Košarkaši Zvezde (Foto: Starsport)
Košarkaši Zvezde (Foto: Starsport)

Zvezda podiže obrtaje: Pobeda protiv Cedevite Olimpije za potvrdu sjajnog početka

Vreme čitanja: 4min | ned. 08.10.23. | 14:51

Košarkaši Crvene zvezde u trećem zvaničnom meču nove sezone dočekuju sastav iz Ljubljane

Nakon ubedljivih trijumfa protiv Igokee (81:63) i Asvela (94:73), košarkaši Crvene zvezde u drugom kolu ABA lige dočekuju Cedevitu Olimpiju (19.45). Jedan od regionalnih derbija koji to možda neće biti, s ozbirom na uvertire koje su napravila ova dva sastava u 12. međusobni okršaj na regionalnim terenima (9-2 za Zvezdu).

Dok su crveno-beli izgledali odlično u prva dva susreta, uprkos činjenici da se nisu ugirali do nivoa do kojeg žele, ekipa Simonea Pjaniđanija je na šest zvaničnih mečeva ove sezone pretrpela četiri poraza. Izgubila sva tri susreta na Superkupu ABA, loše počela borbu u Evrokupu (73:100 protiv Hapoela), a jedino je savladama mladi tim Mege, i to poenima Džastina Kobsa u poslednjim trenucima, kao i Helios u Superkupu Slovenije (76:59).

Izabrane vesti

Jasno je da Ljubljančani ne ispunjavaju potencijal. Utisak je da je veliki problem u sklapanju rostera nastao kada se naprasno pojavila ponuda Anadolu Efesa za nemačkog reprezentativca Justusa Holaca. Košarkaš koji je trebalo da bude jedan od stubova novog projekta u glavnom gradu Slovenije je otišao, a od tada su Zmajevi angažovali tri beka: Nikolu Radičeviću, Jaku Klobučara i Di Džej Stjuarta. Amerikanac je prilično kasno i stigao, Radičević i Klobučar zasad nisu u prvom planu, pa se čini da Pjaniđani još traži pravu kombinaciju.

"Cilj prve godine ovog projekta je da ostanemo unutar planiranog budžeta i da damo šansu mladim igračima kako bi napredovali i zato mislim da će ovi prvi meseci biti takvi da treba da vidimo kakav potencijal imamo, a tek negde od decembra ću imati jasniju sliku kakav tim možemo da budemo", rekao je Pjaniđani za naš portal još pre ABA Superkupa u Podgorici.

Dakle, nisu ni jedni ni drugi postigli nivo spremnosti i uigranosti kojem teže, pa bi u takvoj situaciji kvalitet trebalo da pravi razliku - a jasno je da je on na strani Zvezde. Zato crveno-beli s pravom mogu da se nadaju trećoj pobedi od starta sezone i 10. nad Cedevitom Olimpijom na ABA terenima. Ipak, Ivanović je oprezan.

"Očekuje nas jedna vrlo iskusna ekipa prevođena odličnim trenerom. Cedevita Olimpija je opasan protivnik, igraće iz utakmice u utakmicu sve bolje, imali su dosta promena i potrebno je vreme da se uigraju, kao i mi. Potrebna nam je puna koncentracija u ovom meču, visok intenzizet koji tražim od momaka, i velika podrška sa tribina. Pozivam navijače da dođu i podrže nas jer je uz podršku što uvek kažem sve mnogo, mnogo lakše", istakao je trener srpskog šampiona.

Imaće iskusni stručnjak priliku da nastavi da slaže kockice, a ako sve bude išlo prema očekivanjima i da ravnomerno rasporedi minutažu, kako se niko ne bi našao pod prevelikim opterećenjem. U centru pažnje bi mogao da bude Majk Tobi koji je na debiju protiv Igokee bio igrač utakmice sa 19 poena i osam skokova, ali se na startu Evrolige nije najbolje snašao (bez poena i pet skokova protiv Asvela).

Zvezda je na premijeri u Evroligi prikazala i izuzetno šutersko izdanje, pogodila rekordnih 19 trojki, pa će spoljni igrači sigruno pokušati da nastave u istom ritmu pred svojim navijačima u Areni. Ostaje da se vidi da li će se Jago dos Santos, kojeg nije bilo u protokolu protiv Asvela, naći u 12 i umesto koga.

Iako mnogo toga ide u korist Zvezde, jasno je da su protivnici u regionalnom prvenstvu uvek posebno motivisani kada gostuju šestostrukom šampionu Jadrana. Cedevita Olimpija ima potencijal, igrače poput Kobsa, Stjuarta, Jake Blažiča i Šon Armana koji mogu da naprave razliku, dok su mladi poput Karla Matkovića, Gregora Glasa i Luke Ščuke željni dokazivanja i svesni da dobro izdanje protiv jednog od najboljih timova u regionu može mnogo toga da im donese. Ipak, nisu iz Ljubljane mnogo pričali o rezultatu, već o prilici da nastave da rastu.

Trenutak pred nama je važan za izgradnju našeg sistema i za svakodnevni napredak. Nema potrebe da mnogo govorimo o našem rivalu, jer znamo da je Crvena zvezda jedan od najboljih timova u Evroligi. Beograđani imaju roster pun kvalitetnih igrača, pa ne znamo s kim će izaći na teren u nedelju. Videli smo u četvrtak kako mogu da poraze tim iz Evrolige. Međutim, ako budemo previše razmišljali na taj način, onda je to previše. Moramo se usredsrediti na ono što je važno za nas, kako bismo napredovali i postali ozbiljan tim u najkraćem mogućem roku, pod tim mislim na igru sa intenzitetom i energijom. Za nas je svaka utakmica protiv odličnih protivnika dobar test, istovremeno ćemo pokušati da napredujemo. Svaki dan moramo biti bolji nego prethodni i sa takvim mentalitetom pristupamo svim narednim utakmicama“, napomenuo je iskusni Italijan sa klupe slovenačkog šampiona.

Kako bilo, rezultati i nastupi Cedevite Olimpije ukazuju da će teško uspeti da izvuče nešto iz Beogradske arene, iako je u najvećoj regionalnoj dvorani često znala da pruži sjajne partije. Ali, potpuno novi Pjaniđanijev tim nije ni blizu nivoa na kojem želi da bude i teško da kao takav može mnogo čemu da se nada. Posebno jer Ivanović sigurno neće dozvoliti opuštanje kod svojih pulena. Treća vezana pobeda na startu predstavljala bi sjajan početak sezone, posebno jer Igokea i Cedevita spadaju u red najtežih protivnika na Jadranu.

ABA LIGA – 2. KOLO:

Petak

Split – Igokea 90:95

/Stivenson 19 – Mudi 19/

Mega – Borac Mozzart 89:90

/Topić 28 - Segu 21

Subota

Mornar - Budućnost 61:87

/Gavrilović 14 - Rajt 16/

Nedelja

16.00 (5,50) Krka (20,00) Partizan Mozzart Bet (1,17)

19.45 (1,05) Crvena zvezda (27,00) Cedevita Olimpija (10,00)

Ponedeljak

18.00 SC Derbi - Zadar

20.00 Cibona - FMP



tagovi

KK Crvena zvezdaDuško IvanovićSimone PjaniđaniCedevita OlimpijaMajk Tobi

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara