Vladimir Jovanović (Foto: Starsport)
Vladimir Jovanović (Foto: Starsport)

Zvezda i Vladimir Jovanović se zvanično rastali, čeka se promocija Ivanovića

Vreme čitanja: 3min | ned. 13.11.22. | 12:04

Klub obelodanio da je sporazumno raskinuo saradnju sa 38-godišnjim srpskim trenerom

Crvena zvezda se rastala sa trenerom Vladimirom Jovanovićem. Klub je zvanično potvrdio da su dve strane sporazumno raskinule saradnju koja je trajala četiri meseca. Mladi srpski stručnjak je ostvario četiri pobede u ABA ligi, uz neočekivan poraz od Zadra početkom sedmice, dok su pod njegovim vođstvom crveno-beli u Evroligi samo jednom slavili tokom prvih sedam rundi.

Na njegovo mesto dolazi Duško Ivanović koji će sutra na konferenciji za medije od 13.00 u dvorani Aleksandar Nikolić biti promovisan kao novi šef struke. Iskusni crnogorski stručnjak će parafirati ugovor do leta 2024. godine.

Izabrane vesti

Odlučila je Zvezda da okrene novi list. Posle druge uzastopne triple krune minulog leta je, po odlasku Dejana Radonjića u Panatinaikos, ukazala šansu perspektivnom domaćem stručnjaku. Ipak, posle određenih problema u igri koji su doveli i do slabih rezultata na početku sezone, crveno-beli su krenuli u drugom smeru.

Saradnja Zvezde i Jovanovića ozvaničena je osmog jula. Sa pripremama za novu sezonu krenulo se 26. avgusta. Nije tim bio kompletan od starta, kako zbog povreda, tako i zbog obaveza koje su pojedini prvotimci imali u reprezentacijama zbog prvih mečeva druge faze kvalifikacija za Mundobasket, ali i Evrobasketa koji je sledio.

Insistirao je Jovanović od početka takmičarske godine da je zbog svih problema koji su ekipu zadesili u predsezonskom periodu potrebno vremena da stvari dođu na svoje mesto. Igrači su postepeno priključivali, neki još nisu pronašli pravi ritam. Amerikanac Džejlen Adams nije opravdao očekivanja, pa mu se klub zahvalio na saradnji. Posle 12 utakmica ostao je gorak ukus.

Kroz većinu od sedam pretrpljenih poraza može se povući paralela - crveno-beli su utakmice sa Anadolu Efesom, Baskonijom, Real Madridom, Panatinaikosom, Monakom, Fenerbahčeom, pa i Zadrom izgubili posle velikog pada u odlučujućim momentima. Specifičan je neuspeh u duelu sa hrvatskim klubom, gde je plaćena cena letargičnog početka, ali iako je Zvezda prišla na pola koša zaostatka u završnici, ponovo nije imala snage da završi posao.

Protiv Panatinaikosa kod kuće su Jovanovićevi izabranici imali pobedu u rukama, ali pet poena viška na manje od dva i po minuta do kraja nije bilo dovoljno da se meč uspešno privede kraju.

Od prve utakmice sa MZT-om, pa sve do duela sa Fenerbahčeom, mogli su se primetiti određeni pomaci. Utisak je nedovoljno veliki da bi crveno-beli sa 38-godišnjim stručnjakom na čelu preokrenuli situaciju i nastavili pravim putem.

REZULTATI VLADIMIRA JOVANOVIĆA NA KLUPI CRVENE ZVEZDE

01. oktobar: Crvena zvezda - MZT Skoplje 87:67 (ABA)

07. oktobar: Anadolu Efes - Crvena zvezda 72:59 (Evroliga)

10. oktobar: Crvena zvezda - Budućnost 69:65 (ABA)

13. oktobar: Crvena zvezda - Panatinaikos 75:77 (Evroliga)

19. oktobar: Baskonija - Crvena zvezda 92:75 (Evroliga)

21. oktobar: Real Madrid - Crvena zvezda 72:56 (Evroliga)

24. oktobar: Crvena zvezda - FMP 83:77 (ABA)

28. oktobar: Crvena zvezda - Bajern 78:72 (Evroliga)

31. oktobar: Igokea - Crvena zvezda 70:76 (ABA)

04. novembar: Monako - Crvena zvezda 85:77 (Evroliga)

07. novembar: Crvena zvezda - Zadar 98:96 (ABA)

10. novembar: Fenerbahče - Crvena zvezda 93:79 (Evroliga)

Crvena zvezda je još jednom dala priliku mladom treneru, kao što je to neretko činila i prethodnih godina. Još 2012, po odlasku Svetislava Pešića, poverila je tim Milivoju Laziću, ali ga usled slabog početka sezone zamenila Vladom Vukoičićem.

Potom je 2017. godine nakon prvog rastanka sa Dejanom Radonjićem dala priliku Dušanu Alimpijeviću koji je vodio tim do finala ABA lige, ali pretrpeo poraz od Budućnosti (1-3 u seriji) i posle serije loših rezultata sporazumno prekinuo saradnju sa crveno-belima.

Narednog leta na mesto šefa struke postavljen je Milan Tomić, kojem je angažman na Malom Kalemegdanu bio prvi samostalni u trenerskoj karijeri. Vratio je Zvezdu na jadranski tron, osvojio ABA Superkup i Superligu Srbije, ali se posle nekoliko loših rezultata na početku druge sezone rastao sa klubom.

Bivšem treneru FMP-a i Cibone Jovanoviću je minulog leta poveren kompleksan zadatak u redovima šampiona regiona i Srbije. Čini se da nije uspeo da sprovede svoje zamisli u delo, pa je uprava kluba odlučila da reaguje i tim da u ruke iskusnom stručnjaku. Ivanović je pored tri osvojene titule u Španiji, Baskoniju dva puta vodio i do finala Evrolige, a jednom sa Barselonom osvojio i treće mesto.


tagovi

KK Crvena zvezdaVladimir JovanovićDuško Ivanović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara