Džejlen Adams (Foto: Starsport)
Džejlen Adams (Foto: Starsport)

Zvezda polako hvatala zalet, pa ubedljivim trijumfom nad MZT-om krenula u odbranu trona

Vreme čitanja: 4min | sub. 01.10.22. | 21:40

Crveno-beli slavili na premijeri nove sezone u ABA ligi

Košarkaši Crvene zvezde na najbolji način su otpočeli odbranu trona u ABA ligi. Na premijeri pred svojim navijačima u dvorani Aleksandar Nikolić ubedljivo su savladali MZT iz Skoplja 87:67 (13:9, 26:13, 26:25, 22:20).

Kako je utakmica odmicala, tako su crveno-beli igrali sve bolje. To se pre svega odnosi na igru na protivničkoj polovini, pošto je odbrana bila na visokom nivou od starta - MZT je postigao svega tri poena za prvih sedam minuta. U napadu je ekipa Vladimira Jovanovićeva tražila ritam. Lopta se dobro kretala, ali nije htela u koš. Ipak, kako je meč odmicao, stvari su dolazile na svoje. Led je šutem sa distance probio Džon Holand u smiraj uvodnog kvartala, a u nastavku su ga saigrači ispratili.

Izabrane vesti

Strpljivo su crveno-beli gradili prednost i držali kontrolu utakmice. Kada šut nije slušao, odbrana je odrađivala posao, pa se domaćin posle uvodnog zaostatka od tri poena, do kraja meča nijednom nije našao u minusu. Razlika je u trećem periodu dostigla i 27 poena, usledio je odgovor gostiju, ali dovoljan samo da se minus svede na nešto podnošljivi broj poena. Odbili su košarkaši Zvezde nalet rivala u poslednjoj deonici, uspostavili potpunu kontrolu već u uvodnim minutima i potom rutinski priveli meč kraju.

Do izražaja je došla i dugačka klupa, o kojoj se pred početak takmičarske godine mnogo pričalo. Trener Jovanović je dobro raspodelio minute i pored činjenice da su van protokola bili Ognjen Dobrić, Nemanja Nedović, Filip Petrušev i nedavno angažovani Miroslav Raduljica. Šansu je dobio i mladi Nikola Topić i požrtvovanom igrom na oba kraja terena dokazao da Zvezda na njega može da računa već ove sezone.

Svi igrači koji su kročili na teren postizali su i poene (na klupi ostao samo Ognjen Kuzmić). Izdvojili su se Džejlen Adams sa 16 i Nikola Ivanović sa 12 poena, a ispratio ih je Hasan Martin sa 10. Zvezdašku javnost posebno može da raduje dobra partija MVP-a australijske lige, koji je već pokazao deo raskošnog napadačkog arsenala i čini se da mu neće biti potrebno mnogo vremena da se adaptira na nove uslove. U poraženom sastavu se istakao Vojdan Stojanovski sa 17 poena, kao i mladi Samet Jigitoglu sa 12, ali i 14 skokova.

CRVENA ZVEZDA - MZT SKOPLJE 87:67

(13:9, 26:13, 26:25, 22:20)

Dvorana: Aleksandar Nikolić (Beograd)

Sudije: Tomislav Hordov, Miloš Koljenšić, Marko Mustapić

Crvena zvezda: Holand 8, Lazarević 7, Adams 16, Mitrović 8, Lazić 6, Martin 10, Ivanović 12, Ilić 7, Marković 3, Kuzmić, Topić 6 (5sk), Bentil 4

MZT: Krstevski 14, Mićović 12, Kefi 5, Andonoski, Robev, Magdevski, Ajvi 7, D. Stojanovski, V. Stojanovski 17, Jigitoglu 12 (14sk), Pandev, Veličkovski

Tvrd početak susreta, što je negde i očekivano. Zvezda je ušla u prvi zvaničan meč u sezoni obazrivo. Sa namerom da najpre zaustavi protivnika i da strpljivo traži rešenja u napadu. Na polovini uvodnog kvartala bilo je 5:3 za crveno-bele. Uspeli su da uvećaju prednost na pet poena, prišao je potom MZT preko Krstevskog na poen zaostatka, da bi Džon Holand ubacio prvu trojku za srpskog šampiona u sezoni na samom isteku prve četvrtine - 13:9.

U nastavku je igra bila daleko tečnija. Obe ekipe su se opustile posle početnog grča, a Nikola Ivanović je pokrenuo napad Zvezde. Prednost je rasla iz minuta u minut, odbrana je retko popuštala. Pa je posle prve trojke Adamsa i polaganja Ivanovića domaćin stekao 16 poena viška na 65 sekundi do kraja prvog poluvremena. Na odmor se otišlo sa 39:22 u korist ekipe Vladimira Jovanovića, a izdvojili su se Martin sa 10 i Ivanović sa sedam poena. Zvezda je u prvom poluvremenu imala čak 10 različitih strelaca.

Zaigrao je domaćin daleko opuštenije u nastavku i odmah se to odrazilo na rezultat. Trojke su pogodili Lazić, Adams i Stefan Marković, pa je sredinom kvartala rezultat u korist domaćina bio 55:33. Već je bilo jasno da se timu iz Skoplja smeši ubedljiv poraz. Adams je uhvatio zalet, namestio ruku i počeo da pokazuje zašto je minule sezone bio najbolji igrač australijske lige. Usledilo je blago opuštanje, ali je MZT to iskoristio samo da svede zaostatak ispod 20 poena. Na poslednji odmor se otišlo sa 65:47 u korist srpskog tima. U poslednjem kvartalu je rutinski održavao prednost i na kraju ubedljivo slavio.

ABA LIGA - 1. KOLO

Petak

Zadar - Studentski centar 96:67

/Božić 30 - Megi 15/

Subota

Igokea - Mornar 83:91

/Nakić 16 - Rasel 41/

Crvena zvezda - MZT 87:67

/Adamas 16 - V. Stojanovski 17/

Nedelja

17.00: (1,85) Cibona (hendikep 17,5) Partizan (1,85)

19.00: (1,85) Budućnost (hendikep -17,5) Split (1,85)

21.00: (1,07) Cedevita Olimpija (25,0) Borac Mozzart (8,50)

Ponedeljak

18.00: (1,60) FMP (14,5) Mega (2,55)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaMZT SkopljeABA ligaNikola IvanovićDžejlen AdamsHasan MartinVladimir Jovanović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara