Luka Mitrović i Johanes Timan (Foto: Starsport; MN Press)
Luka Mitrović i Johanes Timan (Foto: Starsport; MN Press)

Zvezda na Albu, Mitrović na Timana: Nije fraza, ovo stvarno mora da se dobije

Vreme čitanja: 4min | čet. 14.12.23. | 11:47

U suprotnom crveno-beli mogu da se oproste od evroligaških ambicija

Solidnih 4-2 kod kuće u tekućoj sezoni Evrolige, ali je zato učinak 0-7 na strani doveo Crvenu zvezdu u situaciju da posle 13 rundi sedi na tek 16. poziciji na tabeli. Ispod su samo Asvel i berlinska Alba sa po dva trijumfa, dok crveno-beli sa poslednjeplasiranim nemačkim sastavom dele najgori bilans na strani. Zato četa Janisa Sferopulosa večeras od 19 sati ima veliki imperativ pobede protiv ekipe Izraela Gonzalesa. Najveći u dosadašnjem toku sezone. Jer, poraz od defakto najslabijeg tima elitnog takmičenja predstavljao bi dosad najozbiljniji udarac za ambicije srpskog šampiona u društvu najboljih. U stvari, verovatno bi ih ugasio.

Druga strana medalje je to što, iako jeste izlizana fraza, u Evroligi zaista nema lakih protivnika. A, to su i crveno-beli mnogo puta videli na delu, baš protiv tima iz glavnog grada Nemačke. Jer Albatrose su skupa pobedili dva puta. U prvom međusobnom okršaju, odigranom u Beogradu još u januaru 2015. godine i prošle sezone u Mercedes Benc Areni. A predstojeći okršaj biće im 11. Dakle, Zvezda je samo jednom dobila Albu kod kuće i to pre više od osam godina.

Izabrane vesti

Ali, nema boljeg trenutka da tim sa Malog Kalemegdana razbije i taj kriptonit. Da zaleči rane posle dva tesna poraza na strani i ponovo uhvati željeni pravac. Kvalitet je nesumnjivo na Zvezdinoj strani, a to uprkos samo dve pobede više pokazuje i statistika. Crveno-beli imaju veći prosečan timski indeks (91,2 - 78,3), postižu više poena u proseku (82,2 - 76,7), a i primaju značajno manje (81 - 86,6). Bolji su u skokovima (36,7 - 31,6), asistencijama (18,6 - 15,3), a čak imaju i bolje procente iz igre, iako ne blistaju u tim kategorijama (53,5 - 51,3 za dva; 33,8 - 33,6 za tri).

Jedino u čemu je Alba značajno bolja su ukradene lopte i prema tom parametru je prva u ligi (7,2 - 8).

Konačno se i kadrovska situacija u Sferopulosovoj ekipi dovodi u red. Šabaz Nejpir je propustio poslednja dva okršaja zbog problema sa leđima, ali je uredno trenirao sa timom pred duel sa Nemcima, a u stroj se vratio i Adam Hanga, odradio po jedan trening sa saigračima bez kontakta i uz kontakt. Obojica su mnogo nedostajala crveno-belima u prethodnom periodu. Hanga je poslednji put igrao u trijumfu nad Bajernom 2. novembra, a Nejpir je propustio nekoliko mečeva najpre zbog preloma nosa, pa je potom dobio udarac u susretu sa Valensijom prošle sedmice i nije igrao protiv Baskonije i Mege. Ipak, čak i na mečevima u kojima je bio deo tima, često kao da nije bio prisutan. Dosad nije opravdao očekivanja, pa je možda duel sa poslednjeplasiranim sastavom Evrolige prava ili poslednja prilika da uhvati zalet i podigne samopouzdanje koje mu je značajno poljuljano slabim izdanjima i povredama.

U srcu predstojećeg okršaja u Štark Areni naći će se duel centara: Luka Mitrović protiv Johanesa Timana. Sudar najkorisnijih igrača Zvezde i Albe. Centar crveno-belih je sa prosečnim indeksom 15,6 na 17. mestu evroligaške lestvice, dok je nemački reprezentativac čak šesti sa prosečnim indeksom korisnosti 19.5. Nije preterano reći da igraju najbolju košarku u svojim karijerama.

Granica za poene Luke Mitrovića u Mozzartu - 10,5

Luka je u prethodnom kolu ispisao i istoriju Evrolige sa 11 ofanzivnih skokova protiv Albe, što je drugi najbolji učinak ikada na najvećoj kontinentalnoj pozornici (Nikola Milutinov na svojevremeno sakupio 16). Trenutno je najbolji ofanzivni skakač Evrolige sa 3,2 uhvaćene lopte u proseku i 11. prema ukupnom broju skokova (6,1). U obe pomenute kategorije je ispred Timana.

Ipak, nemački reprezentativac igra kao opsednut otkako je osvojio zlato na Svetskom prvenstvu u Manili. Delom jer je i Alba podmladila redove, pa je Johanes kao jedan od najiskusnijih preuzeo veliki teret i zasad ga veoma dobro nosi. Posebno je impresivan njegov ofanizvni doprinos sa 15,2 poena po nastupu. U prethodnoj rundi je protiv Anadolu Efesa postavio rekord karijere sa 31 poenom i indeksom korisnosti 40. Dakle, jasno je da će crveno-beli na njega morati da obrate posebnu pažnju, te bi mogao da bude dodeljen Džoelu Bolomboju na čuvanje.

"Gledali smo dosta snimaka o njima i njemu posebno. Moramo da ga usporimo u reketu i na vreme odradimo posao, kako bi njemu i njima otežali posao", rekao je Bolomboj pred večerašnji okršaj.

Granica za poene Johanesa Timana u Mozzartu - 13,5

Uz Timana su se ove sezone u redovima Albe izdvojili i Luis Olinde koji se oporavio od povrede i biće na raspolaganju Gonzalesu protiv Zvezde (9,9 poena i 3,7 skokova), kao i bivši NBA košarkaš Sterling Braun. Amerikanac još nije opravdao epitet velikog pojačanja, ali je sa prosečkom 12,4 poena drugi strelac ekipe.

Sastav iz Berlina uprkos slabim rezultatima prethodnih sezona nije odustao od davanja šansi mladim igračima, ali ni od atipičnog sistema igre sa mnogo trčanja, velikog broja šuteva za tri poena... Može Alba da bude nezgodna, uspela je da dobije Olimpiju Milano i Žalgiris ove sezone, pružila dobar otpor Baskoniji, Virtusu, Valensiji i Efesu, bila blizu pobede nad Asvelom. Ipak, Crvena zvezda večeras nema prava na kiks.

EVROLIGA - 14. KOLO

Četvrtak

19.00 (1,25) Crvena zvezda (17,00) Alba (4,70)

19.00 (1,90) Žalgiris (15,00) Partizan Mozzart Bet (2,10)

20.05 (1,45) Makabi (16,00) Efes (3,40)

20.30 (1,60) Baskonija (16,00) Virtus Bolonja (2,65)

20.45 (1,07) Real Madrid (25,00) Bajern (9,00)

21.00 (3,15) Asvel (16,8) Panatinaikos (1,60)

Petak

18.45 (1,70) Fenerbahče (15,00) Monako (2,40)

20.15 (1,20) Olimpijakos (19,00) Valensija (5,50)

20.30 (1,25) Barselona (17,00) Olimpija Milano (4,70)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK AlbaAlba BerlinLuka MitrovićJohanes Timan

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara