Fredi Gilespi i Džoel Bolomboj (Foto: MN Press; Starsport)
Fredi Gilespi i Džoel Bolomboj (Foto: MN Press; Starsport)

Zvezda podiže zid u reketu: Gilespi uz Bolomboja za čvršći defanzivni bedem

Vreme čitanja: 4min | ned. 24.12.23. | 14:02

Vreme je za debi novajlije iz minhenskog Bajerna

Crvena zvezda je angažovanjem Džoela Bolomboja dobila veliku defanzivnu snagu u reketu, ali dosad je bio utisak da joj nedostaje još jedan centar sa izraženim defanzivnim kvalitetima, koji je spreman da se uhvati u klinč sa najboljim unutrašnjim linijama Evrope. Nekadašnji igrač moskovskog CSKA i Olimpijakosa je verovatno i premašio očekivanja, ali se nalazio pod velikim opterećenjem. Ipak, stigla mu je i preko potrebna pomoć. Fredi Gilespi je potpisao ugovor sa timom sa Malog Kalemegdana i u susretu 13. kola ABA lige protiv Splita (19.00) će debitovati u crveno-belom. Navijači sigurno sa nestrpljenjem čekaju da ga vide na delu.

Amerikanac koji je stigao iz minhenskog Bajerna je počeo sa trenzinima pred duel sa Makabijem, ali zbog pravila Evrolige o registrovanju igrača iz drugih evroligaških timova (prozor između 17. i 18. kola), još nije ubeležio prve minute, pa će led probiti u susretu sa hrvatskim sastavom. Gilespi će doneti dodatnu čvrstinu u reketu i energiju na oba kraja terena, doprineti atletskim sposobnostima ekipe, ali i pomoći Bolomboju da zadrži svežinu i tako pruža još bolje partije u oba takmičenja.

Izabrane vesti

"Veoma je važno što smo dodali takvog igrača ekipi. Slični smo, ali nikada ne znamo kako će se utakmica odvijati. Neko može da uđe u probleme sa faulovima, različiti igrači nas čekaju na drugom kraju terena, neko ima bolji dan i dobro je što imamo veću rotaciju. Nije u pitanju konkurencija, dočekali smo ga raširenih ruku, da zajedno napravimo uspeh i samo želimo da ovaj tim napreduje, bilo da je to na mojoj ili nekoj drugoj poziciji", rekao je Bolomboj o novajlili posle izvanredne partije i rekorda karijere (20 poena) koji je ubeležio protiv Makabija.

Bolomboj (Foto: Starsport)Bolomboj (Foto: Starsport)

Džoel je bio važan faktor u brojnim pobedama Zvezde, a i sam ističe da igra najbolju sezonu u karijeri. Bilo je sumnjičavih po njegovom dolasku u klub zbog činjenice da nije imao veliku ulogu u Moskvi i Pireju, ali je bivši šampion Evrope dokazao da itekako ima kvalitet i da može da bude bitan igrač i na najvećoj pozornici.

"Definitivno bih rekao da je ovo moja najbolja sezona na individualnom planu, najvećim delom jer sam prvi put dobio veću ulogu priliku da napravim iskorak. Vraćajući se na period proveden u CSKA, pa čak i u Olimpijakosu, imao sam drugačiju rolu. U Moskvi sam igrao po sedam minuta, pa nisam ni igrao, a dešavalo se i da provedem po 20 minuta na parketu. Iz godine u godinu sam napredovao i vremenom postigao kontinuitet. Ovde se činilo da ću igrati po 15, 20 minuta, ali razgovarao sam sa trenerom i rekao mi je da mi veruje, da se mnogo oslanja na mene i da sam bitan deo ekipe. Defanzivni zadaci su mi prirodni, ali se trudim i da budem što agresivniji u napadu i da igram sa velikim samopouzdanjem".

Videlo se koliko je važno da Zvezda u svojim redovima ima takav profil igrača za borbu na evro-sceni. Da i u reketu može atleticizmom i snagom da isparira najboljim ekipama na kontinentu. Bolomboj je dosad je bio jedan od najkonstantnijih igrača crveno-belih, a sada će Janis Sferopulos na raspolaganju još jednog imati igrača sličnih karakteristika, pa će moći dodatno da ojača defanzivni bedem.

19.00: (1,85) Crvena zvezda (hendikep -19,5) Split (1,85)

Košarkaši Splita će tako imati težak zadatak da dolaze do poena sa unutrašnjih pozicija, mada je jasno da je najveća snaga ove ekipe u spoljnom igraču – Šenonu Šorteru. Zajedno sa Luisom Salivenom se nedavno vratio na Gripe, gde su obojica prošle sezone pružali odlične partije i bili najvažniji igrači tima. Šorter je od povratka na proseku od 12,1 poena, ali beleži i 4,9 skokova i 4,4 asistencije, dok je Saliven na pet nastupa beležio 14 poena i 5,6 uhvaćenih lopti.

Ekipa Slavena Rimca je u dobrom ritmu, dobila je devet od poslednjih 10 utakmica u ABA ligi i hrvatskom prvenstvu, pa zato i trener Sferopulos ističe da nema prostora za opuštanje.

Želimo da nastavimo sa dobrim rezultatima u ABA ligi. Zbog toga naša spremnost i koncentracija moraju biti na najvišem nivou! Igramo protiv tima koji je izuzetno opasan jer može da vas napadne sa više igrača u različitim postavkama na terenu. Zato treba da budemo spremni da odigramo dobru odbranu ali i da budemo dobri u napadačkom delu utamice“, rekao je grčki stručnjak u najavi susreta.

Crveno-beli i Split su dosad 20 puta delili megdan na Jadranu, a srpski šampion je dobio čak 18 međusobnih okršaja i svih 10 pred svojim navijačima. Hrvatski tim nije nijednom dobio Zvezdu otkako se 2020. vratio u elitni rang regionalne košarke, a poslednji put slast trijumfa osetio je pre 11 godina.

ABA LIGA - 13. KOLO

Petak

Cedevita Olimpija - Cibona 93:91

/Blažič 25 - Aranitović 19/

Subota

Mornar - FMP 75:77

/Veders 18 - Stojanović 22/

Budućnost - Studentski Centar 82:94

/Slavković 20 - Kamenjaš 26/

Nedelja

15.00: (1,85) Krka (14,0) Borac Mozzart (2,05)

17.00: (5,50) Zadar (20,0) Partizan Mozzart Bet (1,17)

19.00: (1,85) Crvena zvezda (hendikep -19,5) Split (1,85)

Ponedeljak

18.00: (1,55) Mega (14,5) Igokea (2,70)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK SplitDžoel BolombojFredi GilespiJanis SferopulosŠenon Šorter

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara