Luka Mitrović (©Star Sport)
Luka Mitrović (©Star Sport)

Zvezda je majstor za majstorice: Šampiona ponovo odlučuju večiti!

Vreme čitanja: 7min | pon. 23.05.22. | 20:54

Cedevita Olimpija igrala onoliko koliko joj je domaćin omogućio, beogradski derbi za titulu posle devet godina

Srbija sigurno ostaje vladar Jadrana i ako izuzmemo sezonu 2019/20 koja je prekinuta zbog korone uzeće 15. titulu iz ukupno 20. završnica! Prvi put posle devet godina i završnog turnira u Laktašima šampiona regionalnog takmičenja i sigurnog učesnika Evrolige odlučiće večiti derbi. Posle Partizana koji je silovito nadigrao Budućnost u odlučujućem susreta Crvena zvezda potvrdila je epitet majstora za majstorice i dobila Cedevitu Olimpiju rezultatom 88:78 (24:13, 18:24, 25:17, 21:24).

Finale Jadranske lige startovaće u petak kada će branilac titule biti domaćin, baš kao i u drugom susretu zakazanom za nedelju. Treći duel biće 1. juna kada će Parni valjak imati publiku na svojoj strani, dok su eventualni četvrti i peti duel 3. i 6. juna.

Izabrane vesti

Apostrofirali su Dejan Radonjić i njegov kolega Jurica Golemac značaj dobre odbrane, čvrstine u kontaktu i pre svega kontrole skokova kako bi se dobila ova utakmica. Jače argumente u svim segmentima imao je prošlogodišnji šampion koji se na momente jeste igrao sa živcima svojih navijača, ali je isto tako držao sve konce u svojim rukama i protivniku nije dozvolio ni sekund vođstva. Cedevita Olimpija igrala je onoliko koliko joj je beogradski tim omogućio u nekim periodima značajnog pada koncentracije, s tim da nijednog trenutka Zvezdin prolaz u finale nije bio doveden u pitanje.

Mogao je petostruki osvajač regionalne lige i lakšim putem do pobede, ali svi ti propusti, greške i gubitak fokusa direktna su posledica manjka takmičarskih utakmica. U poslednjih mesec dana Zvezdi je ovo treći meč, Cedevita ih je u isto vreme imala 13 kroz Evrokup, ABA ligu i domaće prvenstvo... Bilo je tenzije, bilo je žara i jakih duela, atmosfera je došla do tačke ključanja na četiri i po minuta do kraja kada je posle oštrog obračuna sa Melvinom Edžamom Nikola Kalinić pao na parket, ubrzo su poleteli brojni sitni predmeti na teren zbog provokacija krilnog igrača Cedevite Olimpije na koje je srpski as reagovao - kasnije se sporečkao i sa Edom Murićem što je razgalilo publiku -, ali je kapiten Branko Lazić trojkom iz ugla uz četiri minuta do isteka vremena postavio stvari na svoje. Zvezda je ponovo imala 11 poena više (78:67), da bi strelica za “mrtvu loptu“ posle borbe Blažiča i Lazića pokazala na Zvezdinu stranu. Iz tog napada pogodio je Luka Mitrović iz neposredne blizine koša i tada je mnogima laknulo. Najviše zato što su se crveno-beli pomalo kockali sa rezultatom posle 20 poena razlike (67:47) u trećoj deonici posle serije 17:2, odnosno 14:0 uz četiri trojke (Lazić, Ivanović dva puta, Vajt). Ponovo su Jogi Ferel i Zoran Dragić, pošto su sami nosili teret na svojim leđima, digli Cedevitu Olimpiju iz nokdauna i vratili takmičarski smisao. Ne zadugo.

Zvezda je ponovo dobila utakmicu boljom kontrolom skoka, većom energijom i pre svega većim brojem poena iz reketa. Procenti su takođe bili odlični – 40 odsto za tri (12/30), uz 47 odsto iz igre, mada su ekipe bile u statističkom balansu. No, bolji tim ide dalje. Kalinić je utakmicu završio sa 15 poena (6/11 iz igre, 2/5 za tri), te tri asistencije, dva skoka i četiri izgubljena poseda. Nikola Ivanović ponovo je imao dobru utakmicu u ovoj seriji i sa klupe doneo 11 poena i šest zarizgravanja. Ognjen Dobrić je ubacio poen manje, dok je Ognjen Kuzmić ispunio dabl-dabl sa po 10 poena i skokova. Kod slovenačkog šampiona postojali su samo Jogi Ferel i Zoran Dragić. Prvi je odigrao daleko najbolju partiju u polufinalu sa 25 poena (10/14 iz igre, 3/7 za tri) i pet asistencija, dok je Dragić celu seriju održavao jak ritam i skupio 21 poen, četiri uhvaćene i dve ukradene lopte. Podbacili su ponovo Džejkob Pulen, Jaka Blažič i Edo Murić koji su imali samo po šest poena, koliko i Alen Omić.

Nikola Kalinić (©Star Sport)Nikola Kalinić (©Star Sport)

Haotično je bilo i prvo poluvreme, ali u drugačijem smislu. Bilo je dosta oscilacija u igri oba sastava, pa je samim tim i slika na terenu bila varljiva. Zvezda jeste imala vođstvo od prvog do poslednjeg minuta, ali je propustila veliku priliku da već u prvom delu potvrde kvalitet i sa značajno većom razlikom ode u svlačionicu. Cedevita Olimpija je uspela da pobegne sa strelišta i vrati draž utakmici inače bi se ista pretvorila u pravo iživljavanje.

Naučili su lekciju crveno-beli posle Ljubljane i vratili se u reket čime su brzo uspostavili kontrolu igre. Trojka Voltersa donela je Zvezdi prednost koju je čuvala u nastavku, laki poeni Kuzmića na lepu asistenciju Kalinića, pa Holinsova tri hica sa penala i “krađa“ u dobroj odbrani nad Dragićem postavili su ton daljeg toka susreta. Kako to obično bude, lopta je uglavnom orbitirala oko Kalinića koji jeste imao i nepromišljenih poteza, ali je isto tako znao i da se iskupi za neke greške koje su kvarile opšti utisak i potvrdu dobro poznate priče da je na parketu kao Veliki brat – sve vidi, sve isprati, svuda ga ima. Na skoku, u realizaciji, da podeli dodavanje, pa se iz toga i dogode neke nepopularne stvari... Ali, kada je bio u svom elementu koristio sve ono što mu je priroda dala, pre svega da izabere više dobrih situacija, da se smiri kada shvati da preteruje i prepusti teret nekom drugom. Prvo Holinsu, zatim Dobriću, Voltersu i Kuzmiću, da bi njegova trojka donela prvo dvocifreno vođstvo (20:10), zatim i pogodak iz dvokoraka u kontaktu tada maksimalnih 12 razlike.

Zvezda je veliki posao radila u odbrani kojom je terala protivnika da bira teže šuteve i ne dođe u poziciju za eventualni skok. Već posle deset minuta Radonjićev sastav imao je devet uhvaćenih lopti više, a gosti ograniče nog izbora u napadu tek jedan pogodak za dva poena iz osam pokušaja. Išli su Zmajčeki i na 1/11 unutar polukružne linije, što je uz pomenutu skok igru i dobru energiju Crvene zvezde najviše uticalo da pogled na semafor donese maksimalno zadovoljstvo punim tribinama. Na Murićevu trojku Zvezda je odgovorila brutalno! Dobrić je poništio hitac nekadašnjeg krilnog igrača Partizana, a onda se domaćin kao lavina obrušio na protivnika. Davidovac koji je i večeras služio kao lažna “petica“ trojkom uvećava prednost, a onda Mitrović trese Pionir iz temelja zakucavanjem koji će sigurno ući u izbor za potez sezone! Erupcija oduševljenja naterala je Golemca da Zvezdin nalet pokuša da prekine tajm-autom, ali prva reakcija nije bila dobra pošto je Dobrić novom trojkom doveo ekipu na granicu razlike veće od 20 poena (35:16). Iz greške u grešku ili promašaj išli su košarkaši Cedevite Olimpije i samo je Dragić imao nešto da ponudi kvalitetno i on koji je postigao prvi ubacio je i drugi koš iz reketa, a kada je Kalinić ispravio Dobrićev neuspeli hitac sa distance i položio za 37:18 uz nešto manje od šest minuta do poluvremena teško da je neko mogao da predvidi ono što se ubrzo desilo.

Jogi Ferel (©MN Press)Jogi Ferel (©MN Press)

Sve je počelo polaganjem Ferela uz faul Dobrića kojim je dobio gratis slobodno bacanje, da bi Dragićev izbačaj iz kontakta završio na dnu mrežice za novi dodatni penal zbog faula Holinsa. Tada je Radonjić zatražio prvi od dva tajm-auta u razmaku od jednog minuta ali nije vredelo – branilac titule bio je u velikom padu, verovatno uljuljkan dobrom atmosferom i još boljim stanjem na kontrolnoj tabli. Ferel i pogotovo Dragić kreirali su seriju 17:2 kojom se Cedevita Olimpija potpuno vratila u život što iz navijačkog ugla nije bilo dobro, ali Crvena zvezda je opet dobila šansu da se meri sa rivalom u utakmici na jedan do dva poseda. Murić je poluvreme završio sa 16, od čega 12 u drugom periodu, Ferel sa 11 poena, Cedevita Olimpija bolje je odgovorila na skoku i kao direktan rezultat toga ubacila osam dvojki, pa je majstorica ponovo oživela. Pogled na Zvezdinu listu strelaca bio je mnogo raznovrsniji. Iskakao je Kalinić sa 13 poena i dve asistencije, ostali su dobro raspodelili učinak, od Kuzmića i Voltersa, do Mitrovića, Dobrića i Davidovca. Pad jeste bio osetan, ali je Zvezda i dalje sve imala u svojim rukama. Tako je bilo i u trećoj deonici, pa i finišu susreta kada je atmosfera postala naelektrisana, ali šampion će ponovo moći da brani titulu. I to već od petka!

Crvena zvezda - Cedevita Olimpija 88:78 (24:13, 18:24, 25:17, 21:24)

Crvena zvezda: Lazarević 2, Volters 5 (5as), Davidovac 3, Mitrović 8, Lazić 8 (2/5 za tri), Kalinić 15, Dobrić 10, Holins 7, Ivanović 11 (2/3 za tri), Marković, Vajt 9, Kuzmić 10 (10sk)

Cedevita Olimpija: Pulen 6, ferel 25 (7/7 za dva, 3/7 za tri), Edžim 5, Murič 6, Ogust 3, Blažič 6, Hodžić, Šćuka, Omić 6, Dragić 21 (6/8 za dva).

ABA LIGA – MAJSTORICE POLUFINALA

Nedelja

Partizan – Budućnost 101:77

/Panter 30 – Sili 20/

Ponedeljak

Crvena zvezda - Cedevita Olimpija 88:78

/Kalinić 15 - Ferel 25/


tagovi

KK Crvena zvezdaABA ligaplej-of ABA ligeCedevita OlimpijaNikola KalinićJogi FerelOstin HolinsZoran DragićNejt VoltersLuka Mitrović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara