotru

Sada je sve i definitivno jasno - Srbija će prvu fazu Mundobasketa u Kini (31. avgust - 15. septembar) otpočeti u Fošanu, gde će zauzeti mesto u Grupi D zajedno sa Italijom, Filipinima i Angolom!

Izabrane vesti

Legendarni Kobi Brajant bio je srećne ruke za aktuelnog svetskog, olimpijskog i evropskog vicešampiona prošao mu je omogućio da izbegne SAD u drugoj fazi. Pod uslovom da prođe uvodni krug, Srbija će koplja ukrstiti sa dva najbolja tima iz Grupe C, gde se nalaze Španija, Irak, Tunis i Portoriko. Grupe C i D će u daljem takmičenju formirati Grupu J, a o kompletnoj situaciji u tom kosturu možete čitati u odvojenom tekstu. Najvažnije je istaći da se svi rezultati iz prve nose u drugu fazu. 

Na prvi pogled, stiče se utisak da je najveća gužva u Grupi H u Donguanu, gde sastaju Kanada, Senegal, Litvanija, Australija. Sjedinjene Američke Države su u Grupi E u Šangaju sa Turskom, Češkom i Japanom. Crna Gora će se takmičiti u Grupi F zajedno sa Grčkom, Novim Zelandom i Brazilom, pa se i taj skup može okarakterisati kao izazovan...

Što se tiče Grupe D, Srbija će nastupati u velelepnoj dvorani u Fošanu koji zvanično prima 14.700 gledalaca. Fošan je grad od preko 8.000.000 stanovnika, stacioniran u srcu pokrajine Guangdong na jugu Kine. 


RASPORED UTAKMICA U GRUPI D

1. kolo (31. avgust)
Angola - Srbija
Filipini - Italija

2. kolo (2. septembar)
Srbija - Filipini
Italija - Angola

3. kolo (4. septembar)
Srbija - Italija
Filipini - Angola


Protivnici Srbije su vrlo dobri, ali su Orlovi i u tom segmentu dobro prošli. Tu je stara mušterija Italija, koja bi na Mundobasket mogla da povede ozbiljan tim sastavljen od pouzdanih igrača iz NBA lige i Evrolige. U idealnom scenariju selektor Romeo Saketi mogao bi na raspolaganju da ima sledeću petorku: Fenerbahčeov tandem Nikolo Meli - Điđi Datome, as Los Anđeles Klipersa Danilo Galinari, koga odlično poznaju Miloš Teodosić, Boban Marjanović (igrali s njim u Klipersima) i Nikola Jokić (delili svlačionicu u Denveru), te iskusni šuter San Antonija Marko Belineli i na plejmejkeru vedeta CSKA Danijel Heket. Roster će popuniti Džef Bruks, Amedeo dela Vale, Andrea Ćinćarini, Luka Vitali, Davide Paskolo, Avudu Abas, Pol Biliga...

Italija u novijoj istoriji Srbije ima izuzetno važnu ulogu. Podsetimo, Orlovi su nadigrali Azure u borbi za sedmo mesto na Evrobasketu u Sloveniji 2013. godine, što nam je dalo ulaznicu za Mundobasket u Španiji naredne godine. Znate već šta se dešavalo kasnije. Srbija je Italiju lako nadigrala i u četvrtfinalu Evrobasketa u Istanbulu pre dve godine, posle čega su puleni Aleksandra Đorđevića otišli do finala.

Sastav Filipina trebalo bi da predvodi nekadašnji košarkaš Los Anđeles Lejkersa, danas igrač Klivlend Kavalirsa Džordan Klarkson. Odavno je najpoznatije ime tamošnja legenda i bivši as Vašington Vizardsa Andraj Blač. Izneo je veliki deo kvalifikacija i svojim iskustvom trebalo bi donese ozbiljnu vatrenu moć u reketu. Bio je najefikasniji igrač Filipina u kvalifikacijama i dugogodišnji je oslonac ove selekcije.

U sastavu Angole najviše se ističe centar Janik Moreira.  Zanimljivo, Moreira odnedavno nastupa u Virtusu iz Bolonje koji sa klupe predvodi Aleksandar Đorđević. Karijeru je uglavnom proveo u Evropi, gde je nastupao za Ruen, Mursiju, a u poslednje dve godine Parmu, PAOK i sada Virtus. Moreira je bio najbolji igrač Angole, s najvišim prosečnim indeksom korisnosti (15,7), brojem poena (12,8) i uhvaćenih lopti (7,2).

Ostatak ekipe je uglavnom iz domaćih okvira, ali to nije sprečilo Angolu da godinama unazad dominira afričkom košarkaškom scenom. Poznato je i ime Karlosa Moraiša, momka za koga su mnogi tvrdili da će postati prvi igrač iz Angole u NBA ligi. Bio je 2013. godine kratko u Torontu, dobio negarantovan ugovor, ali je posle nešto više od mesec dana otpušten. Igra na poziciji beka, a poslednji angažman imao je u Benfiki.

Zaključak - Srbija je imala dobar žreb u Šendženu, sada ostaje da se ekipa pobrine za ostatak posla, počev od 31. avgusta. 

ŽREB ZA MUNDOBASKET

GRUPA A (Peking): Obala Slonovače, Poljska, Venecuela, Kina. 
GRUPA B (Vuhan): Rusija, Argentina, Koreja, Nigerija.
GRUPA C (Guangdžou): Španija, Iran, Portoriko, Tunis.
GRUPA D (Fošan): Angola, Filipini, Italija, SRBIJA.
GRUPA E (Šangaj): Turska, Češka, SAD, Japan. 
GRUPA F (Nanking): Grčka, Novi Zeland, Brazil, Crna Gora.
GRUPA G (Šendžen): Dominikanska Republika, Francuska, Nemačka, Jordan. 
GRUPA H (Donguan): Kanada, Senegal, Litvanija, Australija. 

DRUGA FAZA - UKRŠTANJE

GRUPA I (Fošan): Grupa A - Grupa B
GRUPA J (Vuhan): Grupa C - Grupa D
GRUPA K (Šendžen): Grupa E - Grupa F
GRUPA L (Nanking): Grupa G - Grupa H

Foto: FIBA basketball


tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeMundobasket 2019

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara