Džoel Bolomboj protiv Krke (©Krka/Drago Perko/kosarka.si)
Džoel Bolomboj protiv Krke (©Krka/Drago Perko/kosarka.si)

Zvezda na pogon centarske linije oduvala Krku, dobre role Simonovića i Lazarevića

Vreme čitanja: 5min | pon. 27.11.23. | 18:46

Još jedna prilično rutinska pobeda crveno-belih u ABA ligi

Nastavila je Crvena zvezda da niže pobede u ABA ligi, te je zalečila rane posle teškog poraza od Olimpije Milano pobedom protiv Krke u Novom Mestu i ponovo se osamila na vrhu regionalnog takmičenja. Izabranici Janisa Sferopulosa su dobro otvorili meč, za pet minuta stekli dvocifrenu razliku i do kraja je nisu ispuštali. Sve je bilo prilično jasno već posle 30 minuta igre, iako je domaćin u poslednjoj četvrtini pronašao napadački ritam, ali je na drugoj strani Stefan Lazarević vezao nekoliko preciznih šuteva i sprečio rivala da značajno umanji razliku. U finišu odlučujućeg perioda je ekipa Gašpera Okorna ostala bez goriva, Zvezda je ponovo stekla prednost od 20 poena i sve je bilo jasno u čuvenoj Leon Štukelj dvorani - 67:90.

Izuzev poslednje četvrtine, Zvezda je odigrala veoma dobru timsku odbranu i svela rivala na 42 poena za 30 minuta. A u napadu je odigrala veoma raznovrsno: 27 asistencija i devet različitih strelaca. Unutrašnja linija je dominirala i to ne isključivo u reketu, pošto su Marko Simonović i Majk Tobi postigli i po dve trojke. Na kraju su centri ubacili skupa 50 poena, a priključio im se i Lazarević sa perfektnim šuterskim izdanjem i 12 postignutih poena.

Izabrane vesti

Na kraju je najefikasniji bio Majk Tobi sa 16 poena (najveći indeks - 19), a proveo je i najviše minuta na parketu od svih igrača pobedničke ekipe (24.40 min). Džoel Bolomboj je za 14 minuta ubacio 13 poena, uz šest skokova, dok je Luka Mitrović još jednom pružio veoma svestranu partiju i verovatno bi ostvario dabl-dabl da je bilo potrebe da duže ostane u igri. Na kraju devet poena i sedam asistencija za indeks 15. Simonović je dobro iskoristio prostor koji je dobio, pokazao da podiže obrtaje, pa je postigao 12 poena, uz šest skokova i dve asistencije (indeks 14).

Uz njih je dvocifren bio i Nemanja Nedović koji je ubacio 11 poena, dok je Jago dos Santos dodao devet, uz pet asistencija. Rokas Giedraitis je otvorio utakmicu sa pet vezanih poena, ali u nastavku nije uspeo da ostvari gotovo nikakava napadački doprinos (šest poena, četiri skoka i dve asistencije). Miloš Teodosić je bio limitiran na 14 minuta, a za to vreme je uputio jedna šut i podelio pet asistencija.

Šabaz Nejpir se nije snašao. Otkako je polomio nos odigrao je tek nešto više od tri minuta u porazu od Olimpije Milano prošlog petka, a i večeras je morao da nosi zaštitnu masku. Jasno je da mu i ona donekle smeta i da ga je pauza dodatno usporila u traženju željenog ritam, kao i uloge u Zvezdinom timu. Ipak, susret u Novom Mestu je okončao bez poena (0/3 za tri), uz tri skoka, dve asistencije i jednu ukradenu, ali i čak šest izgubljenih lopti (od timskih 13) - za skoro 19 minuta.

U ekipi iz Slovenije na kraju 15 poena Leona Stergara, 11 je dodao Ajzea Kaznis, dok je dvocifren sa 10 bio i Miha Škedelj.

-----------------------

- ABA liga - 9. kolo -

KRKA - CRVENA ZVEZDA 67:90

(13:26, 12:15, 17:21, 25:28)

Dvorana: Leon Štukelj (Novo Mesto)

Sudije: Tomislav Hordov, Krunoslav Peić, Vojislav Lepetić

Krka: Hamilton, Stergar 15, Bobnar, Bačvić 3, Cerkvenik 9, Kazins 11, Jurković 8, Špan 3, Škedelj 10, Radovanović 5, Macura 3

Crvena zvezda: Lazarević 12, Teodosić, Davidovac 2, Mitrović 9, Simonović 12, Nejpir, Tobi 16, Bolomboj 13, Ilić, Nedović 11, Giedraitis 6, Dos Santos 9

-----------------------

Crveno-beli su veoma ozbiljno pristupili meču, kako bi što pre napravili komfornu zalihu i uveli meč u svoj ritam. Tako su preko raspoloženih Mitrovića, Nedovića i Giedraitisa napravili seriju 11:0 u uvodnih pet minuta i napravili čvrst temelj za nastavak utakmice. Timski je Zvezda dobro igrala odbranu, Krka je teško dolazila do dobrih pozicija za realizaciju i prve poene iz igre postigla tek u šestom minutu posle ofanzivnog skoka Radovanovića. Zaigrao je domaćin nešto bolje u finišu kvartala, ali je na drugoj strani Mitrović držao čas, pa je Zvezda prvi odmor dočekala sa dvostruko više postignutih poena od rivala (26:13).

Počeo je potom Sferopulos da eksperimentiše, posla igrače koji su napravili razliku u prvom kvartalu na klupu, ali nije to preterano pomoglo Krki. Nejpir se nije najbolje snalazio u napadu, iako je povremeno znao da odigra dobro u odbrani, ali je na protivničkoj polovini uglavnom pokušavao da razigra saigrače. Ipak, vidi se da je još van ritma, sigurno mu ni zaštitna maska ne pomaže, pa je bio krivac za prve četiri izgubljene lopte srpskog šampiona (sve četiri u drugom kvartalu). Ipak, ni nešto slabiji period Zvezdine igre nije Krka uspevala da iskoristi da se približi, već samo da spreči rivala da se dodatno odlepi. Solidne sekvence imali su Tobi, pa Nedović i Simonović, te su crveno-beli održavali veliku prednost, da bi posle 20 minuta na semaforu stajalo 25:41 u korist tima sa Malog Kalemegdana.

Na startu treće četvrtine su Mitrović i Bolomboj odlično kombinovali, odbrana je držala zadovoljavajuć nivo i razlika je postepeno nastavila da raste. Simonović se potom raspucao, posle efektnog zakucavanja pogodio i dve trojke, pa se Zvezdin višak održavao na oko 20 poena. Sa tačno toliko se i otišlo na poslednji odmor, pošto je na semaforu dvorane Leon Štukelj pisalo 42:62.

Došlo je do opuštanja gostiju u poslednjoj deonici, pa je Krka za dva i po minuta igre svela zaostatak na 12 poena. Razigrao se domaćin preko Škedelja i Stergara, ali onda se u Zvezdinom napadu pojavio Stefan Lazarević i sa pet vezanih poena odbio nalet domaćina. Ipak, sastav Gašpera Okorna je konačno pronašao željeni ritam u napadu, koristio činjenicu da je Sferopulos ključne igrače mahom poslao na odmor i za pet minuta igre je postigla 18 poena i već overila najefikasniju četvrtinu na utakmici. Ali, Zvezda je prilično rutinski održavala dvocifren višak, te je i pored pada u odbrani dolazila do dobrih rešenja u napadu. Vrlo brzo je potom otišla i na 20 razlike, pa je poslednjih par minuta proteklo u odrađivanju posla.

Trener Sferopulos je na konferenciji za medije istakao da je zadovoljan pristupom svojih izabranika.

"Odigrali smo veoma dobru utakmicu, bili ozbiljni od starta. Došli smo sa željom da odigramo dobro u odbrani i napadu, jer smo znali da ako potcenimo Krku, možemo da imamo probleme i da ćemo platiti. Videli ste šta se desilo u njihovoj utakmici sa Megom. Zato smo bili fokusirani i spremni da igramo na pravi način i ispratimo zacrtani plan na oba kraja terena", istakao je šef struke pobedničke ekipe.

ABA LIGA - 9. kolo

Petak

Cibona - Mega 69:83

/Buljan, Mustapić 13 - Iljasolu 18/

Igokea - Zadar 100:94

/Mudi 24 - Božić 28/

Subota

Budućnost - Cedevita Olimpija 81:82

/Rajt 16 - Stjuart 20/

Nedelja

FMP - SC Derbi 86:99

/Beson 24 - Kamenjaš 22/

Mornar - Split 76:93

/Mari 21 - Saliven 22/

Ponedeljak

Krka - Crvena zvezda 67:90

/Stergar 15 - Tobi 16/

20.00 (1,85) Partizan Mozzart Bet (hen -18,5) Borac Mozzart (1,85)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKrkaLuka MitrovićDžoel BolombojNemanja NedovićMajk TobiMarko SimonovićŠabaz Nejpir

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara