ŽREB ZA SVETSKO PRVENSTVO: Srbija u prvom šeširu

Vreme čitanja: 2min | uto. 26.02.19. | 19:06

Čekamo nestrpljivo 16. mart

Čekamo nestrpljivo 16. mart i žreb za Svetsko prvenstvo u košarci koje će se održati u Kini, a Srbija će se na žrebu naći u prvom šeširu zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, Španijom, Francuskom, Argentinom, Litvanijom, Grčkom i domaćinom Kinom. Odnosno, Orlovi će biti nosioci.

FIBA je apdejtovala svoju listu posle februarskih prozora i dolazimo do sledećeg redosleda: SAD su prve sa 793 bodova, sledi Španija sa 703, Francuska sa 650, a Srbija je na četvrtom mestu sa 645. Slede Argentina, Litvanija, Slovenija (nije se kvalifikovala), Grčka, Hrvatska i Rusija.

Izabrane vesti

Na osnovu ovoga se pravi rangiranje pred žreb za ovo, prvo u istoriji, Svetsko prvenstvo sa 32 ekipe. U osam nosioca je ušla i Kina kao domaćin.

Prva faza će imati osam grupa sa po četiri tima i igraće se po sistemu svako sa svakim. Po dve ekipe će proći u drugu rundu gde se prave četiri grupe od po četiri tima. Odatle će po dve najbolje ekipe iz svake grupe proći u četvrtfinale.

Žreb će biti obavljen 16. marta u Šenženu, a za 16 dana turnira biće odigrane 92 utakmice. Svetsko prvenstvo se igra od 31. avgusta do 15. septembra u Kini. Srbija je uspela da "preživi" ove čudne kvalifikacije i da se pobedom nad Izraelom dokopa plasmana na najveću košarkašku smotru. Tu joj je i mesto.

Orlovi su aktuelni vicešampioni Sveta, Evrope, a bili su drugi i na Olimpijskim igrama 2016. godine u Riju. Tako gledajući, samo SAD imaju veće pravo da se nazovu favoritom pred nadolazeći turnir. Dok čekamo žreb i protivnike za izabranike Aleksandra Đorđevića, pogledajte kako je kvalifikacije i predstojeći turnir video bivši reprezentativac i prvak sveta Milan Gurović.

Foto: Fiba basketball


tagovi

Mundobasket 2019

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara