Košarkaši Crvene zvezde (Foto: ABA League/Dragana Stjepanović)
Košarkaši Crvene zvezde (Foto: ABA League/Dragana Stjepanović)

Zvezda pere ruke u Moravi pred duplo kolo Evrolige, prethodno gostovanje Borac Mozzartu poziva na oprez

Vreme čitanja: 4min | ned. 15.10.23. | 11:50

Sastav Duška Ivanovića manje od 48 sati nakon utakmice u Kaunasu igra meč trećeg kola ABA lige

Pred košarkašima Crvene zvezde je tek peta utakmica u sezoni, a raspored već počinje da bude veoma naporan. Posle prvog poraza u sezoni na gostovanju u Kaunasu, juče su imali trening oporavka, a već danas igraju u Čačku protiv Borac Mozzarta (18.00).

Izabranici Duška Ivanovića su posle tri ubedljiva trijumfa poklekli u završnici utakmice sa Žalgirisom, ali su i pred 15.000 navijača u Žalgirio Areni pokazali kvalitet, bili bolji tim na parketu više od 30 minuta. S druge strane, sastav Dejana Mijatovića može da se pohvali da nikad bolje nije otvorio sezonu u ABA ligi, pošto je u uvodne dve runde savladao Cibonu i Megu, te sa istim učinkom kao Zvezda dočekuje treće kolo (2-0).

Izabrane vesti

Biće ovo sedmi okršaj crveno-belih i Čačana u regionalnom takmičenju, a šestostruki šampion Jadrana je dobio sve prethodne. Od 2010. su odigrali 21 meč, a Borac je samo jednom slavio, u okviru Superlige pre više od pet godina. Jasno, tim sa Malog Kalemegdana je i ovoga puta veliki favorit, ali prethodni okršaj u Dvorani kraj Morave ukazuje da nema mesta opuštanju za ekipu Duška Ivanovića. U aprilu prošle godine, Borac je na ulasku u poslednji minut susreta 25. kola ABA lige prišao na tri poena zaostatka, a onda imao i napad za izjednačenje, ali je Filip Petrušev blokirao pokušaj Hantera Hejla, da bi Fakundo Kampaco sa linije penala trasirao Zvezdi put ka pobedi.

Ipak, nema sumnje da su Ivanović i njegovi puleni svesni neočekivane drame iz prošlosezonskog okršaja i da će sa maksimalnom koncentracijom pristupiti predstojećem, posebno jer bi pobeda pomogla ekipi da što pre zaboravi poraz od Žalgirisa i popravi raspoloženje pred duplo kolo Evrolige. Crveno-bele već u sredu čeka duel sa Monakom u Beogradskoj Areni, dok u petak gostuju veoma nezgodnoj ekipi Virtusa u Bolonji. Borac će odigrati rasterećeno i pokušati da nastavi sa dobrim izdanjima, ali je jasno da se tim sa Malog Kalemegdana pita i da je kvalitet apsolutno na njegovoj strani.

Granica za poene Majka Tobija u kladionci Mozzart - 11,5

Iskoristiće trener Zvezde verovatno priliku i da rasporedi minutažu, odmori igrače koji su bili pod najvećim opterećenjem u Kaunasu pre manje od 48 sati. Najviše vremena na terenu su u susretu sa Žalgirisom proveli Rokas Giedraitis (32 minuta), Dejan Davidovac (26:38), Miloš Teodosić (25:28), Nemanja Nedović (23:20) i Luka Mitrović (22:27), te zato treba očekivati da veći teret iznesu igrači poput Jaga dos Santosa (nije nastupio), Majka Tobija (06:50), Marka Simonovića (03:09), pa i Šabaza Nejpira (14:49) koji bi gostovanje Borcu mogao da iskoristi da se vrati u prepoznatljiv ritam, posle teškog meča u Kaunasu. U timu bi mogli da se nađu i Stefan Lazarević i Ognjen Kuzmić koji su bili van protokola u Litvaniji, dok je teško u sastavu očekivati i kapitena Branka Lazića koji je propustio prethodni meč zbog lakše povrede.

U centru pažnje će biti Tobi, koji u Evroligi još nije pronašao željeni ritam, ali je odigrao odlično u pobedama protiv Igokee i Cedevite Olimpije u regionalnom takmičenju. Bio igrač utakmice u Laktašima sa 19 poena i osam skokova, a nadomak dabl-dabla došao je i protiv Ljubljančana: 13 poena i osam uhvaćenih lopti.

"Čeka nas teška utakmica, ne samo zbog toga što smo juče igrali meč u Kaunasu, već zbog rivala koji je odlično otvorio sezonu, koji je dobro vođen sa klupe, koji igra dobro, i koji će nakon uvodne dve pobede igrati rasterećeno, ali sa puno samopouzdanja. Moraćemo da odigramo dobru utakmicu, angažovano, uz dobru odbranu kako bi došli do bodova“, rekao je Duško Ivanović pred duel u Čačku.

U Borcu se na startu sezone izdvojili novajlije Tajlan Birts sa prosekom od 13,5 poena, četiri skoka, tri ukradene lopte i dve asistencije, kao i Ronaldo Segu sa 14 poena i 4,5 završnih dodavanja nakon mečeva sa Cibonom i Megom. Standardno su među najboljima bili i Uroš Čarapić (10,5 poena) i Bojan Tomašević (12 poena), a pod reflektorima će biti i Filip Rebrača koji se vratio iz Amerike i na prva dva meča u ABA ligi prosečno postizao 8,5 poena, uz četiri uhvaćene lopte.

Šef struke Borca je svestan kvaliteta protivnika, ali hrabri svoje pulene.

"Želim da moj tim ostane gladan dokazivanja. Momci su željni da se takmiče, a ko im je bolji i atraktivniji rival od Crvene zvezde? Crveno-beli su, uz Partizan, pokazali koliko su dominantni već na početku sezone. Prilično se odvajaju od cele lige. Tim je savršeno selektiran, ima 16 sjajnih igrača u rotaciji. A tu je i Duško Ivanović, koji je sjajno sklopio kockice. Sve u svemu, Crvena zvezda impresionira svojim sastavom", smatra Dejan Mijatović.

ABA LIGA - 3. KOLO:

Petak

Zadar - Mornar 92:57

/Božić 28, Drežnjak 21 - Vranješ 12, Voler 11/

Subota

Cedevita Olimpija - Split 97:68

/Blažič 20, Kobs 16, Stjuart 13, Glas 12 - Perković 15, Fanderbark 14, Runjić 13/

Igokea - Studentski centar 91:82

/Mudi 30 - Bogavac, Kamenjaš 12/

Budućnost - Krka 82:69

/Rajt 17 - Stregar 17/

Partizan Mozzartbet - Cibona 96:67

Nedelja

18.00 Borac Mozzart (8,50) Crvena Zvezda (1,07)

Ponedeljak

20.00 FMP - Mega



tagovi

KK Crvena zvezdaKK Borac ČačakDuško IvanovićDejan Mijatović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara