Marko Pecarski i Filip Petrušev (Foto: MN Press)
Marko Pecarski i Filip Petrušev (Foto: MN Press)

Zvezda gostuje Mornaru, duel mladih srpskih centara pod reflektorima Topolice

Vreme čitanja: 3min | čet. 20.04.23. | 14:30

Filip Petrušev i Marko Pecarski među najkorisnijim srpskim igračima u ABA ligi ove sezone

Iako su odigrali susret poslednjeg, 26. kola, košarkaši Crvene zvezde nisu završili sa obavezama u ligaškom delu ABA lige. Ostaju im još dva zaostala susreta protiv Mornara i Cedevite Olimpije, a večeras će gostovati u Baru u odloženom susretu 23. runde (19.00).

Crveno-beli i dalje imaju šanse da se domognu prvog mesta na tabeli. Sa učinkom 21-3 gledaju u leđa samo Partizan Mozzart Betu (23-2), ali da bi izbili na čelo moraju da se nadaju porazu crno-belih od Budućnosti (petak, 19.00), ali i da savladaju naredna dva protivnika.

Izabrane vesti

Što se tiče susreta u Baru, Mornar je obezbedio opstanak i neće igrati plej-of, tako da je ispunio svoje ciljev u regionalnom prvenstvu i potpuno rasterećeno dočekuje branioca trona u dvorani Topolica. Sa značajno podmlađenim sastavom i činjenicom da je klub usred sezone napustio najbolji igrač Deron Rasel, Barani su ostvarili samo osam pobeda na 24 upisana nastupa (do kraja dočekuju i Igokeu).

Jasno, sve osim pobede ekipe Duška Ivanovića predstavljalo bi veliko iznenađenje. Mornar i Zvezda su se 16 puta sastajali na Jadranu, a samo dva puta je sastav iz Bara trijumfovao (oba put kod kuće). Najpre u plej-ofu 2018. godine, da bi poslednji put savladao crveno-bele pre više od tri godine.

Iako je Zvezda apsolutni favorit, mladi košarkaši Mornara će bez dileme učiniti sve da se predstave u što boljem svetlu protiv evorligaške Ivanovićeve ekipe, čega je svestan i iskusni stručnjak.

"Od našeg prethodnog meča promenio se sastav ekipe Mornara, ali je sistem trenera Pavićevića ostao isti. Brza košarka, sa mnogo tranzicije i šuteva. Neugodna utakmica kojoj pristupamo maksimalno ozbiljno, i u kojoj želimo da dobrom igrom dođemo do pobede", rekao je šef struke tima sa Malog Kalemegdana.

MARKO PECARSKI POSTIŽE VIŠE OD 12,5 POENA - KVOTA U MOZZARTU 1,85

Jedan od igrača koji bi mogao da bude posebno motivisan je i Marko Pecarski. Bivši košarkaš Partizana, FMP-a i Borca ima sjajnu sezonu u dresu crnogorskog tima i dobar nastup protiv Zvezde predstavljao bi svojevrsni pečat za 23-godišnjeg srpskog centra.

Prosečno je ove sezone beležio 13,8 poena i 8,6 skokova, šest puta ubeležio dabl-dabl i sa indeksom 19,1 po nastupu je 10. najkorisniji igrač ABA lige.

Čeka ga duel sa jednim od najboljih mladih centara Evrolige ove sezone, Filipom Petruševim. Svega dva meseca mlađi košarkaš Crvene zvezde ima odličnu sezonu iza sebe, kako na evrosceni, tako i u regionalnom prvenstvu. U ABA je blesnuo u prethodnom kolu i Splitu ubacio rekord sezone - 25 poena, uz šest skokova i četiri asistencije za indeks 36. Potvrdio je da se nalazi u dobroj formi pred plej-of ABA lige i nesumnjivo će pokušati da nastavi sa dobrim igrama i u Baru.

Filip je drugi najkorisniji igrač Zvezde ove sezone iza Fakunda Kampaca u regionalnoj ligi, sa prosečnim indeksom 14,68. Dosad je ubeležio 21 nastup i prosečno beležio 11,2 poena i 5,4 skoka. Zajedno sa Pecarskim je u pet najkorisnijih srpskih igrača u ABA ligi. Tu prednjači Danilo Tasić iz Studentskog centra (19,42), drugi je Pecarski, slede Nikola Tanasković (16,5), Sava Lešić (15,24) i potom Petrušev.

"Motivacije neće manjkati protiv Mornara, a pogotovo protiv Cedevite, koja je veoma bitna utakmica. Kako raditi na tome? Svako mora da pođe od sebe i od individualnih zadataka koje imamo za svaku utakmicu. Na kraju krajeva, svodi se na jedan na jedan odbranu u najviše slučajeva. Ta individualna odgovornost, svako sa sobom mora da to odradi", pričao je Petrušev posle nastupa protiv Splita koji je nagrađen i priznanjem za MVP-a kola.

FILIP PETRUŠEV POSTIŽE VIŠE OD 11,5 POENA - KVOTA U MOZZARTU 1,85

Interesantno je da su Petrušev i Pecarski nastupajući za U18 reprezentaciju Srbije osvojil dva uzastopna evropska zlata 2017. u Slovačkoj i godinu dana kasnije u Letoniji, kada je Marko bio MVP turnira, dok je uz njega i Filip bio deo idealne petorke.

ABA LIGA - ODLOŽENE UTAKMICE

Četvrtak

19.00: (1,85) Mornar (hendikep 18,5) Crvena zvezda (1,85)

Petak

19.00: (3,50) Budućnost (16,0) Partizan Mozzart Bet (1,35)

Nedelja

18.00: Mornar - Igokea

Ponedeljak

18.00: Cedevita Olimpija - Crvena zvezda

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Filip PetruševMarko PecarskiKK Crvena zvezdaKK MornarMornar BarDuško IvanovićMihailo Pavićević

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara