Aleksandar Đorđević (©MN Press)
Aleksandar Đorđević (©MN Press)

Zvanično: Aleksandar Đorđević preuzeo Kinu

Vreme čitanja: 2min | sre. 16.11.22. | 09:23

Vodiće je na Mundobasketu sa namerom da se kvalifikuje za Olimpijske igre u Parizu

Najavljeno je pre nekoliko dana, sada je zvanično - Aleksandar Đorđević novi je selektor Kine!

Najuspešniji trener u istoriji reprezentacije Srbije vratio se pozivu u jednoj nacionalnoj selekciji, samo što je ovog puta otišao na drugi kraj sveta, u zemlju koja ulaže ogromna sredstva kako bi košarku podigla na viši nivo.

Izabrane vesti

Đorđević je preuzeo posao od Dua Fenga i, kao što se već pisalo, u najmnogoljudnijoj zemlji imaće platu od 1.000.000 dolara. Što nije ni blizu zarade koju su imali njegovi prethodnici...

Zadatak srpskog trenera biće da vodi Kinu u završnici kvalifikacija, zatim na Mundobasketu naredne godine, za koji je već ostvaren plasman. Takođe, kroz ovo takmičenje Đorđević će pokušati da overi vizu za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Podsetimo, Feng je smenjen sa mesta selektora zbog osvojenog tek osmog mesta u Azijskom kupu, što je najlošiji rezultat u istoriji reprezentacije, ali i zato što je Savez rešio da uvede svežu krv i dobije trenera za duže staze. Đorđević se brzo iskristalisao kao idealno rešenje. Postao je peti strani selektor u istoriji kineske reprezentacije, posle Panajotisa Janakisa, Boba Donevalda, Jonasa Kazlauskasa i Dela Herisa.

“Velika je čast što sam postao selektor Kine. Veliki profesionalni izazov koji sam prihvatio sa ogromnim entuzijazmom, jednakim mojoj srkomnosti i odgovornosti. Mnogo je posla pred nama, pokušaćemo da ostvarimo najbolje moguće rezultate“, poručio je osvajač tri srebra sa reprezentacijom Srbije.

Đorđević će zvanično preuzeti novu dužnost 18. novembra, kada stiže u Kinu. Posle karantina u gradu Hangdžou, obaviće razgovore sa čelnicima tamošnje lige i Saveza, a zatim će se posvetiti novom poslu i praćenju igara kandidata za dres reprezentacije. Sa njim će u stručnom štabu biti dugogodišnji tandem, pomoćnik Goran Bjedov i kondicioni trener Mladen Mihajlović.

Kina je sa 8-2 trenutno druga u Grupi F kvalifikacija za Svetski kup iza Australije koja ima 9-1. Ipak, te dve selekcije su već sigurne učesnice završnice planetarnog takmičenja.

Đorđević je poslednji angažman imao u Fenerbahčeu kome je prošle sezone doneo titulu šampiona Turske ubedljivom pobedom u seriji sa Efesom u velikom finalu.


tagovi

Aleksandar Đorđevićkošarkaška reprezentacija KineKvalifikacije za Mundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara