Nikola Kalinić (©MN Press)
Nikola Kalinić (©MN Press)

Zvezda nikad slabija u Milanu, bilo je gotovo pre nego što je zaista počelo

Vreme čitanja: 5min | čet. 28.10.21. | 22:29

Olimpija prvi put savladala crveno-bele u Milanu

Ljubitelji NBA košarke neretko su svedoci situacija u kojima se ozbiljan rezultatski minus, od 15, 20, pa čak i više poena razlike nadoknadi pa se pomalo neočekivano dobija utakmica koja je u ranijim minutima delovala izgubljeno. U Evropi takvi slučajevi nisu česti u toj meri i s tim na umu teško da je neko mogao da očekuje čudo Crvene zvezde u "svom" Mediolanum Forumu kada je na semaforu stajalo 24:4 posle nepunih deset minuta i druge trojke Troja Denijelsa.

Posle košmarnog uvoda ekipa Dejana Radonjića pronašla je beg od totalne katastrofe, videla se značajna promena u raspoloženju, odbrana je bila stabilnija, što je sredinom treće četvrtine nakratko dovelo do toga da razlika bude jednocifrena prvi put još od petog minuta susreta, ali to je bio Zvezdin maksimum večeras. Ni mnogo kvalitetniji sastavi teško bi izašli na kraj sa zaostatkom od 20 poena makar to bilo u prvoj četvrtini, pa je Olimpija konačno "otključala" Crvenu zvezdu u Milanu i slavila prvi put na svom parketu u međusobnim okršajima - 79:62 (24:6, 19:21, 19:23, 17:12).

Izabrane vesti

Ne samo što je doživela prvi poraz, Crvena zvezda je odigrala nikad slabiji meč u Gradu mode. U svakom smislu. Pre svega napadačkom zbog "zaostatka" od 15 poena za utakmicom odigranom pre skoro dve godine, gde se 77 poena do večeras vodilo kao donja granica Zvezdinog učinka. Pobednik je bio poznat još pre nego što je znoj "probio" dresove posle furioznog starta Olimpije, a sveukupni utisak nije značajno bolji iako su gosti iz Beograda uspeli da se konsoliduju tokom druge i treće deonice. Sve to pada u vodu, jer je nestalo daha u završnih deset minuta kada su Manekeni ponovo dodali gas, tačnije iskoristili novi Zvezdin pad i ostvarili ubedljiv trijumf.

--------------------------

OLIMPIJA MILANO – CRVENA ZVEZDA 79:62

/24:6, 19:21, 19:23, 17:12/

Dvorana: Mediolanum Forum, Milano;

Sudije: Damir Javor, Medi Difala, Vasilis Picilkas.

Gledalaca: 4.000;

OLIMPIJA MILANO: Meli 5 (6sk), Grent -, Rodrigez 5 (8as), Tarzuski 10, Riči 3, Biliga -, Hol 8 (6as), Mitoglu 9, Denijels 12, Šilds 18, Hajns 4 (9sk), Datome 5.

CRVENA ZVEZDA: Lazarević 7, Volters 2 (5as), Uskoković 6, Davidovac -, Mitrović 17 (7sk, 3as, 2uk), Lazić -, Kalinić 8, Dobrić 13, Holins 6, Simonović -, Kuzmić 3 (5sk), Cirbes -.

--------------------------

Da nije bilo koša Ognjena Dobrića na šest sekundi pre kraja prve četvrtine upisala bi najslabiju četvrtinu otkako se takmiči u Evroligi - pet poena u poslednjoj četvrtini gostovanja Barseloni u martu 2018. godine -, u drugom periodu profitirala je tek za toliko da ne odigra najlošije ofanzivno poluvreme u elitnom rangu - 17 poena protiv Olimpijakosa marta 2017. godine -, a samo dva poena nedostajala su Olimpiji da Zvezdu dovede do negativnog rekorda po broju primljenih koševa za poluvreme ove sezone - 44 poena ubacila je Igokea, Olimpija 43 -, što dovoljno govori o tome koliko je Crvena zvezda bila loša večeras. Teško je proveriti bez detaljnog pregleda, ali teško da je Zvezda kroz istoriju imala mnogo utakmica sa samo tri podeljene asistencije u prvom poluvremenu, kao što je slučaj bio večeras. U vrhuncu teškog rasporeda na naplatu je došla enormna potrošnja u prvim sedmicama nove sezone, što bi u perspektivi moglo negativno da se odrazi na dalje ambicije aktuelnog šampiona Jadranske lige u Evroligi.

Igrači Etorea Mesine su Zvezdu razbili odmah na početku, serijom 13:0, pa sa još 11:2. Pet trojki domaćina, po dve u režiji Denijelsa i Šildsa, Zvezda nije iskoristila osam šuteva na otvaranju, od toga četiri promašaja Ostina Holinsa koji nije mogao da pogodi ni otvorenu trojku, niti da dobaci loptu do obruča... Punih šest minuta trajao je Zvezdin rezultatski post, što je samo još jednom otvorilo temu svih manjkavosti u ofanzivnom delu. Večeras nije samo napad bio ispod evropskog renomea, još jednom je "pukla" odbrana što je Olimpiji otvorilo vrata lak(š)e pobede. Utakmica je odmah dobila najavni ton poraza. Četvrtog uzastopnog, za pad u donji dom najjačeg košarkaškog društva.

Prvi strelac Crvene zvezde bio je Luka Mitrović koji je posle slabih minuta u Monaku ubacio 17 poena, uz sedam skokova, tri asistencije, dve ukradene lopte i sedam iznuđenih faulova za indeks 27. Ognjen Dobrić je ubacio 13 poena, ali uz slabe procente (4/12 iz igre, 1/6 za tri). Solidan utisak ostavio je Aleksa Uskoković, pogotovo u trećoj četvrtini kada je Zvezda nakratko imala neizvesnu utakmicu na horizontu. Završio je susret sa šest poena i pet asistencija. Stefan Lazarević je posle predaha u Monaku postigao sedam poena. Roviti Nikola Kalinić upisao je osam poena i tri izgubljene lopte. Svi ostali bili u procepu. Ognjen Kuzmić je zaustavljen posle ozbiljnog uspona forme u poslednje vreme, samo jedan pogodak iz igre i tri poena, uz pet skokova, od čega dva ofanzivna. Ostin Holins zapečatio je utakmicu za zaborav sa šest poena, odnosno zabrinjavajućih 1/10 iz igre i 1/7 sa distance... Nejt Volters stao je na samo dva poena i četiri ispaljene lopte. Kod Manekena Ševon Šilds spakovao je 18, a Trej Denijels 12 poena. Serhio Rodrigez je na pet poena dopisao osam asistencija, a Kajl Hajns na četiri poena devet skokova, tri ofanzivna. Domaćin je susret odigrao bez povređenog Malkolma Dilejnija.

Crvenoj zvezdi predstoje tri dana odmora, pa ABA derbi sa Megom Mozzart u ponedeljak na parketu dvorane Aleksandar Nikolić.

EVROLIGA - 7. KOLO

Četvrtak

Alba - Bajern 69:82

/Lo 23 - Hilijard 25, Lučić 3/

Olimpijakos - Fenerbahče 67:65

/Slukas 14 - Veseli 14, Gudurić 10/

Makabi - Barselona 85:68

/Naneli 17 - Higins 20/

Olimpija Milano - Crvena zvezda 79:62

/Šilds 18 - Mitrović 17/

Petak

18.00: (2,70) Uniks (14,5) Real Madrid (1,55)

19.00: (1,55) Zenit (14,5) Baskonija (2,70)

19.30: (1,17) Efes (20,0) Žalgiris (5,50)

20.00: (2,70) Monako (14,5) CSKA (1,55)

20.00: (1,55) Panatinaikos (14,5) Asvel (2,70)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

EvroligaKK Crvena zvezdaOlimpija MilanoDejan RadonjićOstin HolinsŠevon ŠildsTroj DenijelsOgnjen Dobrić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara