Toma Ertel (Screenshot - bc-zenit.com)
Toma Ertel (Screenshot - bc-zenit.com)

Zvanično: Srebrni Ertel u Zenitu

Vreme čitanja: 2min | sre. 21.09.22. | 14:36

Košarkaški savez Francuske jasno stavio do znanja igračima da neće igrati za reprezentaciju ako pojačaju ruske klubove, ali...

Pred početak Evrobasketa, francuski Savez je zabranio igračima koji bi da nose reprezentativni dres da karijeru nastave u Rusiji i Belorusiji. U junu se još povela priča da bi Toma Ertel mogao da potpiše za Zenit, te i da ima usmeni dogovor sa klubom iz Sankt Peterburga. Na kraju nije potpisao, pa je otišao sa Vensanom Koleom na Evrobasket i osvojio srebrnu medalju.

Par dana po okončanju kontinentalne smotre, ozvaničena je saradnja između iskusnog plejmejkera i ruskog kluba. Ertel je potpisao saradnju do kraja sezone, uz opciju da je produži na još godinu dana.

Izabrane vesti

Kakve će to posledice imati na njegov status u državnom timu, posebno jer je bio bitan šraf na kontinentalnoj smotri, vreme će pokazati. S ozbirom da neće igrati Evroligu, moći će potencijalno da pomogne državnom timu u kvalifikacijama za Mundobasket (u novembarskom i februarskom prozoru).

Kako bilo, bivši igrač Anadolu Efesa, Barselone i Reala u narednoj takmičarskoj godini će sarađivati sa Ćavijem Paskvalom u VTB ligi.

"Prezadovoljni smo što je Toma postao deo našeg tima. U pitanju je sjajan igrač sa velikim iskustvom na najvišem nivou. Verujemo da će nam pomoći da ostvarimo postavljene ciljeve", rekao je španski stručnjak.

U sezoni za nama, kao član Blankosa, upisao je 27 nastupa u Evroligi (14 u petorci). Delio je svlačionicu sa još jednim novajlijom Zenita - Trejom Tompkinsom.

Karijeru je počeo u Pau Ortezu, igrao potom za Asvel i Strazbur, kratko i na pozajmici u španskom Alikanteu. Leta 2011. godine stigao je u Baskoniju, gde se u potpunost afirmisao. Uzeo ga je tri godine kasnije Efes, gde se zadržao tri sezone, pre nego što je otišao u Barselonu. Napustio je katalonski klub uz dosta kontroverzi, jer mu je bilo zabranjeno da pojača Real Madrid. U Asvelu je održavao formu, da prošlog leta ipak potpisao za Kraljevski klub.

Bio je šampion Turske (2015), Francuske (2021) i prošle godine Španije. Osvojio je i tri Kupa kralja i kup u Turskoj. U dresu Trikolora uz evropsko srebrno ima i zlato (2013), a bio je i deo selekcije koja je osvojila olimpijsko srebro prošle godine u Tokiju. Pre osam godina osvojio je sa Francuskom i bronzu na Svetskom prvenstvu.


tagovi

KK ZenitZenit Sankt PeterburgToma ErtelKošarkaški transferi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara